IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Напрежението около Северна Корея изтласка цената на златото нагоре

златото успя да пробие психологическото ниво от 1300 долара за тройунция в петък за първи път от ноември насам

10:54 | 22.08.17 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

ФУНДАМЕНТАЛЕН КОМЕНТАР – Денислав Янакиев

Цената на златото се покачи в понеделник, след като напрежението покрай Северна Корея увеличи търсенето на активи убежище. Също така съмненията около способността на Тръмп да прокара пробизнес политиките си изпратиха доходността по държавните американски облигации до 2-месечни дъна, което от своя страна доведе до по-слаб долар. Поскъпването на златото показва, че инвеститорите са в очакване на реакция от страна на Северна Корея, след като Южна Корея и САЩ започнаха компютърно-симулативни военни учения в понеделник, които ще продължат до 31 август. Анализаторът на Saxo Bank Олe Хансeн коментира, че златото е подкрепяно от военните игри и несигурността във Вашингтон. Припомняме, че златото успя да пробие психологическото ниво от 1300 долара за тройунция в петък за първи път от ноември насам след атаките в Испания, но цените на златото след това направиха корекция след уволнението на Стив Банън. По този случай Хансeн заяви, че златото може да продължи в по-дългосрочен план да пада поради голямото натрупване на дълги спекулативни позиции, които са нараснали миналата седмица на борсата COMEX за пета поредна седмица. Той добави, че сме виждали миналите опити на златото да пробие нагоре, но след като стане ясно, че няма да може, то продажбите рязко се увеличават и дългите позиции намаляват. Трейдърът Сам Лолин от MKS PAMP коментира, че е възможно златото да опита да премине 1300 долара за тройунция, но всяко корективно движения под 1280-1285 долара за тройунция има потенциала да се насочи към 1265 долара за тройунция. В понеделник спот златото последно се търгуваше около 1291.50 долара за тройунция при ръст от 0.58%. Щатските фючърси за декември приключиха търговската сесия на ниво от 1296.70 долара за тройунция.

Доларът поевтиня вчера, като инвеститорите бяха в очакване на годишната конференция на централните банки в Джаксън Хол тази седмица, където те може да сигнализират за бъдещите им действия. Американската валута записа четвърта поредна губеща серия спрямо японската йена, която обикновено бива предпочитана във времена на риск. Тази година зелените пари не се представят добре поради предимно слабите икономически данни. Директорът във Forex.com Джеймс Чен коментира, че постоянният натиск върху долара идва от геополитическите притеснения, които са се увеличили най-вече заради заплахата от Северна Корея. Въпреки че вижданията на инвеститорите за евентуална промяна от страна на Фед са мрачни напоследък, очакванията за повишаване на лихвата може да се повишат, ако председателят Джанет Йелън в петък наблегне върху темата за следене на рисковете върху целевата инфлация и финансовата стабилност. По време на следобедната търговия в понеделник доларът поевтиня с 0.4% спрямо йената до 108.81 йени за долар. Междувременно, единната валута отскочи от дъното си за деня и записа ръст от 0.4% до 1.1810 долара за евро. То се търгуваше много под 30-месечния връх над 1.19 долара за евро, тъй като пазарът смята, че двуцифрените печалби на еврото тази година може да са прекалено големи за централна банка, която все още не е решила твърдо дали ще премахне монетарните стимули. Въпреки скорошните загуби, еврото все още има печалби от 11% тази година, правейки го най-добре представящата се валута.

Цените на черното злато паднаха с повече от 2% през изминалия ден, компенсирайки почти цялата част от печалбите от миналата седмица. Фючърсите на сорта петрол Brent последно се търгуваха около 51.66 долара за барел при спад от 1.06 долара или 2%. Фючърсите на лекия суров петрол WTI приключиха търговската сесия на червено на ниво от 47.37 долара за барел, записвайки спад от 1.14 долара или 2.4%. Ханс ван Клeeф, енергиен икономист в ABN Amro, коментира, че причината за спада в петрола е прибиране на печалби преди седмичните данни за запасите петрол. Той добави, че несигурност около резерви и спазването на споразумението за ограничаване на добива могат да бъдат достатъчна причина за затваряне на част от дългите позиции. Американските хедж фондове и мениджъри на средства вече започнаха да намаляват позициите си за евентуалното покачване на цените на петрол. В петък данни показаха, че инвеститорите са намалили своите дълги позиции върху лекия суров петрол за втора поредна седмица. Повишаващата американска продукция беше и все още е основният фактор, който попречва на балансирането на търсенето и предлагането, но има индикатори, че продукцията на САЩ се забавя. Знак за това са енергийните компании, които са намалили сондажните си съоръжения за втора поредна седмица. Броят им е намалял с 5 до общо 763 съоръжения, като това е най-големият спад от януари насам.

Американските фондови пазари затвориха предимно на зелена територия, но спад в технологичния и финансовия сектор ограничи печалбите. Най-големият американски индекс Dow Jones Industrial Average записа ръст в стойността си от 29.2 пункта, затваряйки на ниво от 21 703.75 пункта, като Home Depot допринесе най-много за печалбите, а Goldman Sachs съответно за загубите. S&P 500 записа скромен ръст от 0.1% до 2428.37 пункта, като информационните технологии и финансите бяха сред най-лошо представилите се сектори. Технологичният Nasdaq записа трета поредна търговска сесия на червено, като през вчерашния ден успя да загуби 0.05% от стойността си, затваряйки на ниво от 6213.13 пункта.

Днес първите данни в 11:30 часа българско време, които могат да имат по-голямо влияние върху пазара са нетните заеми в публичния сектор във Великобритания.

Следващите данни с по-голямо влияние са данните за икономическите очаквания на ZEW в 12:00 часа българско време и те ще засегнат единната валута. Те отразяват разликата между броя на инвеститорите, които имат оптимистични нагласи и тези с отрицателни нагласи. Очаква се спад в стойността от 17.5 миналия месец на 14.8 този месец. Това означава, че оптимистичните възгледи са все още повече, но въпреки това са по-малко на брой.

Последните данни с по-голямо значение за пазарите са продажбите на дребно в Канада и стойността им ще бъде публикувана в 15:30 часа българско време. Очакванията са стойността на продажбите на дребно да остане непроменена, което сравнено с данните от миналия месец е от части положителна новина, тъй като през юли стойността им намаля с 0.1%.

ТЕХНИЧЕСКИ КОМЕНТАР – Стефан Стефанов

AUD/USD

На 16 август видяхме много силна „поглъщаща свещ“, в обхвата, на която влизат девет предишни периода. След това последва връщане и отново рязко тръгване нагоре, което отведе цената над пълзящата средна. Имайки предвид всичко това, очакванията са за покачване и тест на съпротивата на върха.

NZD/USD

При NZDUSD ситуацията е подобна на тази при AUDUSD. Отново виждаме „поглъщаща свещ“ последвана от корективно движение и тръгване нагоре. Тук имаме таргет на движението минимум до ниво около 0.7406.

AUD/JPY

Ценовото движение се намира в низходящ тренд. Пин барът на 4-часова графика, формиран към края на миналата седмица, ясно показва агресивност от страна на продавачите. Моментът е изгоден за продажби. При пробив на нивото от 85.99 цената ще има чисто техническия потенциал да тества нивото от 85.50.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:32 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още