IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Доларът поевтиня след публикуването на протокола на Фед

Канадският, австралийският и новозеландският долар, както и други стокови валути пострадаха от спада при черното злато

10:59 | 06.07.17 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

ФУНДАМЕНТАЛЕН КОМЕНТАР – Калин Георгиев

Доларът се понижи в сряда след публикуването на протокола от последното заседание на Федералния резерв. От централната банка заявяват, че е възможно да започнат да намаляват баланса си, който е в размер на 4.5 трлн. долара още през септември. Централните банкери обаче не посочват точна дата, от която това ще започне. По отношение на инфлацията членовете на Фед смятат, че забавянето, което видяхме в последно време е преходно явление като в дългосрочен план инфлационното равнище ще достигне целта от 2%. От протокола става ясно, че значителна част от членовете на FOMC смятат, че американската икономика се развива стабилно, поради което може да видим и следващи повишения на лихвите.

Доларовият индекс, измерващ изменението на зелените пари спрямо кошницата от шест основни валути, отстъпи, въпреки че по-рано през деня успя да нарасне с 0.20%. Еврото се покачи леко спрямо щатската валута до 1.1345, докато британския паунд поскъпна с 0.1 на сто, достигайки 1.2930 долара за паунд. "Инвеститорите очакват по-голяма яснота относно това как ще действа Фед до края на годината", коментира Мин Транг, валутен трейдър от Silicon Valley Bank. Поевтиняването при петрола доведе до загуби за стоковите валути. Канадският, австралийският и новозеландският долар, както и други стокови валути пострадаха от спада при черното злато. Канадският долар отстъпи с половин процент до 1.3002, след като по-рано се търгуваше на нива от 1.2912.

Петролът се срина с малко над 4%, след като все повече данни показват, че износа от ОПЕК за последния месец се е увеличил. Черното злато отстъпи с 1.94 долара до 45.13 долара за барел. Сорт Брент поевтиня с 1.85 долара, достигайки 47.76 долара. Последните данни, които бяха публикувани показват, че износът през юни на страните от ОПЕК е възлизал на 25.92 млн. барела на ден. Това е ръст от 450 000 барела спрямо предходния месец. Програмата за ограничаване на петролното производство е в ход вече седми месец, но много анализатори са на мнение, че продукцията не е отбелязала сериозно понижение през последната година. "Всеки се бори за пазарен дял, поради което не се спазва задължението за ограничаване на доставките. И според мен това е главната причина да виждаме този ръст в петролните доставки", коментира Джон Килдуф, управляващ партньор в енергийния хедж фонд Again Capital.

Златото завърши деня с повишение, подкрепено от готовността на Федералния резерв да започне свиване на баланса, който към момента е на стойност 4.5 трлн. долара. Благородният метал се покачи с 0.15 на сто до 1225.41 долара за тройунция. Фючърсите със срок на доставка през месец август поскъпнаха с 0.2% до 1221.70 долара. "Видяхме, че доларът успя да се оттласне от достигнатите дъна, а доходността по облигациите се покачи. Това са фактори, които неминуемо ще окажат влияние върху пазара на злато", коментира Карстен Менке, анализатор в Julius Baer.

Уолстрийт завърши търговията на зелена територия, след като стана ясно, че Фед оставя вратата отворена за ново повишение на лихвените нива. Технологичният индекс Nasdaq нарасна с 0.7% като акциите на Facebook, Amazon, Apple, Netflix и Alphabet затвориха на положителна територия. Технологичният сектор е най-силно представящия се от началото на годината, но през последния месец записа спад от 5%. S&P 500 поскъпна с 0.15 на сто, достигайки 2432.54 пункта.

В Европа водещите пазари също реализираха печалби, затваряйки на зелена територия. Водещ бе финансовия сектор, който записа ръст от един процент. Акциите на банките нараснаха, след като от Европейската комисия дадоха зелена светлина за спасяването на италианската банка Monte dei Paschi. Сумата, необходима за стабилизиране на банката възлиза на 5.4 млрд. евро (или 6.1 млрд. долара). Euro Stoxx 600 приключи търговската сесия с повишение от 0.18 на сто. Британският FTSE 100 се повиши с 0.14% до 7367.60 пункта.

Днес предстои публикуването на важни данни за американската икономика. В 15.15 часа ще бъдат обявени данните за заетостта в частния сектор на ADP. Малко по-късно ще бъдат представени и данните за молбите за помощи при безработица за седмицата до 1 юли. Очакванията на икономистите са за 242 000 нови молби. В 14.30 часа ще бъде публикуван протокола от последната среща на комисията за парична политика на Европейската централна банка. Пазарните участници ще следят внимателно и седмичните данни за петролните запаси в САЩ. Прогнозите на анализатори са, че за седмицата до 30 юни запасите ще се увеличат със 130 000 барела, спрямо 120 000 за предходната седмица.

ТЕХНИЧЕСКИ КОМЕНТАР – Димитър Петков

GBP/USD

Двойката намери подкрепа в зоната около 1.2880, което се явява 61.8% от корекцията на Фибоначи. Предвид данните, които се очакват отвъд Океана, очакванията са за поевтиняване на американската валута. След излизане на данните може да станем свидетели на импулс, който да отведе цената до нива около 1.3000, където се намира зона на съпротива, която е тествана на 18 май и 30 юни.

EUR/GBP

Цената се намира в близост до зона на подкрепа, като през последните дни е направила два неуспешни опита за пробив на нивото от 0.8810. След като трайно се задържа под двете пълзящи средни, очакванията са негативни с възможност за низходящо движение и тест на подкрепата при 0.8665.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 20:31 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 1
kloynat
преди 6 години
туриста с този долар приключи като спортис за тази година няма го никав мишока се покри както и долара
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още