IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Между конфронтацията и помирението

Действителните теми на срещата между Тръмп и технологичните лидери бяха отвъд официалния дипломатичен дневен ред

21:04 | 20.06.17 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Високопарна снимка на технологичните ръководители в САЩ, прилежно групирани около Доналд Тръмп. Видео, в което президентът на САЩ благосклонно потупва по рамото технологичния инвеститор и негов последовател Питър Тил. Такива бяха кадрите, които се появиха след последната досега среща на големите мениджъри от Силициевата долина с Доналд Тръмп през декември. Те показаха един доминиращ президент и вяли, почти покорни корпоративни ръководители. Снимките бяха толкова неудобни, че гордите представители на индустрията не можеха вътрешно да преодолеят това неудобство в продължение на седмици.

При повторението във Вашингтон всичко трябваше да протече по различен начин. „В края на деня не искам да съм човек, който да се обърне и да каже – ако не искате това, което искам аз, тогава ще си тръгна“, заяви главният изпълнителен директор на Apple Тим Кук в интервю за Bloomberg.

„Америка е близо до сърцето ми. Аз искам Америка да е добре. Америка е по-важна за мен от проклетата политика“. Тонът е по-твърд, а лексиката - бойна. Конфликтът между режима на Тръмп и шефовете от Западния бряг се влоши през последните месеци. 

И по време на повторението на шоуто „Кой кой е“ в технологичната индустрия и политическа Америка само повърхностно ставаше дума за модернизацията на правителствения апарат и премахване на бюрокрацията в Белия дом. Освен Кук на срещата бяха и Джеф Безос, основател на Amazon, Ерик Шмид, председател на компанията майка на Google Alphabet и главният изпълнителен директор на Microsoft Сатя Недела. Както и Тил.

Действителните теми на срещата обаче са отвъд официалния дипломатичен дневен ред на първото заседание на American Technology Council, свикан от Тръмп с декрет на 1 май. Те бяха дискутирани зад закрити врати и подробности не бяха изнесени. Но каменното лице на Кук, седящ на срещата непосредствено до Тръмп, говори само по себе си.

От месеци технологичните концерни се опитват да влияят на политическия процес във Вашингтон в свой интерес. Критикът на технологиите Тръмп е повлиял негативно на целия бранш – първоначално с указа си за имиграция на лица от седем предимно мюсюлмански страни, а след това и с усложняване на процедурите по издаване на визи за технологични таланти.

Това се отрази изключително негативно предимно на Facebook. Освен това главният изпълнителен директор на социалната мрежа Марк Зукърбърг отправи остра критика към администрацията заради напускането на САЩ на Парижкото споразумение за климата.

Откакто Доналд Тръмп стартира кампанията си със слогана America first и започна да пледира за създаване на работни места за американците, шефовете на Apple Кук, на Google Сундар Пичай и на Facebook Зукърбърг подчертават при всяка възможност колко много работни места вече са създали в САЩ и колко много се вълнуват от темата за безработицата.

Някои фирми обаче директно флиртуват с правителството. Така например директорът на IBM Джини Ромети, която е консултант на властите, обяви, че нейната компания ще създаде нови 25 хил. работни места в САЩ. 

И това е нормално, защото не всичко около Тръмп се посреща "на нож" от технологичните лидери. Мнозина се надяват на печалба благодарение на печеливши държавни поръчки. А и самият Тръмп признава, че има сериозна нужда от наваксване по отношение на IT инфраструктурата на правителствените органи. Според технологичния блог Recode след срещата във Вашингтон държавният ръководител е изявил желание за „бърза и скокообразна трансформация на технологиите в американското правителство“.

В сравнение с частния сектор апаратът имал огромна нужда от наваксване, заявява президентът. А целта е по-добро, по-бързо и евтино обслужване на американските граждани, както и защита от хакерски атаки.

За някои от участвалите в срещата компании, като Google, която залага все повече на корпоративните си клиенти, или доставчиците на облачни услуги, като Amazon, Oracle и Palantir, това са шансове за растеж. А дори и Тим Кук намери окуражаващи думи, поне за старши съветника и зет на Тръмп Джаред Кушнер. „САЩ трябва днес да имат най-модерното правителство в света, но го нямат. Но е невероятно да видя как Джаред задвижва нещата, които ще се изплатят след 10 или 20 години“. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:35 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още