IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Доларът опитва да овладее загубите си с наближаването на срещата на Фед

Посредственото представяне на долара бе заличено от печалбите на основните американски индекси

11:46 | 16.09.15 г.
Автор - снимка
Създател
Доларът опитва да овладее загубите си с наближаването на срещата на Фед

ФУНДАМЕНТАЛЕН КОМЕНТАР - Станислав Фортунов

По време на азиатската търговия днес доларът регистрира леки понижения, но бе подкрепен от доходността по краткосрочните американски облигации, която се задържа на 4,5-годишен връх. Очакванията за повишение на лихвените нива за пръв път от близо десетилетие увеличават доходността по облигациите, което подкрепи и зелените пари. Доларовият индекс почти не се промени, след като остана в рейнджа от последните няколко седмици.

От началото на днешния ден валутната двойка USDJPY бе подложена на разпродажби в Токио, но това се оказа добра възможност за заемане на последваща по-добра позиция за инвеститорите, които очакват ръст на щатската валута след решението на Фед.

Подкрепа за йената оказа и позицията на централната банка на Япония, която обяви, че няма да налага допълнително стимули за икономиката на островната страна. Представители на институцията обаче заявиха, че намаляващото търсене в развиващите се пазари оказват негативно влияние върху японската икономика, което оставя възможността за по-нататъшни количествени улеснения.

Доларът днес достигна ниво от 120,21 йени в Токио, което е понижение с 0,2% в сравнение с късната щатска търговия. Еврото пък се разменяше за 135,73 йени непосредствено преди затварянето на азиатската сесия, което е незначително повишение за единната валута. Едно евро се равняваше на 1,1293 долара, което е завръщане към 3-седмичния връх от 1,1373.

Посредственото представяне на долара бе заличено от печалбите на основните американски индекси. Dow Jones и S&P 500 записаха повишения от близо 1,5% - ръст, който бе последван както от европейските, така и от азиатските измерители. Германският DAX достигна близо 10 300 пункта, докато хонконгският Hang Seng добави 1,1% към стойността си. Пазарите остават под влиянието на най-очакваната новина. Обявените данни за продажбите на дребно вчера не направиха много, за да наклонят везните в една от двете посоки. Вероятността за повишение на лихвените нива през септември остава 28%, а шансът за ръст през октомври нараства до 39,5%.

ТЕХНИЧЕСКИ КОМЕНТАР - Стефан Продев

EUR/USD

Вероятно и през днешния ден движението ще бъде низходящо. Но за момента графиката е в положение, от което трудно може да се даде някакво конкретно предложение докъде би могла да стигне цената. Преди решението от срещата на Фед в четвъртък е безсмислено да се търгуват кросове с долара. За момента общата картина на по-малките рамки е низходяща, а на по-големите е възходяща. Предвид факта, че по-големите порядъци имат по-голяма тежест, е по-добре да изчакаме сигнал за покупка.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 22:54 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още