IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

След 10 поколения България ще стигне средноевропейското ниво на БВП на човек

За изравняване с ЕС по доходи е достатъчно да мине по-малко от едно поколение

16:55 | 22.07.16 г. 19
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

След не по-малко от 10 поколения България ще достигне средноевропейското ниво на БВП на човек от населението. За изравняване с европейската производителност на труда са ни необходими най-малко 15 поколения (при 1% ръст на БВП в ЕС), твърди Българската стопанска камара (БСК).

Работодателската организация е изготвила експресна оценка за конвергенцията на българската икономика към икономиката на страните от ЕС по повод анализа, изготвен преди дни от Фискалния съвет.

Според оценката на БСК за изравняване с ЕС по ниво на доходи като дял от БВП е достатъчно по-малко от едно поколение (едно поколение е приблизително 25 години). 

„Производителността на труда у нас нараства с много по-бавни темпове от доходите. Нещо повече, единствено по показателя „доходи като част от БВП“ България изпреварва останалите държави в ЕС. Това означава, че изяждаме потенциалния си БВП“, твърдят работодателите.

Анализът на БСК отчита за периода 2007-2015 г., че реалният БВП нараства с незадоволителни темпове, непозволяващи ускорено догонващо развитие на икономиката, независимо от наличието на редица благоприятни фактори (преструктуриране на българския износ, намаляване на ценовите нива на горивата, свободното движение на хора, стоки и услуги).

Доближаването на българските цени към средноевропейските е съществено.

С най-голяма степен на приближаване на цените до средните за ЕС-28 са потребителска електроника (92%), транспортни превозни средства за лично ползване (80%), облекла (79%), обувки (78%) и храни и безалкохолни напитки (70%).

С най-малка степен на приближаване са ценовите нива на следните групи стоки: ресторанти и хотели (43%), транспортни услуги (46%), разходи за крайно потребление на домакинствата (47%), мебели и обзавеждане (50%) и електричество, газ и други горива (53%).

Общата конвергенция се осъществява значително по-бавно в сравнение с останалите страни от ЕС. За 2015 г. данните са следните:

За да достигне средните за ЕС нива на съответните показатели, на България са необходими, както следва:

Източник: БСК

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:56 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

18
rate up comment 0 rate down comment 1
Kosto
преди 7 години
...висшисти
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 1 rate down comment 1
Kosto
преди 7 години
По принцип си прав, но с огромния потенциал не съм съгласен вече. - няма достатъчно (%) читави хора: с необходими знания, умения, морал и далеч нямам предвид вишисти. От тях даже имаме излишък...- няма добра ценностна система- няма самостоятелна държаваПотенциалът за изчезване на държавата е голям.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 3 rate down comment 1
hellwitch
преди 7 години
Пълни глупости. Какво ни представят тази *** аритметика.Икономиката е инерционна. Едни читави реформи и за 2-3г ще сме с ръст на БВП над 10% заради ниската ни база. Всичко опира до това какво ще свърши всеки за да живее и той и всички по добре. Докато сме далавераджии, крадем си скъсаното одеали и няма върховенство над закона никаква конвергенция няма да се получи. А ако се случат смислените реформи и се образова малко населението лесно може и да задминем средното в ЕС. Потенциалът на БГ е огромен стига да бъде развит.Тая аритметика е срамно да я пишат дори на лист хартия, защото и на ум се смята.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 7 rate down comment 0
Пуки
преди 7 години
Икономически подготвените знаят, че прогноза по-голяма от 1-2 години е под съмнение, а тук 10 поколения ехаааааа.....Смешно!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 3 rate down comment 2
STRAHO
преди 7 години
"....че историята ни учи, че Запада са винаги били по-добре отчасти и за сметка на Изтока."====Не е тайна и не го крият. Даже и на конкретна дата можем да се спрем - 13 април 1204 година. Със заграбеното имане от там италианците финансират Ренесанса си ! Документи бол ! :) До него момент Изтока е бил в по добро състояние.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 10 rate down comment 2
serafima
преди 7 години
До писалия с номер 9. Голяма боза е в главата ти. И още отдалече се вижда, че нямаш хал-хабер познания и култура да разсъждаваш по тази тема. Плитки емоции.Неуките селяни, за които пишеш, са достойни хора. Те дадоха името на БГ през целия век миналата година на селскостопанска държава, давала положителното търговско салдо за страната и разнасяли авторитета на българите, учили унгарци, чехи, австриици на зеленчукопроизводство. Днес при "демокрацията", управлявани от разни юпита, видяхме докъде се стигна.Смятах да пиша сериозно по темата, но при такава неуравновесеност при тебе загубвам желание. Нищо чудно, точно родителите ти да са толкова ЧЕРВЕНИТЕ и неуки. Най-често толкова сбъркани като тебе хора се опитват да се отърват от комплексите си. Съжалявам те.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 15 rate down comment 1
Eon
преди 7 години
От тази статия разбрах едно - Българската Стопанска Камара си няма работа и се занимава с глупости.След 500г. България най-вероятно няма да я има.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 6 rate down comment 13
DutyFree
преди 7 години
Е как ЗАПАДА И КОГА Е БИЛ ЗА СМЕТКА НА ИЗТОКА, ПО ДОБРЕ!!!! ТОВА ЗАЩО ГО ИМА, ЗАЩОТО ИМАШ СЕВЕРЕН АГРЕСОР НА ИЗТОК ИЛИ ЩОТО ЗАПАДА ГО ИМА ВЪОБЩЕ???? ДОКАТО ИМА ПУТИН ЦЕЛИЯТ РЕГИОН ЩЕ Е ДЕСТАБИЛИЗИРАН И В ХИБРИДНА ВОЙНА, КАКВИ ДОХОДИ И КАКВИ РАЗВИТИЯ .. СКОРО НЯМА ДА ВИДИТЕ НИЩО.. И НЕ ЗАРАДИ ЗАПАДА!!! ЩОТО СТЕ НИСКО ОБРАЗОВАНИ НАЙ МАЛКОТО, НЯМА НАДЕЖДА В ТАКИВА, ДЕТО СИ МИСЛЯТ, ЧЕ РАРАДИ ЗАПАДА НИЕ СМЕ СИ ЗЛЕ.. ТОВА Е НА РУСИЯ ОПОРНА ТОЧКА.. ПОСЛЕДНИТЕ 25 ЩО НЕ СЕ ИЗУЧИХТЕ ПОНЕ ДА НЕ ВЯРВАТЕ НА ТАКИВА СМЕШКИ КАТО ПУТИН.. ЕДИН ВИД ЗА ВСИЧКО Е ВИНОВЕН ЗАПАДА.. ПУТИН ЧЕ ИЗБИВА ХОРА В ЛУГАНСК И ДОНБАС НЯМА ВРЪЗКА И НЯМА ТАКОВА НЕЩО НАЛИ, ПАК ЗАПАДА Е ВИНОВЕН... УЖАС.. ТАКИВА Ч.У.Г.У.Н.И НЯМА НИКЪДЕ ПО СВЕТА..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 13 rate down comment 1
aldy
преди 7 години
Само дето от българите няма да има и следа. А празни територии никога не остават. Дори в пустинята.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 8 rate down comment 2
Peter281
преди 7 години
Малко статията ми напомня на един виц, че от Китайската КП изготвяли бизнес-план с времеви хоризонт 100 години. Предполагам, че от стопанската камера са взели някакви осреднени стойности за промяната в производителността и са изчислили, че за 300 години въпросната разлика се свива до 0.Проблемът с подобни "осреднени" стойности е, че играят доста от година на година, а отделно общата тенденция (т.е. средна) се променят с всяка по-сериозна промяна в макро-рамката (промяна на режим, обща икономическа криза, война, ембарго и прочие). В България само за последните 30 години могат да се отделят 3-4 различни ситуации: смяна на Социализма от 89-та, хипер-инфлация от 97-***, присъединяване към ЕС до 2007, Световна икономическа криза и спуканване на балона "преки чуждестранни инвестиции в недвижими имоти" от 2009. Току сме се изравнили набързо по доходи и производителност при един фалит държава в ЕС при все, че историята ни учи, че Запада са винаги били по-добре отчасти и за сметка на Изтока.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още