IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

София е сред най-бързо растящите пазари на първокласни търговски площи в света

Наемите в българската столица за годината до края на март нарастват с 12,5%, което я нарежда на трето място в света редом с Оукланд, според глобален консултант

14:13 | 24.07.17 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка:Олег Попов, Investor Media Group</em></p>

Снимка:Олег Попов, Investor Media Group

Пазарът на търговски площи в София се нарежда сред най-бързо растящите в света в края на първото тримесечие на 2017 г., показват данни на консултантската компания CBRE.

За годината до края на март 2017 г. наемите на първокласните търговски площи в българската столица отчитат ръст от 12,5%. Така София споделя третото място на най-бързо растящите пазари на първокласни търговски локации заедно с Оукланд, Нова Зеландия. 

Лидер по ръст на наемите на първокласните търговски площи е Лондон с Ню Бонд стрийт, където е отчетено увеличение от малко над 39% за годината до края на първото тримесечие. На второ място е Санкт Петербург с 15,4%.

Топ 10 се допълва от Дъблин с увеличение от 10,5%, Глазгоу с ръст от 9,4%, Братислава с повишение от 9,1%, Белфаст с 8,7%, Уелингтън с 8% и Хелзинки със 7,8%.

Пазарът на търговски площи в София – заведенията са основен двигател

Наемателите от сектора храни и напитки и козметика засилват търсенето на площи в София, привлечени от младото население на столицата.

Активни са и модните марки, особено по водещата търговска улица в столицата на България – бул. „Витоша“. Булевардът заема все по-важно място в пазарните стратегии на търговците в страната, се отбелязва в доклада.

Очакванията са ръстът на наемите да продължи, тъй като наемните нива в София са значително по-ниски в сравнение с наемите в другите държави от Европа, Близкия изток и Африка.

На най-засилен интерес от страна на търговците се радват новите, модерни площи, допълва се още в доклада. 

Най-скъпите търговски локации в света – Ню Йорк остава е лидер

Пето авеню в Ню Йорк остава най-скъпата търговска локация за ритейлърите с наем в размер на 34 862 долара на кв.м на година.

Голямата ябълка задържа лидерската си позиция, въпреки че за годината до края на първото тримесечие на 2017 г. наемите на първокласните търговски площи отчитат спад от 19%. Това е и най-бързото намаление на наемните равнища в този сегмент от пазара на бизнес имоти от рецесията през 2008 г., отбелязва се в доклада.

Последна актуализация: 11:36 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Анализи виж още

Коментари

Финанси виж още