IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Единната европейска валута поскъпна спрямо долара в петък

Виждането, че ЕЦБ ще затегне паричната си политика и отлагането на вота за здравна реформа в САЩ повлияха положително на двойката EURUSD

11:32 | 27.03.17 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

ФУНДАМЕНТАЛЕН КОМЕНТАР – Денислав Янакиев

Щатската валута се търгуваше около 4-месечно дъно спрямо йената в петък, след като гласуването във Вашингтон за промяна на сегашното здравно законодателство не се проведе. Някои инвеститори считаха гласуването за тест за това, дали американският президент Доналд Тръмп ще успее да осъществи фискалните стимули, които обеща по време на кампанията си. Доларът първоначално поевтиня, след като републиканци в Конгреса заявиха, че им липсват гласове, за да прокарат идеята си за нова здравна реформа. „Евентуалният провал от приемането на идеята за нова здравна система би навредил на долара, ако не за дълго, то поне временно“, заяви Джозеф Тревисани, стратег в WorldWideMarkets. Стойността на доларовия индекс, който измерва стойността на щатската валута спрямо кошница от шест основни валути, намаля с 0.14 пункта до 99.62 пункта. Доларът записа спад от 0.14% спрямо йената, търгувайки се на 110.77 йени за долар. Единната валута от своя страна отчете ръст достигайки ниво от 1.0848 долара за евро, след като виждането, че ЕЦБ ще затегне паричната си политика и отлагането на вота за здравна система повлияха положително на двойката EURUSD.

Щатският петрол сложи край на 4-дневната си серия от загуби в петък, но въпреки това записа спад на седмична база, тъй като притесненията относно пренасищането с петрол все още са налице. Лекият суров петрол приключи сесията на зелена територия, търгувайки се при 48.10 долара за барел, което е ръст от 40 цента спрямо предходния ден. Сортът Brent също приключи търговската сесия, записвайки ръст от 39 цента до 50.95 долара за барел. В неделя комитет от министри от страни членки на ОПЕК, както и страни извън ОПЕК, препоръчаха удължаването на споразумението за ограничаване на петролния добив с нови 6 месеца. Припомняме, че ОПЕК и още 11 страни производители, включително Русия, сключиха споразумение да ограничат добива на петрол с почти 1.8 млн. барела на ден през първата половина на годината. Това споразумение изстреля цената на петрола до повече от 50.00 долара за барел, но това увеличение в цената стимулира производителите на щатски петрол, които не са част от споразумението да увеличат добива си. Прогнозите са пазарът на петрол да се балансира през третото тримесечие на тази година, ако производителите изпълнят изцяло целите, договорени в пакта.

Златото записа ръст за втора седмица подред в петък след увеличаващите се притеснения около способността на Доналд Тръмп да прокара нова здравна реформа пред Конгреса. Като резултат от тези притеснения, доларът записа 7-седмично дъно, което от своя страна влияе върху ценния метал, правейки го по-евтин за притежателите на други валути. Спот златото достигна ниво от 1252.99 долара за тройунция, което е най-високото ниво от 28 февруари насам, когато се благородният метал достигна 1253.12 долара за тройунция. Би трябвало да видим приток на капитал към златото, ако Тръмп не успее да прокара реформата си, защото това означава, че всички други негови програми имат ниска вероятност за успех, каза Робин Бхар от Societe Generale.

Щатските акции затвориха със смесен резултат в края на търговската сесия, през която всички очакваха резултатите от гласуването за нова здравна система. „Мисля, че ще настъпи рали, ако гласуването е положително. След това администрацията на Тръмп ще премине към данъчна реформа – поне това ще смята пазарът и ще продължи напред.“ Това заяви Арт Кашин, директор на UBS. Американският индекс Dow Jones Industrial Average, който се търгуваше със 100 пункта надолу по-рано през петъчната търговска сесия, затвори с 60 пункта понижение на 20 596.72 пункта. Индексът S&P 500 изтри 0.1% от стойността си, търгувайки се на ниво от 2 343.98 пункта, като най-изоставащи бяха материалите, а здравният сектор бе положителен, следвайки новините. Европейският индекс STOXX 600 приключи търговската сесия, отчитайки спад от 0.18%, като повечето сектори бяха на червената територия. Най-лошо бе представянето на застрахователните акции, които записаха спад от 0.56%.

За поредна седмица новините, засягащи долара, ще движат пазара. Първата по-важна новина е във вторник, когато ще следим индекса за потребителското доверие в САЩ. Измерителят показва степента на доверие на домакинствата към икономическите условия, като ръст в стойността му е положителен фактор за развитието на икономиката и може да повлияе положително върху валутата на страната. Преобладаващите очаквания са стойността на индекса да намалее от 114.8 пункта на 113.9 пункта, което от своя страна да повлияе негативно върху долара.

Следващата важна новина от съществено значение е промяната в брутния вътрешен продукт на САЩ, която измерва промяната в националния приход и стойността на всички стоки и услуги произведени от икономиката на страната. Данните за БВП на САЩ ще бъдат изнесени в четвъртък, а очакванията са те да достигнат 2%, което е повече от данните за 1.9%, които получихме през изминалото тримесечие на годината. В такъв случай това ще покаже подобрение в състоянието на икономиката, което от своя страна ще подкрепи щатската валута. Други данни, които ще повлияят на пазара в четвъртък са молбите за помощи за безработица отвъд Океана, които отразяват броя на безработните, които за пръв път се регистрират за обезщетения през изминалата седмица. Очакват се молбите да са намалели до 244 000 спрямо 261 000 от миналата седмица, което от своя страна да повлияе положително на щатския долар.

Последната по-важна новина, която ще следим, е текущата сметка на Великобритания. Тя отразява разликата в стойността на внесените и изнесените стоки, услуги, парични потоци и едностранни трансфери през изминалото тримесечие. Текущата сметка е важна за пазарните участници, защото е пряко свързана към търсенето на валутата – увеличаващият се излишък сигнализира, че чуждестранните инвеститори купуват повече от местната валута, за да изпълнят трансакции в страната. Очаква се разликата да бъде намалена на 16.3 млрд. паунда, като миналите данни показаха разлика от 25.5 млрд. паунда. Това е положителна новина за Великобритания и може да очакваме подкрепа за британската лира.

ТЕХНИЧЕСКИ КОМЕНТАР – Димитър Шуйцов

USD/JPY

Двойката коригира се намира във фаза на дълбока корекция на възходящия тренд. Цената се насочи към 50% корекция по Фибоначи, а пробив на това ниво ще отключи възможността за допълнително поскъпване на йената спрямо долара. От гледна точка на техническия анализ потенциалът това да се случи е нисък, тъй като според осцилатора RSI двойката е в състояние на свръхпродажба. Не бива да забравяме и чувствителността на пазара към коментарите към действията на новия президент на САЩ.

EUR/GBP

На 24 март публикувахме следния коментар за EURBGP: “Двойката проби долната линия на канала, но ценовото движение коригира над нея, т.е. пробивът към монета се оказва фалшив, което сигнализира, че цената има потенциал отново да се насочи горната част на формиралия се канал."

Цената в действителност се покачи и почти достигна горната линия на ценовия канал. На този етап двойката остава в рамките на това образование, но няма да е подходяща за търговия, докато не получим допълнителен сигнал от техническия или фундаменталния анализ.

GOLD

Златото навлезе в зона на съпротива между 1 249 и 1 263 долара за тройунция. Рязкото поскъпване от последните сесии се дължи на отслабващия долар. Средносрочният тренд на благородния метал е възходящ и в случай, че зоната на съпротива бъде преодоляна, моментът ще бъде подходящ за откриване на дълги позиции. Трябва да имаме предвид, че златото се намира в състояние на свръх покупки и вероятно ще е необходима корекция или задържане на цената около текущите нива, преди да станем свидетели на ново поскъпване.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 00:01 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още