IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инвеститорите очакват ключовите данни за заетостта в САЩ

Австралийската централна банка насочи вниманието към потенциални допълнителни понижения на лихвените нива в страната

11:23 | 05.08.16 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

ФУНДАМЕНТАЛЕН КОМЕНТАР – Станислав Фортунов

Австралийската централна банка насочи вниманието към потенциални допълнителни понижения на лихвените нива в страната с оглед на занижените очаквания, че инфлацията би достигнала зададените целеви равнища.

Според централните банкери това би продължило до края на 2018 г., което би принудило институцията да намали още вече орязаните лихвени нива на 2 август до 1,50%. Освен очакванията, че инфлацията ще се колебае под целевия диапазон между 2-3% в по-голямата част от прогнозния период, институцията добави още, че незадоволителните нива на растеж на възнагражденията, застоят на трудовия пазар и натискът върху цените на дребно ще бъдат причини за по-песимистичната прогноза по отношение на безработицата, допринасяйки за задържането на инфлацията на ниски нива.

Въпреки негативните изявления обаче австралийският долар успя да реализира ръст от 0,4% спрямо зелените пари, като за седмицата поскъпна с 0,7 спрямо щатската валута. Задържането на цената на желязната руда на стабилни нива, както и търсенето на по-висока доходност от страна на инвеститорите поддържат австралийския долар, спомагайки за позитивното движение. Ръстът на валутата обаче повишава вероятността от понижение на лихвените нива, поради негативните за износа на страната последици.

За разлика от австралийския долар, стерлингът бе подложен на сериозен натиск, след като Английската централна банка понижи лихвените нива на Острова до рекордните 0.25%.

Освен тези мерки централните банкери на Великобритания възобновиха програмата за изкупуване на държавни облигации в размер на 60 млрд. паунда, като се очаква и включване на корпоративен дълг в нея. Предприетите мерки понижиха стойността на паунда с близо 1.7% спрямо щатския долар до 1.31015. Повишаващият се натиск върху валутата увеличава очакванията, че двойката ще се отправи отново към достигнатото на 6 юли дъно при 1.27889. След като понижението на лихвите във Великобритания е вече факт, сега пазарните участници са в очакване на данните за новосъздадените работни места, с изключение на селскостопанския сектор в САЩ, които ще бъдат обявени днес в 15:30 часа българско време.

Пазарът очаква данни от 175 000, като по-добри стойности биха имали положителен ефект върху долара, който претърпя загуби след разочароващите данни за БВП на САЩ за второто тримесечие. Освен това, инвеститорите ще следят и данните за средното почасово заплащане, което се явява барометър за инфлацията. Очакваните стойности ще бъде катализаторът, който ще повлияе на Федералния резерв (Фед) за взимане на решението за повишаването на лихвените нива в страната до края на годината. Към момента вероятността Фед да пристъпи към действия през септември е сравнително ниска, докато тази за увеличаване на лихвените до декември на 40%. За да стане това, обаче централните банкери на САЩ разчитат на добри данни днес, което да повишат очакванията за икономическия растеж и инфлацията в страната.

ТЕХНИЧЕСКИ КОМЕНТАР – Стефан Продев

USD/JPY

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 11:30 | 05.08.16 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още