IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Доларът достигна 4-месечно дъно спрямо йената

В сряда позитивното движение на еврото бе подкрепено от все по-вероятните монетарни мерки, които ЕЦБ се очаква да предприеме

11:01 | 23.03.17 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

ФУНДАМЕНТАЛЕН КОМЕНТАР – Михаил Дечев

Американската валута продължава да губи позиции след последвалия обрат от миналата седмица. Британската лира бе неочаквано разтърсена след атаките в Лондон, за да достигне до дневно дъно спрямо щатския долар. Еврото от своя страна продължава да добавя стойност в последните дни, след като потенциално затягане на паричната политика от страна на ЕЦБ става все по-вероятно. Еманюел Макрон бе признат за победител след първия президентски дебат във Франция, което допълнително успокои европейските инвеститори. На пазарите в Азия, японската йена продължава да играе ролята на валута убежище, затвърждавайки положителната си серия спрямо долара в сряда. Представянето на американските пазари на акции бе смесено през изминалия ден на фона на очакваното гласуване на предложената от Тръмп програма за здравеопазването. За инвеститорите на злато денят също бе добър, тъй като ценният метал достигна 3-седмичен връх.

Стремглавият спад на американската валута бе най-ясно изразен при двойката USDJPY, където в сряда зелените париха достигнаха своето 4-месечно дъно спрямо японската валута. Доларът се търгуваше на дъното около 110.76 йени за 1 долар. Очакваното гласуване днес в Конгреса на САЩ на здравната реформа, както и смесените сигнали от администрацията на Тръмп за бъдещи действия за икономическия растеж, са два от основните фактори, тласкащи инвеститорите към японската йена.

Европейската единна валута запази своите положителни позиции и през изминалата търговска сесия. Двойката EURUSD достигна търговски връх от 1.0813 за деня или ръст от 0.05%. В сряда позитивното движение на еврото бе подкрепено от все по-вероятните монетарни мерки, които ЕЦБ се очаква да предприеме. Въпреки отчитането на инфлационния ръст в еврозоната като неустойчив от страна на Марио Драги в началото на годината, залозите за затягане на паричната политика от ЕЦБ прогресивно нарастват. На политическата сцена след леката глътка въздух за обединена Европа, дошла от изборите в Холандия, Еманюел Макрон даде своята сериозна заявка за президент на Франция след първия президентски дебат. Социологическите проучвания, който до скоро даваха предимство на Льо Пен, сега я поставят в губеща позиция, а до изборите остава все по-малко време. Неочаквано за никого, британската лира претърпя загуби спрямо щатската валута в последните часове на търговската сесия. Това се случи след изненадващо нападение пред британския парламент, определено като терористична атака от властите на Острова.

Доларовият индекс, измерващ пазарното поведение на долара спрямо 6 от най-популярните валути, падна с 0.25% до нивото 99.57 – най-ниската от 3-ти февруари насам. Анализатори от Morgan Stanley споделят, че очакван ръст на долара може да се наблюдава, ако законопроектът за здравеопазване бъде гласуван днес и данните за поръчките на трайни стоки без транспорт в петък се окажат положителни. Подобни данни биха вдъхнали доверие и положителни бизнес нагласи при инвеститорите отвъд Океана.

На американския пазар на акции се наблюдаваше смесено настроение през изминалата търговска сесия. Wall Street бе в очакване на гореспоменатото вече гласуване на законопроекта за здравеопазване в САЩ. Така въпреки регистрираните рекордни нива в последно време Dow Jones 30 завърши на червена територия и премахна 0.03% от стойността си. Технологичният NASDAQ 100 приключи сесията положително като добави 0.19%, а S&P 500 е големият победител в сряда с 0.48% добавена стойност.

Европейските пазари нямаха силен ден и трите водещи индекса на Стария континент завършиха на червена територия. Германският DAX 30 продължи своят негативен поход и поевтиня с 0.48%, френският CAC 40 загуби 0.15% от стойността си, а британският FTSE 100 отчете най-голяма загуба от 0.78%. Неяснотата в икономически план, идваща от другата страна на Океана, също допринесe за лошия пазарен ден. Интересното в случая бе, че добрите за пазара новини, идващи от Франция, които по презумпция влияят позитивно на акциите, бяха засенчени от неочаквания инцидент в Лондон.

Днес две събития потенциално биха определили посоката на щатската валута. В 16:00 българско време Статистическата служба в САЩ ще публикува данни за продажбите на нови жилища в САЩ. Очакваните стойности са за 568 000, което е с 13 000 повече от предходния месец. Логично, ръст при този индикатор говори за доверие и положителни икономически нагласи. От друга страна, в Конгреса на САЩ ще бъде гласуван споменатият няколко пъти в този анализ законопроект, чието приемане носи потенциален бичи тренд пред американските пазари. Важно е да припомним, че от началото на годината макроикономическите индикатори в по-голямата си част отстъпват пред политическите новини като влияние върху пазарите.

ТЕХНИЧЕСКИ КОМЕНТАР – Стефан Стефанов

EUR/GBP

При тази валутна двойка, наблюдавайки 4-часова времева рамка, има продължително движение в канал, като цената приближава подкрепата. В очакване на новините от Великобритания, днес от 11.30 часа, може да се очаква низходящо движение до въпросната линия на подкрепа и дори лек пробив, имайки предвид възможната по-голяма волатилност. Вероятно ниво на обръщане е зоната заключена между 0.8600 и 0.8565. Тогава ще е времето за дълги позиции.

EUR/NZD

Тук от известно време оставаме с бичи сантимент. Сега временно може да се помисли върху възможността за краткосрочни продажби. Пазарът, правейки своята корекция на възходящия импулс преди това, се развива като възможен триъгълник. Ако е така, предстои да бъде довършена последната вълна, достигайки до подкрепата, идваща както от самата формация, така и от пълзящата средна. След достигане на тази подкрепа, можем да се върнем отново към отбора на биковете.

USD/JPY

Низходящото движение при долара остава доминиращо на пазарите. Една от валутните двойки, които записват най-голямо понижение, е USD/JPY. Мечият момент тук е силно изразен, което на по-малка времева рамка обособява добре структуриран низходящ тренд. На 1-часова графика е наличен обръщащ бар по посока на ценовото движение, което е добра индикация, че цената има потенциал да тества зоната на съпротива от 110.72.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 23:49 | 31.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още