IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Петролът пое глътка въздух

Еврото успя да задържи печалбите над долара, задържайки се над 1.0900

11:55 | 22.12.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

ФУНДАМЕНТАЛЕН КОМЕНТАР – Станислав Фортунов

Еврото успя да задържи печалбите над долара, задържайки се над 1.0900. Единната валута поскъпна с около 0.4% през изминалия ден след парламентарните избори в Испания. Поскъпването за еврото обаче бе ограничено, тъй като нито една партия не успя да спечели мнозинството от гласоподавателите, което повдигна опасения, че в четвъртата икономика на Европа ще бъдат наложени реформи от различно естество. Като цяло обаче не може да се говори към момента за проблеми в страната, сходни с тези в Гърция. Испания има излишък по текуща сметка, което ще допринесе съотношението дълг/БВП да намалее. Дори и победител на изборите да се окаже партия, която не подкрепя политика на ограничения за гражданите с цел намаляване на дълга на страната, показателите към момента сочат, че Испания би преодоляла подобен сценарии.

Доларът от своя страна не записа значителни промени спрямо позициите си срещу японската йена, имайки предвид намаляващите участници на пазара, заради предстоящите празници. Зелените пари загубиха възходящата инерция след повишението на лихвените нива в САЩ. Днес обаче в икономика номер едно ще бъдат обявени данните за БВП на страната за третото тримесечие, което би могло да раздвижи пазарните настроения. Инвеститорите са отправили поглед към цените на суровините, които могат да станат причина за намаляване на склонността им да поемат по-значителни рискове, ако спадът продължи.

През вчерашния ден обаче, пазарните участници пренебрегнаха рекордно ниските цени на петрола, което доведе до ръст на фондовите пазари в САЩ. Двата основни измерителя отвъд Океана DJIA и S&P 500 записаха сходни ръстове, респективно 0.72% и 0.78%. Двигател на повишението бе технологичният сектор, който регистрира рали от над 1%. Имайки предвид регистрираните загуби за последните два дни на миналата седмица, с печалбите вчера, пазарът засили неизвестността за хода на посоката, в която ще поемат фондовите пазари. Исторически погледнато през декември ставаме свидетели на отрицателни движения, поради края на данъчната година. В последствие обаче идва т.н. „Януарски ефект“, когато имаме рали на пазара, заради записаните загуби в края на декември. През последните години обаче наблюдаваме намаляване на тази тенденция, тъй като инвеститорите използват други похвати за подобряване на финансовия си резултат в края на годината.

Крайъгълният камък на търговията в последно време, а именно петролът, задържа загубите през вчерашния ден. Американският суров петрол записа повишение до 36.07 долара за барел, докато Брентът се измъкна от близо 11-годишното дъно при 36.04, поскъпвайки до 36.58 долара за барел. Сравнително топлата зима обаче, в комбинация с увеличаване на запасите и незадоволителното ниво на търсене ще продължават да оказват негативно влияние на „черното злато“. Износът на Саудитска Арабия, която е най-големият производител в ОПЕК продължава да се увеличава, докато президентът на САЩ Барак Обама подписа в петък закон, премахващ 40-годишното ограничение върху щатския износ на суровината, което увеличи опасенията за пренасищане в глобален мащаб и засили негативните очаквания за цената на петрола през 2016 година.

ТЕХНИЧЕСКИ КОМЕНТАР – Стефан Продев

GBP/NZD

От началото на септември насам паундът започна по-значително понижение, доближавайки се до първата важна подкрепа. Нивата около 2.1942 са по-скоро психологически и обвързани с естествените пазарни цикли. До колко ще се активизират купувачите около 2.1942 е трудно да се каже, но трябва да сме готови да купуваме, ако получим технически сигнал или резки, волатилни движения във възходяща посока. Първата покупка може да се направи, ако цената се понижи между психологическата подкрепа и структурната при 2.0824. Това ще бъде сделка с дългосрочна перспектива и не се предполага използването на плитки стопове или изключване на основни фундаментални фактори. Новозеландската централна банка намали своя лихвен процент, а от Острова имаме серия от негативни икономически показатели, но за момента покачването на лихвата там остава възможно. Моментното поевтиняване на лирата и същевременното поскъпване на новозеландския долар ни дават добра възможност да купим, ако цената падне под 2.1942 и да се опитаме да уловим поскъпването на двойката или началото на нов трендови импулс от висок порядък.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 18:56 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още