IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Фокусът на инвеститорите се насочва към Фед

Британският паунд спря обезценяването си спрямо щатския долар и японската йена през азиатската сесия

11:44 | 15.06.16 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

ФУНДАМЕНТАЛЕН КОМЕНТАР – Станислав Фортунов

Пазарните участници днес се фокусират върху срещата на Федералния резерв на САЩ (Фед), преди която ще бъдат обявени и лихвените нива в страната. Въпреки че вероятността централните банкери да пристъпят към затягане на паричната политика намаля значително след слабите данни за новосъздадените работни места в икономика номер едно през май, събитието остава със значителна важност за инвеститорите, тъй като тази вечер Фед може да хвърли повече светлина относно бъдещите си намерения и оценката си за щатската икономика и глобалната макроикономическа среда. Очакванията сочат, че председателят Джанет Йелън и нейните колеги ще оставят лихвените нива непроменени, като това решение вероятно е подсилено и от неизвестния изход от предстоящия вот във Великобритания.

Британският паунд спря обезценяването си спрямо щатския долар и японската йена през азиатската сесия. Стерлингът се отдалечи от най-ниската си стойност спрямо зелените пари за последните 2 месеца при 1.4090, покачвайки се над 1.4170. Рязкото поевтиняване на валутната двойка се преустанови, но другата застрашена валута в случай на излизане на Великобритания от Европейския съюз (ЕС) в лицето на еврото записа спадове спрямо долара. Единната валута отстъпи до 1.1188 вчера, което бе провокирано от покупките на германския облигации, чиято доходност навлезе в отрицателна територия. Опасенията, че Острова може да напусне Общността доведоха до покупки на 10-годишни бундове, след като потенциален Brexit би могъл да доведе до сътресения в ЕС.

Доходността по щатските облигации също спадна, сигнализирайки предпазливостта на инвеститорите. След масираните покупки на йени, японската валута все пак отдаде позиции на долара, който се покачи над нивото при 106, след спада вчера до 105.625. Колебанията на йената биват зорко следени от Японската централна банка (ЯЦБ), която с оглед на стимулирането на растежа в азиатската страна се опитва да не допуска силна валута, която да влияе негативно на износа на страната, а оттам и на инфлацията. Централните банкери на Япония се срещат в четвъртък, когато се очаква да стане ясно, дали институцията ще предприеме допълнителни стимули за икономиката на страната.

Отрицателните настроения на щатските фондови пазари доведоха до поредна червена сесия за DJIA и S&P 500. На Стария континент също мечките записаха победа, след като британският FTSE 100 и германският DAX изтриха респективно 2.01% и 1.43% от стойността си. Натискът върху индексите доведе и до понижения за петрола, който отново остана на червена територия. „Черното злато“, което напоследък бе подкрепено от пожарите в Канада и размириците в Африка, записа загуби, с оглед и на очакванията за ръст на запасите в САЩ. Според Енергийната информационна агенция, складовите наличности в икономика номер едно са записали ръст от 1.2 млн. барела. Поевтиняването на суровината се подхранва от колебливостта на инвеститорите, засилена от присъстващото пренасищане, въпреки намаленото производство.

ТЕХНИЧЕСКИ КОМЕНТАР – Стефан Продев

USD/JPY

През последните седмици доларът се обезцени спрямо йената. От друга страна сама по себе си японската валута поскъпна спрямо кошницата, тъй като много инвеститори я считат като убежище предвид нестабилността в еврозоната и предстоящия референдум.

По-късно днес очакваме срещата на Федералния резерв на САЩ, където очакванията са, че няма да има промяна в паричната политика. След това, на 16 юни ще стане ясно каква ще бъде монетарната политика на Японската централна банка и по какъв начин ще отговорят централните банкери на поскъпващата йена, която затормозява икономиката им. Действия срещу йената ще има, но дали ще бъдат предприети на 16 юни, е разковничето за двойката и нейната посока.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 13:37 | 23.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още