IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ниската доходност по облигациите ограничи поскъпването при долара

Доходността по американските облигации достигна 10-годишни дъна, което е знак, че инвеститорите са предпазливи към агресивната реторика на Фед

11:59 | 23.06.17 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

ФУНДАМЕНТАЛЕН КОМЕНТАР – Александър Божинов

Доларът се задържа близо до едномесечните си върхове в сряда, а трейдърите са предпазливи преди важните икономически данни, които предстоят другата седмица. Данните за инфлацията, които ще видим другата седмица ще са ключови за обменния курс в краткосрочен план. В четвъртък видяхме седмичните данни за молбите за помощи при безработица, които показаха затегнат пазар на труда, въпреки, че броят им надмина очакванията тази седмица. За сметка на това, доходността по американските облигации се понижи значително и това ограничаваше покупките при долара за деня. Според доста анализатори, пазарите приемат с известни резерви агресивния тон на Фед и поставят под съмнение възможността за лихвени увеличения преди съкращаването на баланса от 4.5 трилиона долара, натрупан от централната банка чрез изкупуването на държавни облигации, част от програмата за количествени улеснения. Доларовият индекс завърши търговията в четвъртък на 97.49 пункта, практически без промяна.

Напредък през деня отбелязаха най-вече валутите, които са чувствителни към цените на суровини. Отскок при цената на петрола, както и добри икономически данни изпратиха цената на Канадския долар с 0.75% нагоре за деня. Канадецът беше подпомогнат значително от данните за продажбите на дребно в страната, които са се увеличили с 1.5% за месеца. Данните подкрепят тезата за лихвено увеличение през юли, а двойката USD/CAD се търгуваше около 1.3220 канадски долара в ранните часове на петък. Паундът отбеляза лек ръст до 1.27 долара за паунд, което е 3-дневен връх, а валутата записа волатилна серия в последните дни. Противоречиви сигнали от членове на АЦБ тази седмица придвижиха цената от 1.28 в понеделник до 1.25 в сряда. Японската йена поскъпна в тандем с понижаващата се доходност по американските облигации и достигна цена от 111.32 йени за долар. Все пак, доларът отбелязва повишение спрямо японската валута от 0.4% за седмицата.

Липсата на напредък при долара, както и доходността по облигациите, която достигна 10-годишни дъна, подпомогнаха цената на златото в четвъртък. Спот цената нарасна с 0.17% до 1 248 долара за унция. Цената се задържа на тези нива в ранните часове на петък, но въпреки това ценният метал се насочва към трета поредна седмица на загуба. Златото е чувствително към промени в лихвите и доходността, тъй като то не носи лихва. Станахме свидетели на масивни разпродажби след лихвеното увеличение, но изглежда, че цената се стабилизира.

Петролът се отдръпна от 10-месечните дъна в четвъртък, но пазарните очаквания остават силно негативни, а натискът от глобалните запаси не е намалял, въпреки усилията на ОПЕК. Фючърсите на сорта Brent се покачиха с 44 цента до 45.76 долара за барел, а цената на фючърсите на Щатския сорт WTI добави 0.49% до 42.74 долара в края на сесията. Покачването в цената може да бъде разглеждано като пазарна реакция срещу твърде големите разпродажби от последните дни, което изчерпва продавачите. След върховете, достигнати през февруари цената на суровината е надолу с около 20%, изтривайки прогреса, направен след споразумението на ОПЕК от края на миналата година. Производството в САЩ продължава да се увеличава, а шистовите производители добиват с около 10% повече петрол от началото на годината. Очаква се, че производството ще расте още, тъй като някои от тези производители са на печалба дори при цени под 40 долара за барел.

Фондовите пазари в САЩ завършиха на смесена територия, а най-сериозен напредък за деня отбеляза здравният сектор. Инвеститорите в сектора очакват с нетърпение новия здравен закон, който ще замени Obamacare. Очакванията са, че реформата ще донесе нови субсидии за компаниите от сектора, което повдигна значително очакванията и инвеститорския интерес. Индексът Dow Jones се покачи със скромните 10 пункта, като най-губещи бяха акциите на Goldman Sachs, а най-печеливша беше UnitedHealth. Здравният сектор беше водещ и в индекса S&P500 и отбеляза ръст от повече от 1% за деня. Самият измерител завърши на неутрална територия, а най-губещи бяха акциите от потребителския сектор, както и енергийния сектор, който загуби повече от 3% през тази седмица. Технологичният индекс Nasdaq записа минимално увеличение от 2.73 пункта за сесията и приключи на 6236 пункта.

В петък инвеститорите ще насочат вниманието си главно към Стария континент, ще видим данни за бизнес активността в Германия и Франция. Прогнозните индекси за бизнес активността представляват запитвания, направени към мениджъри на компании, които дават очакванията си за състоянието на бизнеса. Стойности на индекса над 50 показват ръст в бизнес активността. Очаква се да видим положителни нива при двете най-големи икономики в ЕС.

Индексът на потребителските цени в Канада ще даде на инвеститорите насоки относно бъдещите лихвени увеличения в страната. Това е основният измерител на инфлацията, който показва измененията в цената на стандартизирана потребителска кошница от продукти. Индексът излиза в 15:30 часа българско време, очаква се покачване от 0.3% за месеца. В 17:00 часа пък ще видим данните за продажбите на нови жилища в САЩ, които ще ни покажат какво е временното състояние на пазара на недвижими имоти. Разходите след закупуване на нови жилища са големи, което означава, че ръст на пазара на недвижими имоти води и до ръст в потреблението. Очаква се, че данните за последния месец ще бъдат благоприятни.

ТЕХНИЧЕСКИ КОМЕНТАР – Димитър Петков

AUD/CAD

Двойката се намира до зона на подкрепа, след низходящия импулс очакванията са за възходящо движение до низходящата тренд линия. В зоната се намират и двете пълзящи средни, които също са в низходяща посока. Предполагаемо движение до червената зона и продължение в низходяща посока с пробив под нивото 0.9945.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 03:40 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още