IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Доларът поскъпна след изявлението на Джанет Йелън

Гуверньорът на Фед посочи, че аргументите за повишаване на лихвените равнища са се увеличили

12:10 | 29.08.16 г. 1
Автор - снимка
Създател
<p>
	Джанет Йелън. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Джанет Йелън. Снимка: Ройтерс

ФУНДАМЕНТАЛЕН КОМЕНТАР – Николай Шуманов

Най-очакваното събитие през изминалата седмица бе изявлението на Джанет Йелън на симпозиума на централните банкери в Джаксън Хол. Гуверньорът на Фед заяви в речта си, че лихвените проценти по федералните фондове ще бъдат повишени само ако бъдат подкрепени от добри икономически данни.

„В светлината на продължаващото солидно представяне на трудовия пазар и нашата прогноза за икономическата активност и инфлацията смятам, че аргументът за повишение на лихвата по федералните фондове набира сила през последните месеци“, заяви Йелън.

Фед очаква умерен растеж на БВП, стабилизиране на трудовия пазар и ускоряване на инфлацията до таргет нивото от 2% през следващите 2 години. По време на речта на Джанет Йелън се появи огромна волатилност на пазара, като в края на деня щатският долар записа сериозни печалби спрямо кошницата от валути. Най-големият губещ спрямо зелените пари бе японската йена, която записа загуба от 1.4%. Двойката приключи деня на ниво от 101.79.

Сериозна реакция на пазара оказа и изявлението на вицепрезидента на Фед Стенли Фишър, който прогнозира две вдигания на лихвените равнища в САЩ през тази година. Следващата валута, която записа сериозен спад спрямо долара, бе швейцарският франк, който изгуби 1.13%.

Нито една валута не успя да запише печалба спрямо зелените пари в края на миналата седмица, като този петък данните за промяната в неселскостопанската заетост в САЩ може да накарат долара да поскъпне още. Промяната в неселскостопанската заетост показва промяната в броя на работните места през предишния месец, с изключение на селскостопанските отрасли на икономиката, правителствения сектор и частните еднолични търговски дружества.

Ценните метали също записаха волатилна сесия в петък по време на симпозиума в Джаксън Хол. Златото се търгуваше в широк диапазон между 1 342.10 и 1 318.26 долара за тройунция, като в крайна сметка затвори на цена от 1 321.72 долара за тройунция. Възможността от две вдигания на лихвените равнища в САЩ тази година може да донесе бъдещи разпродажби на ценния метал, като повечето трейдъри предпочитат да останат в позиции в злато преди данните за неселскостопанската заетост този петък, защо очакват по-слаби данни.

Лекият суров петрол сорт WTI записа ръст на цената си в петък, като затвори на 47.35 долара за барел. Цената на „черното злато“ се повиши на фона на новините за прихваната балистична ракета от Саудитска Арабия, изстреляна от Йемен. Очаква се петролът да се повиши и вследствие на проведената среща в събота между президента на Венецуела и министъра на външните работи на Иран, на която се е обсъждало стабилизиране на цената на петрола.

Европейските индекси записаха ръст след изявлението на Джанет Йелън, като германският DAX30 затвори сесията на 10 509.00 пункта, а френският САС40 се покачи до 4 413.80 пункта.

От своя страна индексите зад Океана не намериха посока след изявлението на гуверньора на Фед, като индустриалният Dow Jones и широкият S&P500 записаха спадове съответно от 0.3% и 0.2%, като единственият печеливш в петъчната сесия бе технологичният NASDAQ, който записа ръст от 0.1%.

ТЕХНИЧЕСКИ КОМЕНТАР – Стефан Продев

AUD/USD

На 9 август публикувахме следното предположение:

„[…] Австралийският долар тества върхове от края на април, където за последно е бил с най-високи стойности спрямо кошницата. През следващите няколко дни може да видим корекция при двойката със спад в цената до 0.75344. Късите позиции няма да са грешен ход, но менажирането трябва да бъде с много широки граници на допустима загуба. Това прави позицията подходяща за опитни трейдъри, използващи ниско ниво на марджин.“

След петъчното поскъпване на щатския долар прогнозата ни се изпълни и нивото при 0.75344 бе достигнато.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 04:58 | 30.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 0
nobel
преди 7 години
Аргументите са се повишили, но лихвите още не.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още