IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Австралийският долар потъна до 6-годишен минимум

Спадовете на азиатските пазари и икономическите тревоги в Китай рефлектираха върху австралийския долар

17:30 | 02.09.15 г.
Автор - снимка
Създател
Австралийският долар потъна до 6-годишен минимум

ФУНДАМЕНТАЛЕН КОМЕНТАР

Фондовите пазари в Азия регистрираха спадове за трети пореден ден, след като бяха обявени слаби данни за производствените сектори в Китай, САЩ и Европа. Този факт подхрани опасенията на пазарните участници за забавяща се глобална икономика и значителни капитали бяха насочени към считаната за актив-убежище японска йена. Впоследствие обаче доларът възвърна част от загубите, след като положителни нагласи за трудовия пазар в страната подкрепиха зелените пари.

Основните 3 индекса в САЩ записаха понижения от близо 3% по време на първия ден на септември, на база на слабите данни от Китай. Това се превърна в третия най-голям дневен спад за настоящата година за измерителите отвъд Океана.

В Европа спадът също бе значителен както за общия измерител Euro Stoxx 50, така и за FTSE 100, DAX и CAC40. Опасенията, че втората икономика в света няма да достигне зададените целеви нива на растеж от 7% за годината бяха причина повечето сектори в индексите да завършат на червена територия. Сигналите за забавящата се икономика на развиващите се пазари бе индикация за поевтиняващи стоки и слаб търговски растеж. Инвеститорите обаче таяха надежди, че силно търсене от САЩ и Китай все пак, ще задържи двигателя за глобалния растеж на нужните нива. Рисковете, които инвеститорите се опитват да избегнат на фондовите пазари, може да окаже въздействие на цената на петрола и основните стоки, в резултат на преразпределяне на риска.

Спадовете на азиатските пазари и икономическите тревоги в Китай рефлектираха върху австралийския долар. Валутата поевтиня спрямо щатския долар до 6-годишно дъно, като спадът бе под 0.7000. Китай е основна дестинация за австралийските стоки и сътресенията в страната натежават върху валутата. Щатският долар от своя страна поевтиня спрямо еврото и японската йена. Слабите данни за производствения сектор в САЩ и Китай се оказаха препятствие за зелените пари. Доларът поевтиня до 1.1331 и до 119.22, спрямо единната валута и йената респективно.

ТЕХНИЧЕСКИ КОМЕНТАР - Стефан Продев

EUR/USD

След моментното поскъпване на еврото през последните 3 дни е възможно днешната сесия да го натисне надолу до подкрепата на 1.11157. В случай, че тя не издържи, потенциалът на низходящото движение за следващите няколко дни ще бъде до дъното на канала около 1.09538.

Бичият сценарий за деня е до многократно тестваната съпротива при 1.14243. Тази целева зона е пределна за деня, тъй като съвпада и с медиалната линия на възходящия канал. Решаващи за днешното движение на EUR/USD ще бъдат данните от САЩ в 15.15ч.

Williams’ Percent Range (W%R), индикаторът е в неутрална зона, но е бил под -50%, което в известна степен подкрепя идеята за поевтиняване.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 06:54 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още