IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Еврото поскъпна до едноседмичен връх спрямо долара в понеделник

Барометърът за бизнес активността на Фед в Ню Йорк падна неочаквано през май, потапяйки се в червената територия за първи път от октомври

11:37 | 16.05.17 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

ФУНДАМЕНТАЛЕН КОМЕНТАР – Денислав Янакиев

Цените на петрола скочиха с около 2% в понеделник, след като Саудитска Арабия и Русия обявиха, че ограниченията в добива на петрол трябва да продължават и през 2018 година, което е крачка напред към удължаването на сделката с ОПЕК, която има за цел да подкрепи цените. Енергийните министри от двете най-големи производителки на петрол коментираха, че споразумението трябва да продължи още 9 месеца до март 2018 година. Това е повече от очакваното удължение от 6 месеца, което е упоменато в сделката. Щатският петрол приключи търговската сесия с ръст от 1.01 долара или 2.1% на цена от 48.85 долара за барел, като преди това достигна връх от 49.66 долара за барел. Сортът Brent се покачи с 95 цента или 1.9% до 51.59 долара за барел, след като достигна 3-седмичен връх от 52.63 долара за барел.

Инвеститорите бяха изненадани от изявлението, въпреки че остава да се разбере дали всички страни ще се съгласят със становището на Саудитска Арабия и Русия. Карстен Фриц, анализатор в Commerzbank, коментира, че продължаването при ограниченията на добива до март 2018 година ще отчете факта, че търсенето през първото тримесечие на годината е било ниско поради сезонни причини. Въпреки неочакваното удължение анализатори като Оливър Слоуп коментираха, че не смятат за достатъчно само удължението на споразумението и ще бъде нужно също и увеличение в обемите на самите ограничения, което може да стабилизира пазара.

Доларът поевтиня вчера, достигайки дъна спрямо кошница от валути, след като слабите данни за производството в САЩ създадоха скок в цените на суровините, което повлия негативно щатската валута. Барометърът за бизнес активността на Фед в Ню Йорк падна неочаквано през май, потапяйки се в червената територия за първи път от октомври насам. Даниъл Силвър, икономист от J.P. Morgan, коментира, че е очаквал „изтрезняване“ в производствения сектор след силното начало на годината, но ако индикаторът на Фед се окаже надежден за бъдещето, то забавянето може да се окаже много по-значително, отколкото се очакваше. Единната валута достигна 1-седмичен връх от 1.0989 долара за евро след новината.

Златото поскъпна в понеделник, след като политическият смут в САЩ, успешните тестове на ракети в Северна Корея и световна кибератака увеличиха търсенето на актива убежище, а слабите данни в САЩ се отразиха негативно на и доходността по съкровищните бонове и облигации. Спот златото се търгуваше с ръст от 0.12% при 1 229.18 долара за тройунция, след като достигна 8-седмично дъно от 1213.81 долара за тройунция миналата седмица. Ол Хансън, стратег от Saxo Bank, коментира, че продължителната несигурност около администрацията на Тръмп, както и поредните агресивни ходове на Северна Корея връщат интереса към благородния метал. По-лошите данни в САЩ намалиха очакванията за агресивни повишения на лихвените равнища в страната от страна Фед тази година, въпреки че трейдърите все още очакват повишение през юни. Анализатори коментираха, че освен ако няма по-силни американски данни, то е много вероятно броят на повишенията да не надвиши двe.

Американските индекси S&P500 и Nasdaq приключиха търговската сесия на рекордни върхове след покачване в цените на акциите на петролните и технологичните компании. Стойността на S&P 500 се изстреля нагоре с около 0.5% до 2402.32 пункта, като водещи бяха материалите. Енергийният сектор също бе един от най-добре представилите се сектори след рязкото поскъпване на лекия суров петрол. Технологичният Nasdaq отчете ръст от 0.46% или 28.44 пункта до 6 149.67 пункта, повлиян от ръста в цената на акциите на гигантите Facebook и Alphabet, като акциите на Apple за пореден път достигнаха рекордни нива.

Европейските акции приключиха търговската сесия на зелена територия, достигайки нови рекордни върхове. Инвеститорите бяха стимулирани от регионална победа на партията на германския канцлер Ангела Меркел и удължената продължителност в ограниченията на петролния добив, въпреки че притесненията за световната сигурност продължаваше да тежи върху пазарите след уикенда. Европейският индекс Stoxx600 затвори с ръст от 0.09%, а английският FTSE100 записа положителна промяна от 0.26% до 7 454.37 пункта. Добре се представиха и технологичните акции, след като фирми за кибер сигурност, като Inside Secure и F-Secure спечелиха от глобална зловредна кибератака, която бе извършена през уикенда, която успя да проникне в над 200 000 компютъра в 150 страни.

ТЕХНИЧЕСКИ КОМЕНТАР – Стефан Продев

EUR/USD

Вчера публикувахме идея за покупка в рамките на деня, тъй като имахме идеалния токийски рейндж. Отварянето на лондонската сесия образува необходимата волатилност и тласна цената в нашата посока. В последствие двойката се покачваше през целия ден. Днес е разумно да се затворят дългите позиции, ако това не е направено още вчера, след отварянето на щатски фондови пазари.

GBP/NZD

На 11 май публикувахме следния коментар: „Новозеландската централна банка остави лихвения процент без промяна. Широко очаквано действие. За пети пореден път НЗЦБ поддържа неутрална политика. Слабите резултати на БВП за последните три месеца на 2016 г. оказват натиск върху икономиката и това бе една от причините да се обърне внимание на скъпата местна валута. Ако през последната четвърт на 2016 г. и началото на 2017 г. имаше подходящи моменти за продажби при двойката NZDUSD, в момента GPBNZD е в по-добра позиция за покупки. Имаме силен импулс от страна на NZD и активиране на вимпел, което дава добри възможности за покупки след корекция. Когато отваряме дълги позиции трябва да имаме предвид, че лирата е твърде високо и ще разчитаме единствено на поевтиняване при новозеландеца, което да генерира движението.“

Корекцията е налице и би следвало да купуваме, но има една особеност, която се появи в последствие. Новозеландският долар спря поевтиняването си спрямо кошницата и двойката NZDUSD не успя да регистрира достатъчно силен и удължен мечи импулс. От друга страна днес рано сутринта продажбите на дребно се оказаха с по-добри стойности от очакваното, но това са малки детайли, които възпрепятстват краткосрочните настроения около продажбите на NZD. Ще изчакаме CPI за Великобритания днес в 11:30. Вариант за предварително влизане в позиция още днес не е за пренебрегване, но обемът трябва да бъде малка част от цялото, тъй като рисковете покрай CPI за Великобритания са големи. Възможно е да видим поевтиняване на лирата въпреки положителните данни.

UK100

На 21 април публикувахме следния коментар: „Индексът тества ниво на подкрепа, от което има вероятност да видим нов възходящ момент. Има немалка вероятност корекцията да се задълбочи до по-ниските нива, посочени на графиката. За целта при подходяща ценова активност ще купуваме, но този път с плитки стопове и малки обеми, а ако се задълбочи корекцията, ще търсим нови възможности за покупки.“

Тестването на гапа от 24 април беше идеалната възможност за покупки с плитки стопове, под локалния минимум, образуван от гапа. Идеята от 21 април е успешна и ще търсим частично затваряне на дългата позиция около 7514.98.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 21:03 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още