IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Доларът прекъсна печелившата си серия от началото на седмицата

Основното притеснение на Фед продължава да бъде неубедителното представяне на инфлацията

15:08 | 17.08.17 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

ФУНДАМЕНТАЛЕН КОМЕНТАР – Калин Георгиев

Доларът прекъсна печелившата си серия от началото на седмицата, записвайки понижение след публикуването на протокола от последното заседание на Федералния резерв. От публикуваните данни става ясно, че основното притеснение на централните банкери продължава да бъде неубедителното представяне на инфлацията, както и невъзможността й да достигне целевото ниво от 2%. Някои от членовете на FOMC са на мнение, че централната банка трябва да се въздържи от следващо повишение на лихвите преди нивото на инфлация да достигне заложените от Фед 2%. Според други членове на FOMC, ако лихвените нива в страната останат непроменени твърде дълго време, това крие риск от рязък скок в индекса на потребителските цени, а това би усложнило задачата на централната банка да поддържа нормално ниво на инфлация в страната. Фючърсите върху федералните фондове показват, че едва 42% от пазарните участници очакват Федералния резерв да повиши основната лихва още веднъж до края на годината.

Доларовият индекс, измерващ изменението на щатската валута спрямо кошницата от шест основни валути, се понижи с 0.36% до 93.41 пункта, въпреки че по-рано през деня поскъпна до над 94 пункта. Спрямо японската йена долара отстъпи с около половин процент, достигайки 110.09 йени за долар. По-сериозно поскъпване имаше при швейцарския франк като двойката USD/CHF се понижи с 0.72% до 0.9659.

Еврото се върна към растеж, след като нарасна с около 0.3 на сто до 1.1765 долара за евро. Единната валута получи подкрепа както от слабостта на зелените пари, така и от положителните данни за брутния вътрешен продукт на еврозоната, които бяха публикувани по-рано през деня. На годишна база брутния продукт на валутния съюз отчита ръст от 2.6%, надминавайки прогнозите на икономистите от 2.5%. На месечна база БВП отчита нарастване с 0.6 на сто спрямо 0.5% за предходния период.

Увеличаващата се вероятност Фед да не повишава повече основната лихва до края на годината подкрепи златото. Металът поскъпна с 0.2 на сто до 1282.54 долара за тройунция. Ключова за златото е зоната около 1300 долара, която се явява и първата сериозна съпротива, пред която е изправена цената. Другите благородни метали също затвориха на зелена територия. Фючърсите на среброто реализираха повишение от 1.2%, достигайки 16.915 долара. Платината добави процент към стойността си, поскъпвайки до 976.50 долара за тройунция.

Петролът поевтиня трети пореден ден въпреки добрите данни за запасите в САЩ. За седмицата до 11 август петролните запаси са намалели с 8.9 млн. барела спрямо предварителните прогнози на анализаторите за спад от 2.7 млн. барела. В същото време последният доклад на EIA показва, че петролното производство в САЩ е нараснало до най-високото ниво от две години насам. Докладът посочва, че производството в САЩ се е увеличило със 79 000 барела до 9.502 млн. барела. Това е най-високото седмично ниво от средата на юли 2015 г. Фючърсите на американския лек суров петрол отстъпиха със 77 цента до 46.78 долара за барел. Сорт Брент загуби 43 цента от стойността си, поевтинявайки до 50.37 долара.

Уолстрийт завърши търговията на зелена територия. Dow Jones нарасна с 25.88 пункта до 22 024.87. Най-силно в индекса се представиха акциите на Home Depot и United Technologies. S&P 500 се повиши с 0.1 на сто, достигайки 2468.11 пункта. Водещи бяха компаниите от сектора на суровините. Технологичният индекс Nasdaq добави 0.2% към стойността си, затваряйки на ниво от 6345.11 пункта. Водещи бяха книжата на Apple.

В Европа водещите пазари също завършиха търговската сесия с повишение. Dax 30 и CAC 40 бяха водещи, след като успяха да нараснат с 0.7%. Общоевропейският индекс Euro Stoxx 600 поскъпна с 0.69%, воден от акциите на суровинните и енергийните компании. Книжата на Balfour Beatty реализираха най-силно представяне, след като финансовите резултати на компанията надминаха очакванията на анализаторите. За първите шест месеца на година корпоративната печалба е скочила със 70%. В резултат на това ценните й книжа поскъпнаха с над 6% в рамките на деня.

ТЕХНИЧЕСКИ КОМЕНТАР – Стефан Стефанов

EUR/USD

Вчера купувачите се завърнаха при EUR/USD. Графиката ни показва две идентични свещи, една меча от вторник и една бича от вчера, което подсказва за евентуално движение нагоре. Очакванията ни са за тест на върха от 2-ри август. В подкрепа на бичия сценарий забелязваме и затварянето на цената вчера над пълзящата средна.

USD/CAD

При USDCAD вчера видяхме обръщането надолу, което очаквахме от началото на седмицата, макар и след като в сряда регистрирахме нов връх. Виждайки формацията „поглъщаща свещ“ прогнозата ни е за продължение на низходящото движение до зоната около 1.2450, като преди това е възможна корекция.

EUR/AUD

EUR/AUD показва същата ситуация, като при USD/CAD. Имаме голям „поглъщащ бар“ в обхвата, на който виждаме цели 12 предходни периода. Очакванията ни са движение надолу до зоната на предишното дъно.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:47 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още