IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

По-важното от изминалата седмица

Банковият надзор на ЕЦБ изрази загриженост относно продължаващо високия обем на необслужваните кредити, Тръмп отмени Clean Power Plan

11:49 | 03.04.17 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Сградата на ЕЦБ. Снимка: pixabay</p>

Сградата на ЕЦБ. Снимка: pixabay

Отвъд продължаващите чисто политически вълнения в България и през изминалите седем дни имаше важни глобални новини. Investor.bg предоставя подбор на по-важните събития в икономиката и политиката, които въздействаха малко или повече на пазарите.

Европа и еврозоната

Великобритания официално подаде молбата си за излизане от Европейския съюз. Очаква се преговорите да траят две години, докато през март 2019 г. станем окончателно свидетели на Brexit.

Междувременно стана ясно, че ЕС възнамерява да договори излизането на Великобритания и Гибралтар от съюза изцяло в съответствие със законовите норми на договорите за съюза. Първо трябва да се договори разделянето, а след това да се положат основите на бъдещото сътрудничество с Великобритания. На тази последователност настоява и председателят на Съвета на ЕС Доналд Туск в представения проект за преговори, който се състои от 9 страници и обобщава насоките за продължаващите две години преговори.

Бившият френски премиер Манюел Валс обяви плановете си да подкрепи в кампанията Еманюел Макрон от движението En Marche!. Валсзагуби първичните избори на Социалистическата партия срещу Беноа Амон. В продължение на седмици Макрон, заедно с Марин льо Пен от Националния фронт, е начело в предпочитанията на французите.

Европейската комисия забрани сливането на лондонската фондова борса London Stock Exchange Group и германската Deutsche Boerse, налагайки вето върху съюз, разбалансиран от вота за Brexit. Европейският комисар Маргрете Вестагер заяви, че сделката би създала „реален монопол във важна област на инструментите с фиксирана доходност“. Европейската комисия каза още, че сделката би премахнала конкуренцията за търговия с деривати на индивидуални акции в Европа. 

Банковият надзор на Европейската централна банка (ЕЦБ) изрази загриженост относно продължаващо високия обем на необслужваните кредити (non-performing loans, NPL) в еврозоната. По време на представянето на годишния доклад Даниел Нуи, председател на банковия надзор, заяви, че лошите кредити ще имат най-висок приоритет за ЕЦБ още известно време.

Въпреки че през третото тримесечие на 2016 г. лошите кредити са намалели в банковата система на еврозоната с 54 млрд. евро спрямо същия период на миналата година, а делът им от общия размер на кредитите намалява от 7,3 до 6,5%, банките от еврозоната продължават да държат необслужвани кредити в размер на 921 млрд. евро в балансите си.

Нивото на инфлацията се понижава в цялата еврозона. През март потребителските цени се повишават на годишна база с 1,5 на сто, докато през февруари ръстът бе от 2 на сто.


source: tradingeconomics.com

Последна актуализация: 02:35 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още