IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Еврото и йената се възползваха от спада на петрола

Спадът в цената на „черното злато“ понижи желанието на пазарните участници за рискови инвестиции и даде предимство на смятаната за валута убежище японска йена

11:02 | 09.12.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

ФУНДАМЕНТАЛЕН КОМЕНТАР – Станислав Фортунов

Канадският и австралийският долар записаха загуби през вчерашния ден в резултат на разпродажбите на петрола, които станаха факт, след като членовете на ОПЕК не успяха да се споразумеят в петък за намаляване на текущите рекордно високи нива на производство на картела. Спадът в цената на „черното злато“ понижи желанието на пазарните участници за по-рискови инвестиции и даде предимство на смятаната за валута убежище японска йена, подкрепяйки и еврото. Когато апетитът за поемане на риск на пазара намалява вследствие на несигурност или динамична макроикономическа обстановка, се наблюдава насочване на повече капитали към йената и еврото, което повишава тяхната стойност.

Единната валута напредва по-слабо тази седмица, в сравнение с поскъпването от 3,1% спрямо долара, което стана факт, след като мерките за борба с ниските нива на инфлация, предприети от Европейската централна банка (ЕЦБ), не задоволиха очакванията на инвеститорите. Еврото пое отново към върха от четвъртък при 1,0980, достигайки 1,0928 в края на азиатската сесия днес. Японската валута записа поскъпване, тъй като поръчките за нови машини отбелязаха ръст с 10,7% за месец октомври. Освен това добрите данни за БВП от вторник намалиха спекулациите за допълнителни количествени улеснения от страна на Японската централна банка, което даде импулс на йената.

Австралийският долар потъна още повече до 0,7186 долара, докато канадската валута се обезцени до рекордно ниво от близо 11 години при 1,3622 спрямо зелените пари. Негативното представяне се дължи главно на факта, че членките на ОПЕК не успяха да постигнат съгласие по отношение на производствените лимити за първи път от десетилетия. Иран заяви, че ще увеличи производството си, веднага щом санкциите на Запада бъдат отменени, докато Саудитска Арабия и Ирак изявиха готовност да направят същото. Това означава, че пренасищането на пазара от суровината ще продължи и през 2016 година. Така дневното производство на ОПЕК надхвърля 30 млн. барела на ден, което натиска цената на „черното злато“ надолу. Брентът вчера падна под 40 долара при 39,81 за барел, докато американският суров петрол се понижи до 36,64 долара за барел.

Германският DAX бе белязан от червена сесия през изминалия ден. Незадоволителните данни от Китай, поскъпващото евро и спадът на петрола оказаха негативно влияние върху индекса. Преди срещата на ЕЦБ и коментарите на Марио Драги, че институцията ще направи всичко необходимо, за да подпомогне икономиката на еврозоната подкрепиха силно измерителя, като той се покачи до близо 11 500 пункта. Последващото поскъпване на еврото обаче, вследствие от възприетите за по-слаби мерки от президента на ЕЦБ, както и спада на петрола натиснаха котировките на измерителя надолу, понижавайки се вчера до 10 613 пункта.

ТЕХНИЧЕСКИ КОМЕНТАР – Стефан Продев

GBP/JPY

След поредица от лоши икономически показатели, лирата поевтиня, но за момента цялостната картина за поскъпване на двойката се запазва. След пониженията през последните няколко дни цената отново тества възходящата трендлиния. Пробив на диагоналното ниво би довело до задълбочаване на движението до структурната подкрепа при 180,029. Тези, които са направили покупки в диапазона 186,000 – 184,000, е по-добре да затворят аварийно дългите позиции, тъй като в средносрочен план фундаменталната ситуация около паунда се измени и е трудно да се предвиди по какъв начин ще повлияе на двойката.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 21:50 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още