IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пазарните участници в очакване на решението на АЦБ

Щатският долар поскъпна спрямо кошница от 6 основни валути, задържайки се над достигнатото във вторник 6-седмично дъно

11:19 | 04.08.16 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

ФУНДАМЕНТАЛЕН КОМЕНТАР – Станислав Фортунов

Щатският долар поскъпна спрямо кошница от 6 основни валути, задържайки се над достигнатото във вторник 6-седмично дъно. След противоречивите данни за САЩ в крайна сметка биковете надделяха, след като предварителните данни за заетостта извън селскостопанския сектор в икономика номер едно надхвърлиха очакванията на инвеститорите. В случай че в петък новосъздадените работни места се окажат повече от очакваните 175 000, това би увеличило вероятността за повишение на лихвените нива в страната до месец декември, която в момента възлиза на 40%. По-добри данни биха подкрепили зелените пари спрямо японската йена, която засили своите позиции, успявайки да поскъпне във вторник до 101.675.

Подновеното рали на йената бе засилено от разочарованието на пазарните участници по отношение на предприетите монетарни стимули в Япония. Централните банкери на страната не пристъпиха до по-драстични мерки за достигане на целевите инфлационни нива при 2%, което в комбинация с понижението в цените на „черното злато“, започнало в началото на месец юни, и резултатите от стрес тестовете на европейските банки доведе до ръст за японската валута. Неизвестните около решението и позицията на Японската централна банка (ЯЦБ) нарастват, след като от институцията обявиха по-рано днес, че дискусиите около монетарните стимули продължават. Това означава, че централните банкери биха могли както да увеличат паричните стимули, така и да ги намалят, като тонът на ЯЦБ остава неясен.

Петролът все пак успя да запише ръст от над 3% през вчерашния ден, което покачи котировките на WTI до над 41 долара за барел. Въпреки ръста на запасите в САЩ с 1,4 млн. барела запасите от бензин реализират спад от 3,2 млн. барела, което доведе до зелената сесия на суровината. Низходящото движение на „черното злато“ все пак би могло да продължи, като дори нов спад под 30 долара за барел не се изключва от сметките на инвеститорите. Импулсът в цената на петрола доведе и до повишения за фондовите пазари както в Азия, така и в САЩ. Разнопосочно обаче бе представянето на японския Nikkei с оглед несигурната монетарна политика на ЯЦБ.

Освен данните за неселскостопанската заетост в петък, които биха имали пряко отражение върху политиката на Федералния резерв на САЩ, днес Английската централна банка (АЦБ) ще обяви лихвените нива на Острова. Очакванията са, че институцията ще намали стойностите до 0,25%, което не се е случвало от 2009 година насам. Великобритания обаче е близо до рецесия и потенциално намаляване на лихвените нива би бил опит на АЦБ да измъкне страната от най-бързото забавяне на британската икономика от финансовата криза насам. Пазарните участници не изключват и възобновяване на програмата за количествени улеснения чрез изкупуване на държавни облигации. Стерлингът започна азиатската сесия с понижения, след като намаляване на лихвите би натежало върху валутата. Паундът загуби позиции под 1,3300 долара след лимитирани движения, тъй като инвеститорите очакват решението на централните банкери.

ТЕХНИЧЕСКИ КОМЕНТАР – Стефан Продев

GBP/AUD

Двойката тества психологическата подкрепа около 1,69703, която може да се окаже много добро ниво за краткосрочни покупки, но само при едно условие – монетарната политика на АЦБ да остане без промяна! Събитие от изключителна важност с голямо въздействие върху лирата, ще бъде днешното изявление на централните банкери в 14:00 часа. Цялостната ситуация накланя везните към сваляне на лихвения процент, което ще доведе до нов спад на лирата спрямо кошницата от валути. Но ако решението на АЦБ изненада неочаквано инвеститорите, ще видим ръст в цената на паунда. Дълги позиции в GBP трябва да бъдат дневни сделки или максимум в рамките на седмица, тъй като до разхлабване на монетарната политика ще се стигне рано или късно. Поскъпването на лирата ще бъде моментно настроение и трябва да се търгува като такова, независимо от амплитудата в стойността.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 14:05 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още