IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Червена сесия за фондовите пазари в Европа и САЩ

Позитивните данни не помогнаха на Wall Street, която записа поредната губеща серия. Атентатът в Русия изпрати и борсите в Европа на червена територия

12:11 | 04.04.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

ФУНДАМЕНТАЛЕН КОМЕНТАР – Александър Божинов

Първата търговска сесия на второто тримесечие ни донесе разнообразни, но като цяло позивни макроикономически данни. Остатъкът от седмицата е наситен с данни, които ще са критично важни при оформяне на оценката на инвеститорите. Редица индекси, измерващи бизнес активността в секторите на стоките и услугите, както и икономическата активност като цяло, ще отговорят на въпроса развива ли се с достатъчно уверен темп еврозоната. Разбира се, от огромно значение за пазарните играчи ще са и данните за пазара на труда в САЩ, както и записите от последната среща на Федералния резерв (Фед) от март, на която основната лихва беше увеличена. Пазарите, особено в Азия, са в очакване на срещата между Тръмп и китайския президент Си Дзинпин в четвъртък.

В понеделник Патрик Харкър, един от най-влиятелните членове на Фед, изрази увереността си, че са нужни още две лихвени увеличения през годината, с които все пак не е нужно да се бърза. Той изглежда е убеден, че Фед не изостава с действията си и засега изпреварва развитието на икономиката. От друга страна, активността в производствения сектор на САЩ се е отдръпнала от достигнатите през март 2-годишни върхове. Все пак, стойността все още е над 50 пункта, което показва ръст в активността. По-слабият от предишния месец резултат се дължи на намалелите материални запаси и по-слабите продажби. Това показва проучването, проведено чрез анкета сред мениджърите на частни компании. Индексът на активността при промишлените производители също отчита растеж на производството. От общо 18 сектора в промишлеността, 17 са отчели ръст, а нито един не е отчел свиване на дейността. На 11-годишен връх са разходите в строителния сектор, за което допринасят главно инвестициите в строеж на частни жилища.

Данните еднозначно сочат към извода, че позитивизмът все още преобладава в бизнес активността в САЩ. От друга страна данните от понеделник не говорят същото за потребителското доверие в страната. Продажбите на нови автомобили са паднали под очакванията през март, което може да е изпреварващ фактор, показващ намаляващо потребление.

Щатската валута възвърна загубите си от предишната седмица, подпомогната от добрия фундамент. Еврото започна седмицата с понижение, след като смесени данни, показващи бизнес активността и растежа на производствените цени в еврозоната, изпратиха единната валута на 3-седмично дъно спрямо долара. Макар че активността в промишления сектор се повишава с най-бързия темп от 6 години насам, растежът на производствените цени е под очакванията, поставяйки отново съмненията за твърде ниска инфлация в еврозоната. Все пак, еврото се оказа подходящ актив-убежище след атентата в Русия, завършвайки деня на около 1,0660 долара за евро.

Загубата на апетит за риск се пренесе и на други пазари. Това пролича особено при двойката USD/JPY, която отново беше разпродадена и този тренд продължи и с отварянето на азиатската сесия. В ранните часове на вторник доларът продължи да поевтинява, достигайки 1-седмично дъно при 110,68 йени за долар. Паундът загуби около 0,7% от стойността си спрямо долара, след като стана ясно, че има забавяне в промишленото производство на страната миналия месец, което може би е ранен знак за изтощаваща се икономика. Двойката GBP/USD се търгуваше около 1,2489 долара за паунд. Най-значимото събитие за вторник, а именно заседанието на Австралийската централна банка, предизвика по-висока волатилност при Озито. Валутата поевтинява постепенно, отдръпвайки се от 4-месечните върхове при 0,7750, като последно се търгуваше за около 0,7600 щатски долара за един австралийски.

Американските акции завършиха търговската сесия на червено, след като макроданните не дадоха нужния оптимизъм на инвеститорите. Тъй като икономическите реформи в страната няма да бъдат факт в близко бъдеще, пазарните участници търсят по-силни от очакваното макроданни, които да дадат тласък на фондовия пазар. Индексът Dow Jones затвори с около 10 пункта надолу на 20650,20 пункта, след като записа понижение от около 100 точки в рамките на деня. Акциите на Goldman Sachs, които бяха един от големите печеливши по времето на ралито, предизвикано от Тръмп, бяха най-губещите за пореден ден. Широкият измерител S&P500 загуби 0,2% до около 2 358 пункта, като потребителските стоки и телекомуникационният сектор се представиха най-добре за деня. Технологичният Nasdaq, който се радва на отлично тримесечие, загуби 0,3% от стойността си, или 17 пункта до ниво 5 895,68 пункта, след като достигна нов дневен връх преди това.

От своя страна европейските борси бяха силно повлияни от атентата в Санкт Петербург и затвориха на червена територия. Английският FTSE 100 се понижи с 40 пункта до 7 282 пункта, подобна беше и ситуацията с германския DAX 30, който изтри 0,45% от стойността си. Френският му еквивалент CAC 40 се понижи с 0,71%. Азиатските фондови пазари отвориха сесията във вторник с понижение в очакване на решението на Австралийската централна банка. Австралийският индекс AUS 200, в който финансовият сектор има сериозна тежест, се понижи с 0,23%.

Цената на петрола също започна азиатската сесия във вторник с понижение, главно заради възобновеното в неделя производство в Либия. В продължение на около седмица, производството на страната беше намалено с около 250 000 барела на ден. Според последни данни от неделя то е възобновено с дневен обем от около 125 000 барела. Усеща се натиск и от активността на шистовите петролни производители в САЩ, които отчитат растеж на дейността си. Все пак, цената се задържа над ключовото ниво от 50 долара за барел, което е силна подкрепа в краткосрочен план. Американският сорт WTI се търгуваше на цени от 50,23 долара за барел. Сортът Брент записа минимално понижение, търгувайки се около 53,09 долара за барел.

Слабият долар и бягството към сигурни активи отново дадоха тласък на златото. Спот цената на благородния метал се покачи с 0,3% до 1255,96 долара за тройунция, а американските фючърси поскъпнаха с 0,4% до 1258,40 долара за тройунция. Изглежда че инвеститорите виждат голям потенциален риск в срещата между Доналд Тръмп и китайския му колега, която ще се проведе в четвъртък.

Основното събитие от деня ще бъде изказването на гуверньора на Европейската централна банка (ЕЦБ) Марио Драги. Дали ще адресира забавящата се в последния месец инфлация и ще бъде ли отчетена тя като сериозно забавяне, предстои да разберем.

ТЕХНИЧЕСКИ КОМЕНТАР – Стефан Стефанов

NZD/USD

При тази валутна двойка има графичната фигура „глава с рамене“ с пробив както на „вратната линия“, така и на подкрепата, последвани от корекция и отново тръгване надолу. Имайки предвид таргета на формацията може да се очаква движение до ниво около 0.6900.

EUR/CAD

На 15-минутна графика валутната двойка проби низходящата си тренд линия, което от своя страна е индикация за слабост на мечия тренд. Формираният по-висок локален максимум ни дава предпоставка, че ценовото движение започва да събира бичи импулс. Наблюдава се триъгълник, чийто пробив на горната линия ни дава добра индикация за покупки с цел следващата зона на съпротива от 1,4331.

EUR/NZD

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 01:02 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още