IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Настроенията на пазара са под диктовката на Фед

Американският лек суров петрол спря ръстовете и се задържа под нивата при 37 долара за барел

11:21 | 16.03.16 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

ФУНДАМЕНТАЛЕН КОМЕНТАР – Станислав Фортунов

Доларът не записа значителни изменения в стойността си спрямо кошница от основни валути по време на азиатската сесия. Пазарните участници очакват срещата на Федералния резерв на САЩ (Фед) днес, както и решението на централните банкери по отношение на лихвените нива в икономика номер едно. Очакванията говорят за липса на действия от страна на институцията, но инвеститорите остават чувствителни към всякакви загатвания относно момента и темпа на затягане на монетарната политика. На фона на понижаващите се лихвени нива в еврозоната и Япония, сигнал дори за еднократно действие на Фед би имал позитивно влияние върху щатската валута. Зелените пари записаха силно поскъпване спрямо новозеландския долар, който се потопи след понижение в цената на млечните продукти.

Настроенията за повишение на лихвите през юни започват да надделяват, като очакванията сочат, че повече от две затягания тази година изглеждат неосъществими към този момент. В очакване на конференцията на Фед, както на фона на нестабилното представяне на петрола и неубедителните данни за продажбите на дребно, американските фондови пазари записаха разнопосочно представяне. Сините чипове нараснаха с 0.13%, докато обширният S&P 500 успя да добави 0.18% към стойността си. Изказвания на централните банкери, свързани с повишения на лихвените нива по-скоро от очакваното или други коментари насочващи вниманието към затягане на монетарната политика биха могли да имат негативно влияние върху фондовите пазари и стоките, като от тях биха се повлияли и настроенията на пазарните участници като цяло.

Американският лек суров петрол спря ръстовете и се задържа под нивата при 37 долара за барел. Спадът от вчера бе частично неутрализиран на фона на очакванията за намаляване на добивите от САЩ. Също така увеличение на запасите в икономика номер едно се очаква да се увеличат с по-малки стойности, което допринесе за слабото повишение по време на азиатската сесия. Американският петролен институт прогнозира ръст на запасите в страната от 1.5 млн. барела за предходната седмица, което е значително под предходните очаквания.

Днес в 16:30 часа българско време ще бъдат обявени официалните данни от Енергийната информационна агенция, като завишени нива на запаси биха натежали още повече върху котировките на суровината.

Докато лидерът на ОПЕК Саудитска Арабия и другият основен производител на „черно злато“ в лицето на Русия заявиха готовност да задържат добивите си на рекордни нива от над 10 млн. барела дневно, Иран от своя страна обяви, че не биха подкрепили подобни действия преди производството да достигне 4 млн. барела на ден, спрямо текущите нива от 3 млн. барела. Цената на суровината остава нестабилна, на база на множеството неизвестни, което може да стане причина за волатилни движения. Днес пазарните участници остават фокусирани както върху запасите в САЩ, така и върху ключови за икономиката на страната данни, начело с конференцията на Фед, а преди това и данните за индекса на потребителските цени.

ТЕХНИЧЕСКИ КОМЕНТАР – Стефан Продев

GBP/USD

Двойката поевтинява и в това няма нищо неочаквано, тъй като доларът е най-силната валута в момента, докато лирата е подложена на натиск. Въпросът тук е дали зоната на подкрепа ще удържи моментно цената и биковете ще надделеят. Преминаването на двойката значително под 1.40799 може да бъде сигнал за активирането на нов низходящ импулс. Ако това се случи ще чакаме корекция във възходяща посока, за да отворим къси позиции на най-добра цена. Но ако двойката консолидира около зоната при 1.40799, може да се търсят сигнали за покупка, но с не по-висок таргет от 1.42492.

GBP/CAD

Зоната на подкрепа около 1.83069 ще бъде последната надежда за отскок на цената във възходяща посока. Ситуацията е такава, че ни позволява да купим с малък обем, ако видим консолидация около 1.83069, като поставим стоп под 1.74924. Целта на подобна контра-сделка спрямо моментното движение, не бива да бъде по-високо от 1.97852. В случая тези 150 пипса са оптимистичната цел.

USOIL

(графика Daily)

Петролът е в положение, което засилва предпоставките за моментно или ново трайно поевтиняване. Взимайки предвид нивата на съпротива от големите времеви рамки и графичната ситуация по малките, имаме основание да търсим къси позиции.

(графика H1)

Петролът е в положение, което засилва предпоставките за моментно или ново трайно поевтиняване. Взимайки предвид нивата на съпротива от големите времеви рамки и графичната ситуация по малките, имаме основание да търсим къси позиции.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:14 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още