IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

София е сред най-бързо растящите пазари на първокласни търговски площи в света

Наемите в българската столица за годината до края на март нарастват с 12,5%, което я нарежда на трето място в света редом с Оукланд, според глобален консултант

14:13 | 24.07.17 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка:Олег Попов, Investor Media Group</em></p>

Снимка:Олег Попов, Investor Media Group

На второ място е Ню Бонд стрийт в Лондон с 18 862 долара.

Третата позиция е за Хонконг със 7 510 долара на кв.м за година.

Топ 10 на най-скъпите търговски дестинации се допълва от Париж, Токио, Сидни, Пекин, Цюрих, Гуанджоу и Сингапур.

Европа – най-бързо растящият регионален пазар на търговски площи в света

Европа е единственият регион в света с отчетен ръст на наемите за годината до края на първото тримесечие на 2017 г. Средното увеличение достига 4,3%, подкрепяно от стабилното възстановяване на икономиката на Европейския съюз (ЕС) и потребителското доверие, подчертава експертите.

На 20 от наблюдаваните европейски пазари на търговски площи е отчетен ръст на наемите на първокласните търговски площи за указания период. На 27 от пазарите не е регистрирана промяна, а само в два от пазарите се отчита спад.

Най-съществен спад на наемите на първокласните търговски площи в Европа е регистриран в Истанбул – 13,6% за годината до края на март. Търговците губят ентусиазма си за експанзия в града заради терористичните атаки и политическата криза в страната след опита за преврат от средата на миналата година.

Същевременно за Северна Америка е отчетено намаление на наемите на първокласните търговски площи от 4,6%. Само на 3 пазара в региона е регистриран ръст, на 13 наемните нива остават без промяна, а на 6 се понижават. Лидер за региона е Монреал с ръст на наемните нива на първокласните търговски площи от 4,8%.

Най-силен спад в региона е отчетен във Филаделфия – 30% за годината до края на март, с което градът се установява и като лидер по намаление на наемите на първокласните търговски площи в света.

В Азиатско-тихоокеанския регион средното понижение на наемите достига 0,1%, като лидер е Оукланд с 12,5% ръст, а най-слабият пазар – Пърт със спад от 9%. В глобален мащаб също е отчетен спад – от 0,4%.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:36 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Анализи виж още

Коментари

Финанси виж още