IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инвеститорите в имоти се готвят за удължаване на сегашния пазарен цикъл с 1-2 години

Играчите на пазара продължават да търсят баланс между риск и доходност

15:32 | 30.01.17 г. 1
<p>
	<em>Снимка: FreeImages.com</em></p>

Снимка: FreeImages.com

Професионалните инвеститори в имоти се подготвят за удължаване на сегашния цикъл от пазара с една или две години и продължават да коригират стратегиите си за вложения в имоти на фона на ниските лихви и ниската възвръщаемост от останалите инвестиции, пише онлайн изданието property-magazine.eu.

Все повече инвеститори са склонни да приемат дори по-ниска възвръщаемост от вложения в имоти с цел да избегнат допълнителен риск в и без това рисковата 2017 г., допълва изданието, като се позовава на проучването на Union Investment за инвестиционния климат. Проучването обхваща 175 инвеститора в Германия, Франция и Великобритания.

Картината, която разкриват данните, е подобна и на трите пазара. Без значение дали оперират в Берлин, Лондон или Париж, около половината от анкетираните очакват сегашният цикъл на пазара на имоти да продължи през следващите година или две.

Общо 27% от участниците в проучването са още по-оптимистични и очакват цикъла да продължи поне още 3 години.

Заради по-големите макроикономически и политически рискове инвеститорите в момента са фокусирани върху изпълнение на по-нискорискови стратегии. Почти две трети от анкетираните инвеститори в момента преразглеждат рисковата структура на инвестициите им и признават, че вероятно няма да достигнат целевата доходност. За сравнение, при предишното проучване делът на тези инвеститори е бил малко над 50 на сто.

Същевременно делът на компаниите, които са склонни да поемат повече рискове в името на по-високата доходност, намалява до 30% от 35% в предишното изследване.

Повече от половината от участниците в проучването не смятат, че ще постигнат целевата доходност в следващите три месеца.

„Търсенето на правилния баланс ще продължи да бъде ключов двигател на активността на пазара на бизнес имоти в Европа през 2017 г. Наличието на капитали изисква прецизиране на рисковата стратегия и инвеститорите засилват активността си на основните им пазари, макар и да проучват потенциала за възвръщаемост и на по-опортюнистичните пазари. Това вероятно ще доведе до значителен ръст на сделките в Централна и Източна Европа и периферните южноевропейски държави през 2017 г.“, коментира Олаф Янсен от Union Investment.

Към пазарите на бизнес имоти извън Европа ще се насочи много малък дял от европейските инвеститори – под 6% от анкетираните.

На фона на Brexit инвеститорите очакват техните родни пазари да се представят много по-добре през тази година, особено Германия и Франция. Настроенията за пазара във Великобритания обаче се влошават и голяма част от европейските инвеститори ограничават активността си в страната.

От консултантската компания Savills препоръчват инвеститорите да се насочат не само към най-големите глобални градски центрове, но и към по-малки пазари, които предлагат достатъчно добри условия за живот и работа и не са толкова скъпи. Сред тях са Копенхаген, Осло, Прага, Мюнхен и други.

Що се отнася до предпочитаните активи, от компанията смятат, че т.нар. алтернативни активи биха донесли по-стабилна възвръщаемост в дългосрочен план. Сред тях са градската логистика, центровете за медицински грижи, студентските жилища, жилищният сектор като цяло и други.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:53 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Анализи виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 1
Grigorio
преди 7 години
Аз вземам акции с фирма с опит на американските капиталови пазари и съм доволен. Не разчитам на комерсиалните крадци с демо сметки от по 10 000 лв
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още