IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Секторът на имотите - основен риск за икономиката на Сингапур

Ако глобалното възстановяване продължи да се забавя, спадът в цените на имотите може да надвиши 10-15%

10:28 | 15.10.14 г.
Автор - снимка
Редактор
Секторът на имотите - основен риск за икономиката на Сингапур

Срив на цените на имотите е сред най-големите рискове на сингапурската икономика, според анализатори, цитирани от CNBC. Спадът на строителната активност започна да натежава сериозно на растежа, допълва изданието.

През третото тримесечие икономиката на Сингапур се разшири с 1,2% на годишна база. Очакванията бяха за ръст от около 1,8%. Много анализатори приписват забавянето на свиващата се строителна активност. Секторът се разшири със само 1,4% през третото тримесечие, значително по-слабо в сравнение с ръста от 4,1%, отчетен през второто тримесечие.

Цените на имотите обаче предизвикват най-сериозни опасения, отбелязва медията. „Най-големият риск за икономиката на Сингапур е „охлаждането“ на пазара на имотни активи, а не забавянето на самата строителна активност“, коментира Сенг Ун Сонг, регионален икономист на CIMB bank.

"Ако темповете на глобалното икономическо възстановяване продължават да се забавят, а не да се ускоряват, спадът на цените на имотите в Сингапур може и да надвиши 10-15%, което ще се отрази и на пазара на акции и на благосъстоянието“, допълва икономистът.

През първото полугодие цените на първокласните жилища са се понижили със 7,3% на годишна база, сочат данни на консултантската компания Knight Frank. Намалението се обяснява с осемте кръга от мерки за „охлаждане“ на жилищния пазар, които правителството предприе в периода 2009-2013 г. Тогава цените на имотите рязко скочиха заради разхлабената парична политика на централните банки и рекордно ниските лихви.

„Имотите са единият аспект от рисковете, пред които се изправя икономиката на Сингапур“, допълва и Вишну Варатан, икономист в Mizuho Bank. Допълнителен тласък на спада на цените може да даде и цялостното състояние на световната икономика, включително рязък спад в Китай или по-бързо от очакваното повишение на лихвите на Федералния резерв на САЩ. Това би могло да предизвика „ефект на доминото“ върху пазара на имоти в Сингапур.

„Влиянието на тези фактори може да доведе до „пресушаване“ на вътрешното търсене и срив на цените, които могат да засегнат сериозно балансите на домакинствата във време, в което задлъжнялостта силно се увеличи“, допълва Варатан.

Други анализатори обаче са по-малко притеснени от спадащите цени на имотите и строителната активност. Селина Линг, икономист в OCBC, посочва, че се очаква стабилизация на пазара. Тя очаква слабостта на строителния сектор да продължи и през последното тримесечие, но това може и да предизвика реакция от страна на правителството и да се стигне до облекчаване на някои от рестрикциите на пазара.

Отделно Линг напомня, че строителството не заема сериозен дял от икономиката на Сингапур. Секторът на услугите и производството са по-значими в сравнение със строителството допълва икономистът. През миналата година строителството е представлявало 4,4% от брутния вътрешен продукт (БВП) на Сингапур, пише Bloomberg.

Агенцията подчертава, че активността в сектора спада, което доказва, че действията за овладяване на ръста на цените на жилищата дават резултат. Отделно планът за преструктуриране на икономиката спъва наемането на евтина работна ръка за строителния сектор от чужбина.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:25 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Анализи виж още

Коментари

Финанси виж още