IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Преместването на пари от банките към алтернативни възможности се ускорява

Българите търсят възможности за по-висок доход и не се притесняват от инфлация, коментира Цветослав Цачев от Елана Трейдинг

16:31 | 26.05.17 г. 2
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Навлизаме в средата на годината, a инвестиционната картина в страната показва, че процесът на преразпределение на парични потоци от банките към взаимните фондове и други алтернативни възможности за инвестиции и спестявания продължава. И Българската фондова борса (БФБ - София) отразява много ясно тази тенденция.

От началото на годината SOFIX повишава стойността си с над 12%, а оборотът нараства на годишна база с повече от 70% до над 156 млн. лв. от началото на януари до 25 май.

„Процесът на преместване на пари от банките към алтернативни възможности се ускорява и затова видяхме покачване на фондовата борса у нас през първата половина на годината“, коментира пред Investor.bg Цветослав Цачев, главен инвестиционен консултант в ЕЛАНА Трейдинг.

В същото време капиталите в движение все още са много малки в сравнение с общия обем на спестяванията.
„Българинът търси възможности за по-висок доход, но засега не се притеснява от инфлация. Затова паричните потоци не се увеличават скокообразно“, обясни той.

Неговите впечатления от познанията на хората за управлението на спестяванията са умерено позитивни. „Хората в България са в двете крайности – една малка част от тях вече имат доста опит с борсовата търговия, но за мнозинството това все още е непозната материя. На нашите семинари са идвали дори хора, които участват в бизнес и финансови операции, но не бяха разбрали до този момент какви очаквания могат да имат от инвестирането и какво прави то с парите им“, обясни Цачев.

„Тези, които вече инвестират на БФБ, идват по-скоро, за да могат да дискутират актуални въпроси, свързани с борсовата търговия. Те знаят не само компаниите и техните финансови резултати, но и се ориентират много добре по отношение на оценката на самите акции. Част от тях имат вложения в чужбина с дългосрочен хоризонт и свободно боравят с финансова информация“, обясни финансистът.

Важна кауза на инвестиционния консултант са познанията за управлението на спестявания, като в работата си той признава, че се стреми да дава базови познания, свързани със стойността на парите във времето, за това как се формира доходност чрез различни инвестиционни варианти, какви са рисковете и какво трябва да се проследява, когато се избира начин на инвестиция. 

Обикновено интересуващите се от темата са на различна възраст и с различни професии – „има хора с бизнес, но и просто спестители, които искат да са информирани, като вземат решение къде да вложат пари“, отбеляза Цачев. 

„Спестителите, които за първи път се сблъскват с темата, обикновено се интересуват от същината на рисковете и как да правят избор. Инвеститорите, които имат вече представа или опит, винаги започват с технически въпроси по отношение на един или друг вид финансов инструмент, към който са се насочили първоначално“, посочи Цачев.

Това, което най-често поражда трудност, е как да бъде структуриран един портфейл и какъв дял да дадат на различните класове активи. „Голяма част от аудиторията се интересува какво да се прави, когато има спад на пазарите и как да защити парите си от извънредни събития“, отбеляза той.

По думите му интересът към борсово търгуваните фондове е много голям, защото те са сред най-удобните начини да се следва движението на един пазар, сектор или суровина. Разходите за покупка са много ниски и тези инструменти са подходящи за големи и малки инвестиции. Акциите с дивиденти са другата група книжа, които заслужават внимание в момента. Те отговорят много добре на изискванията на дългосрочните инвеститори – имат редовен доход, те са компании стабилен бизнес и добро управление, растящи резултати и имат перспективи за поскъпване.

Но най-важното според консултанта е практическата представа какъв подход могат да имат хората при определяне на целите на спестяванията си - как да избират рисковия профил, как да направят портфейл от различни варианти според целта.

Цачев обясни още, че инвестирането не изисква непременно огромна сума пари на разположение. „Това е един дългосрочен процес с еднакъв подход и за малки, и за големи суми. Всеки трябва да разбере какви са рисковете пред различните финансови инструменти и каква възвръщаемост може да очаква от тях. Хората трябва да разбират как те могат да бъдат приложими спрямо техните инвестиционни цели, като например, да се защитят спестяванията от инфлация или да се натрупат пари за образованието на децата“.

В момента сме в разгара на общите събрания, от които става ясно какви дивиденти ще получат акционерите за своите инвестиции.

Повечето български компании отговарят на очакванията за техните дивиденти. Това не е учудващо, защото дивидентната политика трябва да е предсказуема и консервативна. Изненадите идват по-скоро по отношение на компаниите, които нямат редовна политика на плащане“, заяви Цачев относно сезона на дивиденти.

Той коментира и провелата се миналата седмица „Мисия Лондон“ на БФБ – София, на която български компании бяха представени пред британски инвеститори.

„Това е един дълъг процес, който ще изисква много упоритост и „инвестиции“ от страна на всички участници на капиталовия пазар. Имаме още много да работим, за да може нашият пазар да се доближи по популярност до борсите в Румъния или Полша. Но най-малкото направеното е добра крачка напред“, заяви той.

Според него ликвидно търгуваните позиции у нас са много по-малко и единственото, с което може да впечатлим някого сега, са стабилните темпове на растеж на борсата ни и потенциалът тя да скочи още повече, когато се увеличат капиталите от спестявания към акции. По думите му малкото на брой акции прави инвестирането в тях едновременно много трудна задача и много лесен за следене пазар. „Трудно е да се направи добре диверсифициран портфейл, но има много добри компании, които показват потенциал за растеж“, заключи експертът. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:46 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 26 rate down comment 9
Hahoto
преди 6 години
E, щом почнаха да се роят подобни статии, значи става наложително да се задели някой лев в банките!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още