IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Брюксел блокира сливането между LSE и Deutsche Boerse

Двете групи са отказали да изпълнят всички искания, с които да премахнат опасенията за концентрация на пазара на клиринг с фиксирана доходност

13:58 | 29.03.17 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Брюксел блокира в сряда сливането между лондонската фондова борса London Stock Exchange Group и германската Deutsche Boerse, налагайки вето върху съюз, разбалансиран от вота за Brexit, само часове преди Великобритания да представи на Европейския съюз писмото, с което официално стартира раздялата, съобщава Financial Times.

Еврокомисарят по защита на конкуренцията Маргрете Вестагер прекрати третия опит през последните 17 години за създаването на англо-германска борса, след като двете групи са отказали да изпълнят исканията ѝ, с които да премахнат опасенията за концентрация на пазара на клиринг с фиксирана доходност.

Официалното спиране, което до голяма степен бе очаквано, слага край на 15-месечните усилия на борсите да създадат европейски лидер, който според главните изпълнителни директори щеше да се конкурира с американските и азиатските си съперници.

Вестагер заяви, че сделката би създала „реален монопол във важна област на инструментите с фиксирана доходност“. Европейската комисия каза още, че сделката би премахнала конкуренцията за търговия с деривати на индивидуални акции в Европа.

Още от началото двете компании знаеха, че ще бъде трудно да насочат сливането към преодоляване на политическия натиск и оплаквания от търговските конкуренти. Новата борса щеше да се превърне в най-голямата в света по обща печалба, най-голямата по вписани акции и щеше да контролира повече търговия с деривати, отколкото всеки друг пазар в света.

Внимателно създадената сделка обаче бе сериозно разбалансирана от вота на Великобритания за излизане от ЕС миналия юни. Тя бе организирана така, че взимането на решения да бъде в Лондон, Франкфурт и Милано, а основната пазарна инфраструктура също бе собственост на LSE. Brexit промени коренно обществения дебат по ключови въпроси като мястото на централата на обединената група и клиринга, който гарантира, че сделките се завършват, ако една от страните в сделката изпадне в несъстоятелност.

LSE се съгласи да продаде френската си клирингова къща на конкурента си Euronext за 510 млн. евро, за да разсее опасенията, че сливането ще ограничи конкуренцията при клиринга на репо пазарите, които се използват от банките за помощно финансиране на краткосрочното си кредитиране.

Лондонската борса обаче не се е съгласила с друго искане на комисията за продажбата на MTS – италиански пазар за търговия с облигации, което според ЕК е щяло да гарантира, че продажбата на клиринговата къща е жизнеспособно. LSE е обявила решението си в края на февруари.

Макар че двете борси публично се ангажираха със сливането, инерцията зад сделката е замряла с отказа по отношение на MTS. Главният изпълнителен директор на LSE Ксавие Роле трябваше да се пенсионира, ако сделката се реализира, но впоследствие заяви: „Изглежда пенсионирането ми се отлага“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:31 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 12
Императорът
преди 7 години
Мррръсни брюкселаджии, проклетидаса !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още