IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инвеститорите виждат 74% вероятност Фед да повиши лихвите през юни

Доларът загуби позиции след публикуването на данни за началното жилищно строителство и новоиздадените разрешителни за строеж

15:39 | 17.05.17 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

ФУНДАМЕНТАЛЕН КОМЕНТАР – Калин Георгиев

Еврото поскъпна с над 1% във вторник, подкрепено от силните икономически данни за еврозоната. Единната валута се покачи над 1.10 спрямо долара, достигайки най-високите си стойности от президентските избори в САЩ насам. Брутният вътрешен продукт на еврозоната е нараснал с 0.5% на тримесечна база, оправдавайки прогнозите на икономистите. Това е подобрение спрямо предходния период, когато БВП се увеличи с 0.4%. На годишна база ръстът се запазва на ниво от 1.7%. В същото време индексът на икономическите очаквания ZEW се повиши за юни до 35.1 пункта, надхвърляйки прогнозите на анализаторите от 29.5 пункта.

Противоположно беше представянето на долара, който загуби позиции, след като публикуваните данни за началното жилищно строителство и новоиздадените разрешителни за строеж се оказаха по-малко от предварителните прогнози. Новината, че Доналд Тръмп е разкрил класифицирана информация пред руския външен министър Сергей Лавров допълнително оказа натиск върху щатската валута. Нарастват опасенията на много анализатори, че американският президент може да не успее да завърши мандата си. Но дори и да го завърши, изпълнението на програмата за икономически стимули ще е под сериозен въпрос. Доларовият индекс, измерващ представянето на зелените пари спрямо шест от основните валути, отстъпи с 0.72% до 98.10 пункта. Въпреки негативните данни инвеститорите все още виждат 74% вероятност Федералният резерв да повиши лихвите през юни. Но седмица по-рано вероятността от повишение се оценяваше на 80%.

Златото повиши стойността си на фона на слабостта на щатската валута. Благородният метал поскъпна с 0.6% до 1238.04 долара за тройунция. Фючърсите със срок на доставка през юни нараснаха с 6.40 долара до 1236.40 долара за тройунция. Това бе четвърти пореден ден на ръст за златото. "Рисковете в глобален план могат да се повишат, с оглед последните събития около Северна Корея, както и мащабната кибератака, като засегна много държави. Това са събития, които биха могли да вдигнат цената на златото през следващите две седмици", заяви Мар То, ръководител пазарни проучвания в Hong Kong's Wing Fung Financial Group. Среброто също завърши търговията с повишение, поскъпвайки с 1.16% до 16.78 долара за тройунция.

Международната агенция по енергетика (МАЕ) предупреди, че опитите на ОПЕК да уравновеси петролните запаси могат да се окажат неуспешни дори и ако програмата за ограничаване на производството бъде удължена с нови 6 месеца. Петролният картел, заедно с 11 други страни извън организацията, се споразумяха през ноември миналата година добивите да бъдат намалени с 1.8 млн. барела на ден. Въпреки това, през последните седмици видяхме как петролните запаси достигнаха най-високите си нива в своята история. От Саудитска Арабия и Русия подкрепят предложението програмата за ограничаване на производството да бъде удължена до март 2018 година. Черното злато се търгуваше с понижение от 19 цента до 48.66 долара за барел. Сортът Брент отстъпи с 19 цента до 51.63 долара.

Американските индекси приключиха търговията във вторник със смесено представяне. S&P500 спадна с 0.07% до 2 400.67 пункта, Dow Jones се понижи с 2.19 пункта до 20 979.75, а Nasdaq нарасна с 0.33% до 6169.87 пункта. Акциите на здравните и фармацевтичните компании бяха сред най-слабо представилите се. Боб Филипс, управляващ директор в Spectrum management Group, заяви, че основна причина за слабото представяне на компаниите от здравния сектор са намеренията на властите във Вашингтон за промяна в законодателството.

В Европа водещите индекси също затвориха със смесено представяне. DAX30 и CAC40 приключиха търговската сесия със спад, съответно от 0.02% и 0.21%. Водещият британски индекс FTSE 100 се повиши с почти 1%, достигайки 7 522.03 пункта. Индексът на сините чипове за еврозоната, Euro Stoxx 50 остана почти без промяна на ниво от 3 641.43 пункта. Банковият сектор записа понижение. Сингапурският инвестиционен фонд GIC, който инвестира в UBS през 2008 година заяви, че е продал част от своя дял в банката. Това доведе до спад в цената на акциите на швейцарската инвестиционна банка, които приключиха търговията с понижение от 2.1%.

ТЕХНИЧЕСКИ КОМЕНТАР – Стефан Продев

UK100

След почти 1-месечно рали измерителя достигна нашата първа цел около 7 514.98 пункта. Диапазонът около тези стойности ще го използваме за частично затваряне на дългата експозиция, отворена около 7 125.88 пункта.

GBP/NZD

Идеята за покупка при корекция и положителен CPI за Великобритания отпада, тъй като нямахме необходимото ускорение при лирата след вчерашната положителна дата. Очевидно имаме ситуация на свръхкупена лира и е по-добре да закрием позицията около нулата, отколкото да я държим с празни надежди.

EUR/USD

На 15 май публикувахме идея за покупка в рамките на деня, тъй като имахме идеалния токийски рейндж. Отварянето на лондонската сесия образува необходимата волатилност и тласна цената в нашата посока. В последствие двойката се покачваше през целия ден. Покачването при EURUSD продължава, очевидно има насъбрана енергия в еврото и моментно изтощение на щатската валута.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 20:43 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още