IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Очаква се ИТ инвестициите във Великобритания да се свият с 10%

Предстои преразглеждането на договори, твърди експерт

17:07 | 28.06.16 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Докато британците все още разглеждат последиците от шокиращото си решение да напуснат Европейския съюз (ЕС), инвестициите в сектора на информационните технологии в страната се очаква да понесат удар, тъй като компаниите преоценяват бизнеса си на фона на нестабилните пазарни условия, пише CNBC.

Компанията за проучвания Canalys очаква разходите за информационни технологии във Великобритания през тази година да спаднат с около 10 на сто заради несигурните бъдещи търговски отношения между страната и блока. Преди това Canalys прогнозира, че инвестициите в ИТ дейности във Великобритания ще бъдат в диапазона 90-100 млрд. долара, в случай че страната беше останала в ЕС.

„Прогнозата за 2017 г. може да бъде още по-лоша, с до 15% спад, тъй като бюджетите за ИТ ще бъдат по-ниски заради прогнозата за задаваща се тежка година и продължаващата несигурност“, коментира Матю Бол, главен анализатор в Canalys.

В неделя икономисти от Goldman Sachs написаха в доклад, че Великобритания вероятно ще влезе в „лека рецесия“ до началото на 2017 г., като брутният вътрешен продукт се очаква да се свие с 2,75 процентни пункта в следващите 18 месеца.

Най-ясно изразено влияние от вота за излизане от ЕС имаше върху британския паунд, който удари 31-годишно дъно в понеделник. По-слабият паунд ще бъде ключов проблем за ИТ сектора във Великобритания, като технологичните цени ще се повишат заради по-големите такси за внос според Бол.

"Договорите ще трябва да бъдат предоговорени, а предложенията отправени отново заради голямата промяна в стойността“, коментира той. „Всяка нова активност ще бъде спряна, докато цените не се стабилизират“.

Влиянието на британския вот ще бъде усетено и от другата страна на Океана, твърди анализаторът на S&P Global market Intelligence Скот Кеслър.

"Технологичният сегмент в S&P 500 генерира по-голям процент приходи от неамерикански източници от всеки друг сектор“, коментира Кеслер. През 2015 г.  58% от продажбите на сектора бяха извън САЩ, в сравнение с 44% за S&P 500 като цяло, коментира той.

„По-слабите потребителски разходи във Великобритания, вероятно дължащи се на несигурността около Brexit, могат да повлияят неблагоприятно на eBay и PayPal”, коментира Кеслър.

За технологичните гиганти като Alphabet експертът посочва, че Великобритания е станала „не толкова важна“ през годините. Компанията има „сложни програми за хеджиране в чуждестранна валута“, за да помогне за намаляване на свързаните рискове по-добре от много от своите конкуренти.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:27 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още