IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Дали Марк Зукърбърг наистина ще се насочи към политиката?

Готов ли е да остави Facebook на заден план и има ли достатъчно умения, за да стане част от политическия свят - тези въпроси си задават анализаторите

14:05 | 13.01.17 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Марк Зукърбърг. <em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Марк Зукърбърг. Снимка: архив Ройтерс

Когато публична фигура наеме топ мениджър на политическа кампания и обяви планове да обикаля страната, се предполага, че планира да навлезе в политиката. Но дали ситуацията не е по-различна, ако се знае, че този човек е Марк Зукърбърг?

Това е въпросът, който си задават мнозина представители на технологичната и медийната индустрия през последните дни, пише CNN в свой анализ.

Главният изпълнителен директор на Facebook обяви тази седмица, че е наел Дейвид Плюф, бивш мениджър на кампанията на Барак Обама. Сега той ще оглави политическите въпроси, свързани с филантропските усилия на Зукърбърг.

Назначението на човек, толкова дълбоко замесен в политиката, се случи само няколко дни след като основателят на Facebook разкри новогодишното си обещание да се срещне с хора от всеки един щат в САЩ.

"След бурната минала година надеждата ми е, че чрез това предизвикателство ще изляза и ще говоря с повече хора за това как живеят, работят и мислят за бъдещето“, написа Зукърбърг в публикацията си, в която звучи като политик.

Ако всичко това не е достатъчно, наскоро Facebook потвърди, че Зукърбърг може да служи на правителството, докато управлява компанията и то докато притежава достатъчно акции от нея.

Обикновено това биха били ясни сигнали, че някой се подготвя за политическа кампания, твърди Брадли Туск, съветник на технологични компании по регулаторни въпроси и някогашен мениджър на кампанията на Майкъл Блумбърг.

И все пак Туск смята, че това вероятно не важи за Зукърбърг, защото повечето политически постове ще са стъпка надолу за него.

"Той има толкова голяма власт и влияние, както чрез платформата си, така и заради състоянието си, че има малко работи, които наистина биха си стрували неговото време“, допълва експертът. Списъкът с приемливите политически постове според него включва лидер на мнозинството в Сената, говорител на Белия дом и разбира се, президент на САЩ.

През 2020 г. Зукърбърг ще е на 36 години – достатъчно възрастен, че да може да служи като президент. Отвъд това Туск поставя под въпрос дали технологичният лидер има „темперамента и характера“, за да води успешна президентска кампания.

Други, които са работили със Зукърбърг, са съгласни, че е малко вероятно той да се насочи към тази позиция.

Езра Калахан, един от първите служители на Facebook, която работи за компанията до 2010 г., твърди, че ще бъде изненадващо, ако Зукърбърг навлезе в политиката. Според нея той не е готов да постави такъв пост пред Facebook.

"Мисля, че би казал, че може да има много по-положително влияние върху света, ако се фокусира върху работата си във Facebook”, коментира Калахан. „Той дълбоко вярва в присъщата доброта в работата на компанията“.

Вместо да се бори за политически пост, Зукърбърг по-скоро следва стъпките на една от личностите, които го вдъхновяват от дете – Бил Гейтс. Основателят на Microsoft използва богатството си в полза на обществото, докато работи в Microsoft в различни роли.

"Харесвам сегашната си работа във Фондацията повече, отколкото ако бях президент. Освен това няма да съм добър в това, което е необходимо, за да бъдеш избран“, коментира Гейтс миналата година. Същото обяснение лесно може да бъде използвано и от Зукърбърг.

Представителите на Facebook не са отговорили на запитването за коментар.

Най-вероятният човек, който да влезе в политиката, от обкръжението на Зукърбърг е главният оперативен директор Шерил Сандбърг.

"Един от най-големите ми страхове през последните години в компанията беше, че тя ще реши да напусне и да се бори за някое от местата в Сената“, коментира Калахан. По време на президентската кампания се носеха слухове, че Сандбърг е била в списъка с избраници за кабинета на Хилари Клинтън, в ролята на финансов министър. 

Повече новини за технологии можете да научите от видеото на Bloomberg TV Bulgaria

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:39 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 6 rate down comment 1
bgMan
преди 7 години
Който не е готов за нещо НО пък иска да е в него си наема съответния експертен екип и пак осъществява намеренията си.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още