IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Умните иновации - в основата на бъдещето на енергийния сектор

Стъпка по стъпка България се насочва към новите технологии, които генерално променят начина, по който възприемаме енергетиката

08:17 | 15.05.17 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка: <em>Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

В последните години енергийният сектор се развива с най-бързите темпове от Втората световна война насам. Само преди дни Великобритания записа първия си ден след Индустриалната революция, в който не разчита на въглищата като източник на енергия - нещо немислимо само допреди няколко години.

Секторът се развива, разчитайки на технологиите, водещи до промяна в начина производство, съхранението и на потреблението на енергия и като цяло - в начина, по който се възприема сектора.

Започва да се променя моделът на енергетиката и вероятно не е далеч времето, когато големите електроцентрали, използващи изкопаеми горива, ще останат в историята, а потребителят ще играе все по-важна, всъщност централна, роля на енергийния пазар.

Промените в сектора са на всички нива. Все по-масово например навлизат и т.нар. "интелигентни" енергийни мрежи. Те дават на клиентите на енергийните дружества достъп до данни за потреблението в реално време, което е един от златните стандарти, възприети от европейските институции, за енергийноефективното потребление.

По този начин намаляват и сметките на домакинството - според изчисленията на Брюксел с поне 9% годишно.

Европейската комисия постави цел до 2020 година поне 80% от мрежите в ЕС да бъдат от ново поколение. Реализацията обаче е оставена на националните институции, защото цената, която трябва да бъде платена не е малка.

Според оценките на Брюксел разходите по поставяне на "умен" измервателен уред на електроенергия или природен газ в ЕС коства средно между 200 и 250 евро. Но води до спестявания от средно 160 евро по отношение на природния газ и от 309 евро по отношение на електроенергията, както и намаляване на потреблението със средно 3%.

В последните месеци България също започна стъпка по стъпка да върви към реализирането на идеята. Потокът на инвестиции на енергийните дружества го доказват - в дългосрочен план развитието ще е в тази посока.

Само преди броени дни ЧЕЗ Разпределение обяви обществена поръчка за изграждане на автоматизирана система за дистанционен отчет. По тази поръчка в следващите две години компанията ще изгради системата, включително и ще премахне част от съществуващите електромери и часовникови превключватели и ще инсталира новите електромери.

Стойността на обществената поръчка е 28 млн. лева, става ясно от документацията. Дружеството планира инвестиции от 130 млн. лева в мрежата в Западна България през тази година, а част от тях са за внедряване на новите технологии.

Към края на 2018 година малко повече от половината електромери на EVN България ще бъдат с дистанционен отчет, коментираха преди време от компанията. В проекта ще бъдат вложени към 32 млн. евро. Идеи в тази насока имат и в Енерго Про. Компанията е обявила обществена поръчка за покупката на нови модеми за електромерите с дистанционен отчет за 600 хил. лева.

Наблюденията досега показват, че новите технологии помагат на дружествата да се справят с един от големите проблеми на пазара - кражбите на електроенергия. Съществената промяна в потреблението например се засича веднага и е повод за проверка на обектите.

Новите електромери ще подпомогнат пълната либерализация на енергийния пазар, която е приоритет и в управленските планове на новото правителство и в плановете на Европейската комисия за развитието на "чистата" енергетика.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:20 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още