IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пазарите очакват "супер четвъртъка" във Великобритания

Английската централна банка ще обяви решението си за паричната политика и ще публикува подновените си прогнози за инфлацията и ръста на БВП

11:45 | 02.02.17 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

ФУНДАМЕНТАЛЕН КОМЕНТАР – Николай Шуманов

Федералният резерв на САЩ остави лихвените равнища без промяна в диапазон 0.50%-0.75%. Комисията по паричната политика към банката заяви, че работните места в страната се увеличават със солиден темп, а ръстът в инфлацията връща вярата в икономиката на страната. От банката посочиха, че нивото на безработица е близо до най-ниските си нива, а инфлацията ще достигне 2% в средносрочен план. Централните банкери допълниха още, че ще наблюдават отблизо инфлационните индикатори и глобалната икономика, преди да вдигнат лихвените равнища. Според анализаторите има само 32% шанс Фед да повиши лихвата през март и 93% това да стане през декември. Тези прогнози са доста далеч от посочените от Фед 2-3 повишения на лихвите през 2017 г.

Въпреки оставената без промяна парична политика от страна на Фед щатският долар поскъпна с 0.13% спрямо кошницата от валути. Еврото поевтиня с 0.27% спрямо долара до 1.0765 долара за евро в края на вчерашния ден. За силния долар спомогна и ръстът на работните места в частния сектор на САЩ с 246 000 през януари. Прогнозите на анализаторите бяха за ръст от 168 000. Докладът на ADP дава добра прогноза за официалните данни за заетостта, които ще излязат в петък, като прогнозите са за ръст от 170 000. Покачването в броя на работните места в частния сектор е индикатор за ускорението на американската икономика, което може да доведе до по-агресивна парична политика от страна на Фед.

Днес вниманието на пазарните участници ще бъде насочено към "супер четвъртъка" за Великобритания, в който Английската централна банка ще обяви решението за паричната политика и ще публикува прогнозите си за инфлацията и БВП. Освен това управителят Марк Карни ще има пресконференция. Това ще се случи само 24 часа, след като Британският парламент даде зелена светлина за активирането на чл. 50 от Лисабонския договор. Очаква се Тереза Мей да активира клаузата до края на месец март. Задачата на гуверньора на АЦБ Марк Карни се утежни, тъй като пазарните участници с нетърпение ще очакват изявлението му днес от 14:30 часа българско време.

На пазара на суровини петролът поскъпна през изминалия ден въпреки ръста в петролните запаси на САЩ с цели 6.5 млн. барела. Данните от Щатската енергийна администрация (EIA) показаха и увеличение на петролните запаси в страната в 6 от последните 7 седмици, което показва, че задачата на ОПЕК да ребалансира пазара ще бъде затруднена от увеличаващия се добив в САЩ.

Европейските борсови индекси приключиха на зелена територия, с изключение на лондонския UK100, който записа спад до 7 122.50 пункта, вследствие на гласуването на парламента във Великобритания за активиране на чл. 50. Индексите зад Океана се търгуваха в разнопосочни посоки, след като от Фед оставиха лихвата по федералните фондове без промяна. Широкият Dow Jones се повиши с 1.1% до 19 872.45 пункта, а S&P500 се понижи до 2 275.80 пункта.

ТЕХНИЧЕСКИ КОМЕНТАР – Стефан Продев

GBP/CAD

През днешния ден АЦБ ще публикува своя доклад за инфлацията. Лирата е сравнително свръх купена и всякакви колебливи или разочароващи данни биха довели до рязко разпродаване. От друга страна канадската валута ще бъде сравнително пасивна, което ще доведе до чисти движения при двойката. Разочароващи данни ще бъдат по-удобни за търговия на двойката, чрез продажби.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 04:47 | 29.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още