IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Защо акциите на Yelp ще останат на сегашната стойност?

Forbes очаква мобилната платформа да се превърне в основен двигател на приходите на компанията през следващите години

13:28 | 07.12.14 г.
Автор - снимка
Редактор
Защо акциите на Yelp ще останат на сегашната стойност?

През последните няколко тримесечия Yelp -  социалната мрежа, която дава онлайн оценки и препоръки за местния бизнес, попада във финансовите новини поради промените в цената на акциите ѝ. Те се справят по-зле от средното ниво на пазарите.

Докато ръстът на индексите Nasdaq и S&P от началото на годината е бил 18,36% и 14,7% съответно, акциите на Yelp се обезценяват с 5,1%. Основната причина за това е провалът на мениджмънта на Yelp да отговори на оценките на анализаторите, които очакваха много по-висок темп на растеж, отколкото Yelp би могъл да произведе. Въпреки това Forbes смята, че при сегашния темп на общия ръст и на приходите акциите са справедливо оценени на 61,17 долара за брой. Тъй като компанията в момента се разширява в нови географски региони, това ще се отрази отрицателно върху степента на монетизация на основния ѝ рекламен бизнес. Компанията е в добра позиция да отчете ръст в оценената на 130 млрд. долара местна рекламна индустрия.

Според оценката на Forbes бизнесът с местни реклами съставлява над 80% от прогнозната стойност на Yelp. Основните фактори за успеха на това подразделение са средният приход от активен акаунт на местен бизнес и броят на активните акаунти на местни бизнеси, регистрирани в Yelp. Според анализаторската компания BIA/Kelsey се очаква разходите за онлайн реклама на местно ниво в САЩ да се увеличат до 31,7 млрд. долара през 2014 г. и 52,7 млрд долара през 2018 г.

Компанията има потенциален пазар от 76 млн. местни фирми по света, към които може да се обърне, от които 53 млн. присъстват в Северна и Южна Америка и Европа. Това е един глобален пазар на стойност близо 130 млрд. долара. Въпреки това броят на активните фирми, които плащат за услугите на Yelp, е само една малка част от този пазар - 86 200 за третото тримесечие на 2014 г. Forbes очаква, че компанията може да добави най-малко 423 000 активни бизнес регистрации до 2021 г. Според списанието има няколко причини за този ръст.

Реализацията на старите потребители: броят на бизнесите, които са регистрирани в Yelp, но не плащат за някоя от премиум услугите, възлиза на над 1,9 млн. Повечето от тези бизнеси са в райони, в които Yelp е навлязъл преди повече от пет години. Като се има предвид, че развитите пазари са свидетели на висока степен на преобразуване от регистрирани безплатно до платени регистрации, Forbes очаква силен ръст на платените регистрации в тези региони.

Международното разрастване ще помогне на ръста. Един от ключовете към растежа на Yelp е нейното навлизане на международните пазари. Това не само увеличава общия брой мнения в сайта на Yelp, но също така го прави по-привлекателен както за рекламодателите, така и за потребителите. Наскоро компанията добави Чили и Хонконг към пазара си. В резултат от това международният трафик е нараснал с над 40% на годишна база до около 30 млн. уникални посетители на месечна средна база. Освен това компанията заяви, че се очаква приходите от международните пазари да се увеличат през следващите тримесечия, тъй като започва да печели от региони като Италия, в която компанията работи от три години. Очакванията на Forbes за тази експанзия са да подкрепи броя на платените корпоративни акаунти в Yelp през следващите години. Възможно е компанията да има най-малко 423 000 активни бизнес регистрации до 2021 г.

Популярността на мобилното приложение Yelp ще привлича повече фирми и потребители: Повечето от потребителите са склонни да проверяват мненията за местните бизнеси, особено за ресторанти, когато пътуват. В резултат на това мобилното приложение Yelp набира популярност през последните тримесечия. Например в третото тримесечие на тази година уникалните посетители са нараснали до 139 млн. Освен това 50% от тези уникални посетители (приблизително 73 млн. потребители на месец) са използвали мобилни устройства за достъп до услугата на Yelp. През тримесечието 45% от новите ревюта, които са близо 5 млн., идват от мобилни устройства.

Предвид сериозния ръст в използването на мобилни устройства Forbes очаква мобилната платформа да се превърне в основен двигател на приходите за Yelp през следващите години. Нарастващият брой на потребители, търсещи местни бизнеси онлайн, представлява съществуващия пазар на Yelp. Forbes смятат, че развитието на мобилната платформа на Yelp ще увеличи броя на уникалните посетители на сайта на компанията, което от своя страна ще доведе до повече регистрации на фирми в Yelp.

Ценовата прогноза на Forbes за акциите възлиза на 61,17 долара, което е в унисон с неговата сегашна пазарна цена. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:04 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още