IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Британският паунд поевтиня след данните за инфлацията

Неяснотата около бъдещата данъчна реформа на Доналд Тръмп подкрепи цената на златото

10:37 | 19.07.17 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

ФУНДАМЕНТАЛЕН КОМЕНТАР – Калин Георгиев

Доларът спадна до 11-месечен минимум по време на търговията във вторник на фона на очакванията на инвеститорите, че американския президент Доналд Тръмп няма да успее да прокара икономическите реформи, които обяви при стъпването си в длъжност. Нарастващите опасения на пазарните участници се засилиха, след като стана ясно, че републиканците няма да успеят да съберат необходимите им гласове за отмяна на здравната програма на бившия президент Барак Обама. Републиканската партия удари на камък при опита си да събере необходимата подкрепа, за да пристъпи към дебат за отмяната на програмата Obamacare. Това от своя страна породи загриженост у инвеститорите, тъй като президентът Тръмп нееднократно преди бе заявявал, че реформата в здравеопазването е задължителна, преди да се пристъпи към данъчна реформа. Това се отрази негативно върху долара, поради което щатската валута отчете ново слабо представяне срещу повечето валути. Доларовият индекс, измерващ изменението на зелените пари спрямо кошницата от шест основни валути, отстъпи с половин процент до 94.42 пункта.

Еврото бе една от най-силно представилите се валути по време на вчерашната търговия. Единната валута поскъпна с над 0.7% до 1.1560, пробивайки важното ниво на 1.1500. Голяма част от инвеститорите очакват Европейската централна банка да започне да затяга паричната си политика в края на годината. Канадският долар се възползва от положителното представяне при петрола, завършвайки търговията с ръст от 0.33% до 1.2656.

Британският паунд се понижи леко с 0.07%. Двойката GBP/USD отстъпи до 1.3047 след публикуваните по-слаби от очакваното данни за инфлацията във Великобритания. За месец юни индексът на потребителските цени в Обединеното кралство се е повишил с 2.6%. Прогнозите на много от анализаторите бяха, че нивото на инфлация ще се запази непроменена спрямо предходния месец, когато повишението на цените достигна 2.9%.

Неяснотата около бъдещата данъчна реформа на Доналд Тръмп подкрепи цената на златото. Благородният метал завърши деня с ръст над половин процент като по този начин достигна 1 242 долара за тройунция - най-високото ниво от три седмици насам. Фючърсите със срок на доставка през месец август поскъпнаха с 0.6 на сто до 1 241.18 долара. Според някои икономисти покачването при златото вероятно ще бъде ограничено поради очакващото се затягане на паричната политика от страна на Канадската централна банка, която повиши основната си лихва за първи път от седем години. "Нарастващите тенденции към затягане на паричните политики на много от основните централни банки по света е възможно да доведе до ограничено търсене на злато през настоящото тримесечие", коментира Люкман Отунуга, анализатор във FXTM.

Петролът поскъпна във вторник с 38 цента, достигайки 46.40 долара за барел. Сорт Брент добави 74 цента към стойността си, за да достигне 48.88 долара. Пазарните участници очакват, че нарастващото търсене на петрол в световен мащаб би могло да компенсира част от увеличените добиви на страни като Либия и Нигерия. Според последните публикувани новини от Саудитска Арабия възнамеряват да намалят износа с един милион барела дневно. Положителните икономически данни, които дойдоха от Китай, предполагат и ръст при търсенето на петрол, което би могло да помогне за стабилизирането на цената на черното злато в краткосрочен и средносрочен план.

Уолстрийт затвори търговията със смесено представяне. Технологичният индекс Nasdaq поскъпна с половин процент до 6 344.31 пункта като по този начин успя да достигне нов исторически връх. Акциите на Netflix имаха най-силно представяне за деня, след като скочиха с 13.5% до 183.60 долара за акция. S&P 500 се движеше без сериозно изменение за деня на нива около 2 460 пункта. Dow Jones спадна с 0.25 на сто или 55 точки. Най-слаб резултат в индекса показаха акциите на Goldman Sachs, чиито ценни книжа поевтиняха с 2.6% до 223.31 долара. Причината за негативното представяне бяха данните за последното тримесечие, които показват, че търговията с облигации е спаднала с 40% спрямо предходния период.

В Европа водещите пазари завършиха на червена територия. Общоевропейският индекс Euro Stoxx 600 се понижи с 1.11%. Всички водещи сектори затвориха търговията на негативна територия. Най-слаб резултат отчете банковият сектор. Компаниите от енергийния сектор също реализираха загуби от почти 1.5%. Акциите на Rio Tinto спаднаха с 1.5% в средата на сесията като в края на деня успяха да възстановят част от загубите си, затваряйки със спад от 0.7%. Книжата на Ericsson се сринаха с над 15.5%, след като от компанията публикуваха финансовия си отчет за последното тримесечие, който показа, че оперативните загуби на компанията надвишават предварителните очаквания на анализаторите. Друга компания, която претърпя сериозен спад, е интернет търговецът Zalando, чито акции спаднаха с 8.2%.

Днес няма важни икономически новини. С по-сериозен интерес ще бъдат следени данните за петролните запаси в САЩ. Прогнозите на икономистите са, че за седмицата до 14 юли запасите в страната ще спаднат с около 900 000 барела. През предходната седмица видяхме сериозен спад в нивото на запасите с около 7.5 млн. барела, което успя да подкрепи цената на петрола.

ТЕХНИЧЕСКИ КОМЕНТАР – Стефан Продев

GBP/USD

Вчера публикувахме идея за покупка на лира срещу щатски долар само ако инфлацията на острова показва ръст. За съжаление данните показват обратното. Очакваната стойност беше 2.9%, актуалната се оказа 2.6%. Лирата отстъпи пред зелените пари или казано по друг начин изгуби момент.

AUD/NZD

На 11 юли допълнихме коментара за дългосрочната идея за покупка на двойката:

„На 7 юни публикувахме идеята за покачване на двойката. Към момента цената консолидира около диагоналната подкрепа. Дългите позиции, отворени около 1.044, ще бъдат частично затворени около 1.063.“

Съответното ниво бе достигнато след рязкото поскъпване на AUD спрямо цялата кошница от основни валути–затворихме 50% от покупката, останалата част ще затворим при изтощението на импулса.

GBP/JPY

Двойката формира ясно изразена съпротива при 147.603. За трети път цената се оттласва от нивото, но в същото време имаме все по-високи локални минимуми. Пробив на съпротивата може да отведе цената до стойности, близки около 159.665.

Подкрепящ фактор е изкупуването на облигации и други стимули от страна на ЯЦБ, йената остава под натиск в дългосрочен план.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 07:47 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още