IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

FT: България иска да стане технологичната столица на Балканите

Международните фондове за рисков капитал показват все по-голям интерес към българските компании

13:05 | 17.10.16 г. 12
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Дарин Маджаров (с микрофона) по време на Клуб Инвестор Предприемач през 2015 г. <em>Снимка: Investor.bg</em></p>

Дарин Маджаров (с микрофона) по време на Клуб Инвестор Предприемач през 2015 г. Снимка: Investor.bg

Докато учи докторантура по компютърни науки в Белгия Дарин Маджаров непрестанно получава обаждания по Skype от сестра си, която иска помощ за уроците си в гимназията. Той откликва на молбите ѝ със серия от видео уроци, които нейните съученици и приятели също ползват, пише в свой анализ Financial Times.

"Те станаха толкова популярни, че се отказах от моята докторантура, върнах се в София и направих образователен уебсайт“, посочва 28-годишният мъж. 

Неговият сайт Ucha.se се появява благодарение на 30 хил. евро финансиране от LauncHub, местен акселератор, подкрепен от Европейския инвестиционен фонд (ЕИФ) и програмата за технологични стартъпи на Европейския съюз Jeremie, допълва изданието. Двама бизнес ангели от България дават 200 хил. долара в последващото финансиране, а тази година Ucha.se е напът да генерира печалба.

"За 20 лева, цената на едно ястие, можете да се регистрирате за една година, така че да гледате уроци, покриващи всеки предмет в националната програма“, коментира Маджаров.

България се опитва да се изравни с Централна Европа, където икономиките се насочват към иновациите и творческите индустрии.

Едно поколение от инженери и програмисти с глобален поглед в момента стои в основата на стремежа на страната да се превърне технологичната столица на Балканите.

Завършилите компютърни науки и инженерни специалности вече не мигрират масово към САЩ и Германия. В местните компании работят около 40 хил. софтуерни инженери, а секторът за информационни технологии носи повече от 3% от БВП на страната, в сравнение с по-малко от 1 на сто преди четири години.

"България е един интересен център за развитие на информационни технологии с по-висококвалифицирани хора и по-ниски разходи от всяко друго място в Европа“, коментира Аспарух Коев, главен изпълнителен директор на Transmetrics, стартъп, който използва големи обеми от данни и анализ за правене на прогнози, за да подобрява ефективността на транспортния сектор.

В анализа си Financial Times посочва още, че София и Пловдив са се превърнали в процъфтяващи аутсорсинг центрове, които осигуряват работни места на хиляди, завършили ИТ специалности. Някои от тях разработват продукти, които привличат вниманието на експерти и на чуждестранни рискови инвеститори.

Иновациите са това, което отличава българските аутсорсинг компании от други, твърди Димитър Манчев, управляващ директор на Programista, разработчик на софтуер, базиран в София и Пловдив.

Българските ИТ умения се раждат още по време на комунизма, допълва изданието. Държавните компании за електроника са били специализирани в компютърен хардуер и основно програмиране за страните от съветския блок.

"Нашата сила е в това, че вече имаме две поколения инженери с добра основа в сферата на проучванията и развитието“, коментира Даниел Томов, основател на Eleven, акселератор, подкрепян от ЕИФ и Jeremie.

Последна актуализация: 01:29 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

9
rate up comment 2 rate down comment 1
red6
преди 7 години
То и аз искам Адриана Лима на яхтата ми, ама ни Адриана, ни Лима, ни яхта...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 2 rate down comment 2
SS-23
преди 7 години
Мавий ,за кой ше гласуваш за президентин ?---най-вероятно за каракачанката или за летеца
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 1 rate down comment 6
Longin
преди 7 години
Мавий , за кой ше гласуваш за президентин ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 14 rate down comment 4
happystorry
преди 7 години
На Балканите? Ужасно снизходително заглавие и статия от ФТ. По скоро в Европа, а не само на Балканите. Коя друга страна в Европа има толкова развит ИТ сектор колкото България?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 33 rate down comment 4
bgMan
преди 7 години
Но затова пък много удобно се настаняват върху свободата извоювана с чужди жертви.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 36 rate down comment 7
khao
преди 7 години
само дето не обичате свободата и не се биете за нея ... та, хихихих
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 8 rate down comment 38
Mavi Goz
преди 7 години
Измряхме, ама комунистът Ботев нали знаеш какво е написал : "Тоз, който падне в бой за свобода, той не умира!"хихихи...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 36 rate down comment 15
DutyFree
преди 7 години
ах, вашата ммама неакадърни и червени *** не измряхте ли вече!!????
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 22 rate down comment 26
Mavi Goz
преди 7 години
"... България иска да стане технологична столица на Балканите"Ще стане, ама след като стане газов и енергиен хъб... хихи...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още