IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Задава ли се нова кредитна и имотна криза в САЩ?

Пазарът на секюритизиран дълг се забавя заради очертаващия се край на силните ръстове на пазара на бизнес имоти

08:22 | 12.03.16 г. 8
Задава ли се нова кредитна и имотна криза в САЩ?

Бумът на американския пазар за секюритизиран дълг може и да е към своя край, след като актуалните данни показват, че шестгодишният период на силни ръстове на цените на бизнес имотите вероятно също приключва, съобщава Ройтерс.

Рейтинговата агенция Moody's отчете спад на нейния индекс, който отразява цените на бизнес имотите, от 0,3% през януари. Това е и първият спад на индикатора от 2010 г., отбелязва информационната агенция.

„Това е сериозен белег, който показва, че има промяна в нагласите на инвеститорите в бизнес имоти“, посочва компанията.

Дори минималният спад на цените доведе до оттегляне на инвеститорите на пазара на секюритизиран дълг от рисковите позиции. „Засега фундаментите са стабилни, но се виждат и първите пукнатини“, коментира Кристъфър Съливан от United Nations Federal Credit Union в Ню Йорк.

Анализатори, които преди месеци твърдяха, че пазарът ще устои на волатилността и ще успее да се справи с настъпващия матуритет на все повече заеми, вече преосмислят стратегиите си и преизчисляват загубите.

„Пазарът е доста дисфункционален в момента“, признава Лиса Пендъргаст, анализатор от Jefferies. Основните опасения са, че нова кредитна криза би довела до нова вълна от фалити, тъй като кредитополучателите няма да се квалифицират за рефинансиране или просто ще се откажат от имотите.

Това вече се случи с няколко десетки имота през последните месеци, отбелязва агенцията. Някои инвеститори не са успели да рефинансират заради волатилните дългови пазари. При други продажбата на имотите се е провалила заради невъзможност на купувачите да си осигурят необходимата сума през дълговите пазари.

Пазарът на секюритизиран дълг в САЩ се изчислява на около 600 млрд. долара. До 2018 г. изтичат заеми за 200 млрд. долара, подчертава Ройтерс. Според CNBC тази сума е двойно по-висока – 400 млрд. долара. Същевременно анализатори занижиха очакванията си за обема на новоемитираните през тази година ценни книжа, обезпечени със заеми за имоти до 60-80 млрд. долара. Предишните прогнози бяха за обем от 100 млрд. долара.

Някои от най-големите инвеститори в бизнес имоти в САЩ твърдят, че предпочитат да се оттеглят от пазара, отколкото да инвестират, заради прекалено високите цени, които вече надвишават и предишния рекорд от 2007 г. Според тях времето е по-добро за продажба на имоти, а не за инвестиции.

CNBC отбелязва, че пазарът на бизнес имоти в САЩ е преминал през впечатляващо добра година. Засиленото търсене и ниският дял на свободните площи продължават да тласкат наемите нагоре. Инвеститорите обаче продължават да очакват висока доходност, а пазарът на секюритизиран дълг не успява да удовлетвори очакванията им. Това ги принуждава да търсят алтернативи, което отваря сериозна пропаст при финансирането за сектора на имотите, отбелязва изданието.

Пазарът на секюритизиран дълг е вторият най-голям източник на финансиране за сектора на имотите в САЩ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:39 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Анализи виж още

Коментари

8
rate up comment 2 rate down comment 6
Атанасио
преди 8 години
Awara Group Study on Real GDP Growth Net-of-Debt - http://***.awarablogs.com/study-on-real-gdp-growth-net-of-debt/?option=com_easyblog&view=entry&id=154
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 4 rate down comment 8
Атанасио
преди 8 години
Според данни на BIS в периода 1977-2007 дълговете на западния свят са се увеличили двойно. За този период реалната задлъжнялост на нефинансовите субекти се е увеличала 200 процента, на държавите с 300 процента, а междуфирмената задлъжнялост - с цели 600 процента - http://***.bgonair.bg/magazine/2015-05-29/piramidata-na-dalgoveteИма прекрасни графики за растежа на дългът и БВП - http://orientalreview.org/2014/09/29/massive-new-debt-hides-years-of-negative-gdp-growth-in-eu-and-usa/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 7 rate down comment 8
Атанасио
преди 8 години
Ако през 60-те години всеки нов долар дълг е осигурявал 70 цента допълнителен БВП, днес нивото е почти нулево Според McKinsey Global Institute глобалният общ дълг за периода 2007-2014г. се е увеличил с $ 57 трилиона изпреварвайки ръста на световния БВП като проценти ,и Йон Хелевиг, от финландската консултантска компания Awara Group обясни как расте дългът и БВП - https://alterinformation.wordpress.com/2015/04/04/98419591/ тоест хванаха се в мрежите си и доказаха ,че системата е грешна
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 3 rate down comment 8
Атанасио
преди 8 години
Тук - http://***.usdebtclock.org/#пише 2,404 трилиона US TOTAL INTEREST PAID
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 5 rate down comment 8
Атанасио
преди 8 години
Добре е казано ''Капитализмът окончателно отстъпи място на кредитизма, който по същество е типична измамна схема на Понци...БВП расте в аритметична прогресия, а дълговете в геометрична заради лихвите'' - статията е публикувана в Bulgaria On Air THE INFLIGHT MAGAZINE - http://***.bgonair.bg/magazine/2015-05-29/piramidata-na-dalgoveteКогато лихвите и т.н. доходност са по-големи и някъде в пъти повече от растежа на БВП се получава понци схема(пирамида) - защото не може да има постоянен растеж а това означава ,че всичко свързано с доходност и лихви ще фалира по някое време включително и пенсионните фондове ако не се промени системата и имам идеи за пенсионната и здравна системи тоест как да се оправи всичко.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 0 rate down comment 0
ratten
преди 8 години
кой лихви, танасе?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 0
ratten
преди 8 години
кой лихви, танасе?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 3
Атанасио
преди 8 години
НЕИЗБЕЖНО Е когато лихвите и т.н. доходност са по-големи и някъде в пъти от растежа на БВП ,и съм обяснил - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1713014525643441
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още