IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Данните за китайската икономика подкрепиха австралийския долар

Австралия и Китай имат тесни търговски взаимоотношения

11:15 | 18.07.17 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

ФУНДАМЕНТАЛЕН КОМЕНТАР – Денислав Янакиев

Цените на американските акции бяха нестабилни по време на търговската сесия в понеделник, движейки се разнопосочно, след като инвеститорите се подготвиха за предстоящите доклади за финансовите резултати на компаниите по-късно тази седмица. Вторият най-голям американски индекс остана сравнително непроменен на 2 459.14 пункта. Най-големият американски индекс Dow Jones Industrial Average, който включва 30-те най-големи компании в САЩ, записа загуби от 8.02 пункта, затваряйки на 21 629.72 пункта. Най-голям принос за загубите имаше гигантът IBM. Технологичният Nasdaq успя да запише седми пореден положителен ден, въпреки малката промяна в стойността от 1.97 пункта, търгувайки се на 6 314.43 пункта. Ерик Ормсби, директор в Alcosta Capital Management, коментира, че хората изчакват да видят финансовите резултати на компаниите, които се очакват да бъдат добри и да подкрепят пазара. Goldman Sachs, Bank of America, Microsoft, Qualcomm и Ebay са сред компаниите, които ще публикуват печалбите си за тримесечието тази седмица. Общите печалби се очакват да нараснат с 6.2% това тримесечие според S&P Capital IQ. За сравнение, печалбите нараснаха с около 15% през първото тримесечие.

Доларовият индекс, който измерва стойността на долара спрямо кошница от шест основни валути, достигна 10-месечно дъно в понеделник, поради неяснотата около решението на Фед за евентуално повишаване на лихвените равнища тази година. Той се търгуваше около 95.018 пункта, което е най-ниското ниво от септември насам. Също така очакванията за още едно повишаване на лихвата от страна на Фед намаляха до по-малко от 50% след последните данни от петък за инфлацията в САЩ. Австралийският долар също записа невероятен резултат, достигайки повече от 2-годишен връх, като резултат от силните икономически данни от Китай. Брутният вътрешен продукт на Китай е надминал очакванията, нараствайки с 6.9% за 2017 г., докато продажбите на дребно и индустриалната продукция на втората най-силна икономика в света също бяха силни. Тези данни подкрепиха австралийския долар поради търговските взаимоотношения на Австралия с Китай. Австралиецът се изстреля до 0.7840 австралийски долара за щатски долар, като очакванията на анализатори са достигане на ниво около 200-дневната средна от 0.8018 австралийски долара за щатски долар. Доларовият индекс се търгуваше около 95.018 пункта.

Цените на петрола спаднаха през вчерашния ден, след като записаха печалби от почти 5% миналата седмица. Това е резултат от пасивното поведение на инвеститорите, които изчакват силни сигнали, че политиката на ОПЕК за балансиране на пазара е ефективна. Националната продукция на Либия е около 1.03 милиона барела на ден, което е почти непроменено спрямо миналия месец, коментира представител на Либия. Американските производители добавиха още две петролни платформи, увеличавайки броя им до 765. Броят на новите петролни платформи през последните четири седмици бе средно около 5, което е най- слабият темп на растеж от ноември месец. Трейдъри коментираха, че ключовите технически индикатори са бичи, като цените са пробили краткосрочната 50-дневна пълзяща средна. Фючърсите върху сорта петрол Brent записаха спад от 47 цента или 1%, последно търгувайки се около 48.44 долара за барел. Фючърсите лек суров петрол пък отчетоха спад от 1.1% или 52 цента до 46.02 долара за барел.

Златото бе стабилно в петък и според трейдъри има предпоставки за допълнителни печалби след големия спад при долара и слабите правителствени данни в САЩ. Доларът продължава да поевтинява и доходността по съкровищните бонове е спаднала, след като бе достигнала сравнително високи нива напоследък, коментира анализаторът Джонатън Бътлър от Мицубиши в Лондон. Ценният метал последно се търгуваше на ниво около 1 234.50 долара за тройунция, което е ръст от 0.48%. Американските фючърси на злато приключиха търговската сесия на 1 233.70 долара за тройунция. Бътлър добави, че ако златото се запази на или над 1 230 долара за тройунция, то има висок риск някои от късите позиции да бъдат обърнати на дълги и това да подкрепи допълнително цената на златото. Анализаторът Даниел Хайнс подкрепя идеята на Бътлър, твърдейки, че има голяма вероятност златото да пробие ключовата съпротива около 200-дневната средна, която се намира около 1 230 долара за тройунция и това може да изстреля на цената на ценния метал до 1 250 долара за тройунция в краткосрочен план.

Европейските борси записаха смесен резултат, след като инвеститорите реагираха на икономическите данни от Китай и бяха в очакване на втория „рунд“ от преговорите за Брекзит в Брюксел. Главният преговарящ от британска страна Дейвид Дейвис продължи разговорите с Мишел Барние в понеделник и се очаква преговорите да засегнат четири ключови теми преди конференцията в четвъртък. Английският индекс FTSE100 записа ръст от 0.35% или 25.74 пункта, приключвайки сесията на ниво от 7 404.13 пункта. Германският индекс DAX30 не остана назад и също записа ръст в стойността си, търгувайки се на ниво от 12 582.15 пункта. Базисните ресурси бе от секторите с най-добър резултат по време на сесията, записвайки ръст от над 1%, повлияни силно от Китай. Акциите на инженерната компанията Weir Group успяха да се представят най-добре през вчерашния ден, след като компанията обяви, че очакват приходите от годината да бъдат по-високи от очакваните от анализаторите. Като резултат, акциите се покачиха с над 8.4%.

Днес по-важните новини ще бъдат свързани предимно с британската лира, като първите данни с по-голямо влияние върху пазара ще бъдат публикувани в 11:30 часа българско време. Това са данните за инфлацията в страната, като преобладаващите очаквания са да няма промяна в нивото на инфлацията от 2.9%. В 16:30 часа българско време ще се състои изявление на управителя на Централната банка Марк Карни, което може да предизвика волатилност на пазара и при валутните двойки, включващи британската лира. Други данни, които имат по-малка вероятност да повлияят върху американския долар, са данните за промяната в цените на вносните стоки и услуги. Очаква се поевтиняване от 0.2%, спрямо 0.3% от миналия месец, което е положителен индикатор за щатската валута.

ТЕХНИЧЕСКИ КОМЕНТАР – Стефан Продев

GBP/USD

Днес в 11:30 ще бъдат публикувани данни за инфлацията във Великобритания. При положителни данни ще търсим покупки на лирата срещу поевтиняващия щатски долар. Добре е да се изчака реакцията на пазара и след нея да търсим технически нива и формации за покупки по-малките времеви рамки. При отрицателен CPI няма да търгуваме лирата.

AUD/NZD

На 11 юли допълнихме коментара за дългосрочната идея за покупка на двойката:

„На 7 юни публикувахме идеята за покачване на двойката. Към момента цената консолидира около диагоналната подкрепа. Дългите позиции, отворени около 1.044, ще бъдат частично затворени около 1.063.“

Съответното ниво бе достигнато след рязкото поскъпване на AUD спрямо цялата кошница от основни валути – затворихме 50% от покупката, останалата част ще затворим при изтощението на импулса.

AUD/USD

Тази двойка е може би най-бързо покачващата се спрямо всички основни валути, ускорението на цената ще бъде добра предпоставка за къси позиции при първи симптоми на моментно изчерпване. Първата важна зона на съпротива около, която може да видим рязко и краткосрочно коригиране е около 0.79600.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 03:17 | 29.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още