IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Българските минни компании очакват ръст в цените на основни суровини през 2017 г.

Китай продължава да е водещ фактор за цените на металите

16:48 | 21.03.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Мина Марица Изток</em></p>

Снимка: Мина Марица Изток

Минерално-суровинната индустрия на България очаква лекото повишение на цените на основните суровини да продължи и през 2017 г. Това се казва в анализ на Българската минно-геоложка камара (БМГК) за перспективите пред сектора.

Според авторите на анализа започналото в края на 2016 г. колебливо нарастване на цените на световните борси обхваща всички добивани у нас метали – мед, злато, олово, цинк. Браншът е умерен оптимист в своите прогнози и очаквания.

Световни тенденции 

Обемите и цените на суровините ще растат, прогнозира в коментар за БМГК д-р Василий Николетопулос, основател на Natural Resources GP и член на Евромин. Той очаква, ако не се случи някоя голяма катастрофа, световната икономика да расте с 3-4%, а за Индия и Китай този ръст ще надхвърли 5-6%.

Това важи и за икономиката на САЩ, в зависимост от степента, до която президентът Тръмп ще реализира своята инфраструктурна програма. Това ще е добре за стоманата, медта, цимента, алуминия и подобните суровини.

Политически Европа като цяло не е в най-добрата си форма, отбелязва д-р Николетопулос. Все пак поради силата на икономики като Германия и Полша, както и поради програми за количествени улеснения, икономиката може да расте със заслужаващ внимание темп. По отношение на металите и добива Европа е нетен консуматор, казва анализаторът.

Положителен сигнал идва от Worldsteel, които предвиждат, че възстановяването на търсенето на стомана от страна на ЕС се очаква да бъде подкрепяно от меко възстановяване в строителството, въпреки повишената несигурност след вота за Брекзит във Великобритания (24 юни 2016 г.).

Факторът Китай

Китай продължава да е факторът, който ще движи процесите и цените на металите и през 2017 г. Последните данни сочат, че търсенето на азиатската икономика е по-голямо от прогнозното.
Според д-р Николетопулос заради фактори като отслабването на юана, продължаващите имотни балони и политиката за ограничения, е трудно да се предскаже бум на цените на суровините, идващ от Китай.

Ако страната получи статут на пазарна икономика от Световната търговска организация (нещо, на което се противопоставя Евромин), се очаква нарастващ дъмпинг на цените за европейските и американските минни и металургични компании.

Цена на нефта

Обявеното по-рано през 2016 г. решение на ОПЕК за ограничаване на добива на нефт ще има своя ефект в краткосрочен план и ще бъде минимизирано частично от страни като Либия, Иран, Ирак и Венецуела.
Контравлияние върху това решение ще има и шистовият нефт на САЩ, който се подкрепя от президента Тръмп. Което означава, че цена от 60 долара за барел за американски нефт (West Texas Intermediate) е постижима, прогнозира д-р Николетопулос.

Цени на металите

По отношение на цената на медта БМГК не очаква съществено увеличение на цената в краткосрочен план, но е възможно тя да достигне през следващите 2 години най-малко 3 долара за фунт.

По отношение на златото е възможно покачване над 1200 долара за тройунция, въпреки натиска, който се оказва върху метала от страна на силния американски долар и високите лихвени проценти в краткосрочен план.

Прогнозата на БМГК в средносрочен план сочи, че нива от 1250 долара за тройунция за 2017 г. са постижими. Причините се крият в задълбочаващото се геополитическо напрежение, липсата на обща визия за развитие на ЕС, както и очакванията за слабо повишение на сегашните нива на лихвените проценти в САЩ за периода 2017/2018.

Особено влияние върху тази прогноза оказва и избирането на Доналд Тръмп за президент, както и свързаните с него надежди за подем на американската икономика, които според анализа на БМГК са силно преувеличени. В дългосрочен план цената на златото ще надмине общоприетите прогнозни нива от 1300 долара за тройунция, прогнозира Камарата.

Цени на другите добивани в България суровини

Развитието на скално-облицовъчните материали зависи от строителството и влагането на продукция в готовите обекти. Очакванията на този подотрасъл са за запазване на тенденциите. Заедно с добива на строителни и инертни материали налице са два подсектора, които страдат най-много от феномена „незаконен добив“.
Разкриването на нови мощности за производство на фаянс е предпоставка за по-висок дял преработени индустриални минерали в страната.

Въгледобив

Според БМГК това е подотрасълът, които ще продължи да бъде гръбнак на българската електроенергетика в лицето на „Мини Марица-изток“ ЕАД. В анализа се отбелязва, че в глобален план въгледобивът е подложен на натиск от екологични организации и международни институции.

Камарата твърди, че целите за ограничаване на климатичните промени са постижими само с комплексни мерки за всички индустрии и държави, а не само за някои. Посочването на въгледобива и генерираната по конвенционален начин електроенергия като водеща причина за замърсяване и за повишена заболеваемост е едностранчиво, твърдят минните компании.

Те се аргументират, че от 2009 г. насам в енергийния комплекс „Марица-изток“ трите големите ТЕЦ-а на лигнитни въглища работят със сероочистващи инсталации. Камарата смята, че евентуално ограничаване на работата на въгледобивните компании в Германия, Полша или България ще доведе до социални щети и напрежение.

Значими проекти

През 2016 г. проектът за открит рудник за добив на злато в община Крумовград получи разрешително за строеж. В резултат започна строителството на обекта. „Асарел-Медет“ АД въведе през миналата година в експлоатация два значими технологични проекта на стойност над 60 млн. лв.

Очаквания за 2017

Очакванията на рудодобивните компании за 2017 г. са по-оптимистични в сравнение с предходната. Причината е оживлението в цените на медта и стабилните цени на златото от края на 2016 г.

Прогнозите на анализаторите от БМГК са, че цените на медта ще се движат между 5 и 6 хиляди долара за тон. Като сред основните фактори, които ще влияят на цената на медта, са икономическите данни от Китай, курсът евро-долар, както и развитието на икономиката на САЩ.

В подотрасъл скално-облицовъчни материали миграционните процеси в Европа са сред причините за свитото търсене на продукция. Те оказват негативно влияние върху търсенето на естествен камък.

Несигурността и негативните обществени настроения към мигрантите в следствие на войната в Сирия отлагат решенията за по-обемни ремонти на собствениците на къщи в Западна Европа.

В този подотрасъл, за който е известно, че маржовете са изключително ниски, се наблюдава увеличение на цените на продуктите, поради увеличени заплати, на фона на липсващи кадри, отбелязва за анализа компанията „Марин Батуров“ ЕООД.

„Каолин“ ЕАД очаква запазване на стабилността и през 2017 г. Компанията смята, че напрегнатата ситуация в Близкия изток и Северна Африка създава предпоставки за преместване на мощности от стъкларската, фаянсовата и др. промишлености в сигурни страни като България. Ако този процес бъде подкрепен от една активна държавна политика за привличане на инвестиции, може да се повиши делът на преработваните на място в страната индустриални минерали и това да се отрази благоприятно на цели отрасъл, смята компанията. 

Приоритети

Българската минно-геоложка камара информира, че ще продължи и през 2017 г. да защитава проекта за златодобив в община Трън и подотрасъл въгледобив. Камарата ще иска от изпълнителната власт рестартиране на приетата през 2015 г. Минна стратегия на бранша.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:19 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още