IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Стилусът се завръща? Не, никога не си е тръгвал

Продуктът, който Стив Джобс мразеше, сега е възхваляван отново от експертите

21:33 | 11.09.15 г.
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Спомняте ли си как Стив Джобс се подиграваше на идеята за стилус (писалка за мобилни устройства) още през 2007 г., когато представяше първия iPhone? След като в сряда Apple представи новия си стилус - всъщност молив, голяма част от интернет потребителите си спомниха някогашната оценка на Джобс за джаджата: “Бляк”.

Струващият 99 долара Apple Pencil се присъединява към множеството устройства на по-малки компании за потребители, които искат по-лесно да водят бележки. Samsung Electronics също представи писалка за своите фокусирани към бизнеса смартфони Note още при пускането им на пазара през 2011 г., докато Sony предлага такава със своите устройства Xperia.

Разбира се, Джобс настояваше, че iPhone е предвестник на смъртта на пластмасовите писалки за телефони, пише Bloomberg.

“Кой иска стилус”, коментира той по време на събитие преди осем години. “Трябва да го извадите и да го носите, а може и да го загубите. Бляк”.

Старши вицепрезидентът на Apple Фил Шилер заяви в сряда, че Pencil ще работи с новия iPad Pro, който е с огромен екран. Стилусът позволява на потребителите да рисуват и пишат с по-голяма точност, да правят по-фини линии, коментират от компанията.

Всъщност устройството е начин за вдъхване на нова енергия на iPad, чиито продажби се сриват вече шест поредни тримесечия, чрез насочване на продукта към професионалистите в дизайна, медиите и здравеопазването.

Това поставя гиганта от Купертино в пряка конкуренция с производителите на други модели писалки. Новият аксесоар на Apple ще се съревновава с Jot Script на Adonit (75 долара), Stanza Duo на Moshi (35 долара) и Pencil на FiftyThree (40-50 долара).

Въпреки че устройството на Apple е едно от най-скъпите на пазара, то е “много по-силно оръжие от повечето глупави алтернативи на стилус”, коментира Рода Александър, анализатор в компанията за проучвания IHS.

Промяната в сърцето на Apple показва колко далече са стигнали екраните. Преди десетилетие писалката беше симптом за недостатъчно добър екран. Въпреки че пръстите са достатъчни за извършването на по-голяма част от онова, което хората правят с телефоните си днес, стилусът използва напредващите технологии, за да открие нова употреба, твърди Ронан де Ренесе, анализатор на Ovum в Лондон.

По-ранните екрани “не можеха точно да определят къде се намира пръстът ви, така че се нуждаехме от нещо много по-тънко”, посочва той. С Pencil “можете да използвате реалните пиксели, за да правите рисунки, което е невероятно”.

Повече по темата вижте във видеото на Bloomberg. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:52 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още