IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Търсенето на чипове ще смекчи удара, който Galaxy Note 7 нанесе на Samsung

Редица анализатори понижиха прогнозите си за оперативната печалба на компанията за третото фискално тримесечие

22:42 | 05.10.16 г. 1
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Изплашена от глобалното изтегляне на флагмана ѝ Samsung Galaxy 7, Samsung Electronics трябва да отчете в петък резултатите си. Компанията все още очаква малък ръст на печалбата си за третото тримесечие, а добрите продажби на чипове и дисплеи ще намалят ефекта от случилото се, твърдят анализатори, цитирани от Ройтерс. 

Загубените продажби и разходите, свързани с изтеглянето на поне 2,5 млн. смартфона Galaxy Note 7 за поправяне на проблеми с батерията, могат да костват на фирмата близо 5 млрд. долара тази година, твърдят някои анализатори. Това може да спре инерцията, набрана от зараждащото се възстановяване на мобилния бизнес на Samsung, който се бореше със слаби резултати през последните години.

Но растежът на пазара на чипове памет, воден от търсенето от страна на конкурента в производството на смарфони Apple, ще смекчи щетите, нанесени от скорошните проблеми, твърдят експерти. Според проучване сред 20 анализатори, направено от Thomson Reuters, оперативната печалба за периода юли-септември е скочила с 0,7% спрямо година по-рано до 7,4 трлн. вона (6,65 млрд. долара).

В петък Samsung ще обяви оценката си за приходите и оперативната си печалба за третото тримесечие, без да предостави повече подробности.

Анализаторите понижиха очакванията си за резултатите на мобилното подразделение на Samsung, след като новината за глобалното изтегляне на проблемния модел се появи в заглавията. Някои свиха прогнозата си за печалбата на подразделението с 1 трлн. вона или повече заради загубените продажби и разходите, свързани с изтеглянето на смартфон, който получи добри отзиви и се радваше на силни продажби след пускането си на пазара на 19 август.

Анализаторът на Korea Investment Джей Ю прогнозира, че оперативната печалба на мобилното подразделение на Samsung за третото тримесечие ще е 2,6 трлн. wона, което е над миналогодишните 2,4 трлн. вона, но е под сумата от 4,3 трлн. вона за периода април – юни тази година.

Същевременно анализатори твърдят, че подразделението за чипове ще успокои ситуацията след случая с Note 7, тъй като други производители на смартфони ще направят големи поръчки в навечерието на коледния сезон. Експертите смятат, че поделението за чипове ще генерира оперативна печалба от 3 трлн. вона и повече – най-високото ниво от четири тримесечия.

Според анализаторите възходящият тренд, свързан с този хардуер, е по-ясно изразен по отношение на NAND чиповете памет. Те се използват за дългосрочно съхранение на данни. По думите на експертите търсенето е започнало да изпреварва предлагането през тримесечието, което се дължи на поръчките на Apple и на китайските производители на смартфони.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:48 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
watergateory
преди 7 години
Така и не разбирам, как един продукт, разработван и тестван поне 6 месеца може да дава такива дефекти. Толкова ли е трудно да се следи софтуеърно температурата на батерията и да се регулира ампеража???
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още