IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Поскъпването на петрола накара инвеститорите да бъдат по-предпазливи на пазарите

Днешният ден ще бъде слаб откъм икономически данни, чакат се цифри за търговския баланс на Великобритания

11:53 | 09.08.16 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Поскъпването на петрола накара инвеститорите да бъдат по-предпазливи на пазарите

ФУНДАМЕНТАЛЕН КОМЕНТАР – Николай Шуманов

Вчерашният ден бе слаб откъм икономически данни, като единствено слуховете за предстояща неформална среща на някои от членовете на ОПЕК относно ново споразумение за замразяване на производствените нива раздвижи пазара.

Цената на петрола се покачи с около 1% през вчерашния ден, което бе 4-то поред повишение. Слуховете бяха породени от пропадането на черното злато под 40 долара за барел през изминалата седмица, което породи опасения в някои представители на ОПЕК, че цената е станала прекалено ниска. Спадът от своя страна се дължеше на свръхпредлагането на глобалните пазари на петрол. Опитът да бъде постигнато такова споразумение през април в Доха се провали заради желанието на Иран да възвърне позиции на пазара.

След появата на слуховете за бъдеща среща цената на лекия суров петрол се покачи до 42.86 долара за барел, като за това спомогнаха и данните, показващи ръст на петролния внос в Китай през месец юли. От своя страна сортът Брент се търгуваше в Лондон на цена от 45.16 долара за барел. В случай, че се потвърдят очакванията за по-голямо търсене на черното злато, специалистите очакват ръст на цената през второто полугодие.

Повишението в цените на петрола бе повлияно и от поскъпването на щатския долар вследствие на добрите данни, идващи от САЩ. Щатският долар продължава поскъпването си спрямо кошницата от валути. Все по-голямата вероятност Фед да вдигне лихвените нива през септември и свалянето им от страна на Английската централна банка през миналата седмица доведоха до поевтиняване на двойката GBPUSD, която достигна ниво от 1.3031. Щатската валута поскъпна и спрямо новозеландския долар на фона на очакванията за свалянето на лихвените проценти от страна на Резервната банка на Нова Зеландия, като Кивито записа спад до 0.7115 долара.

Поскъпването на петрола накара инвеститорите да бъдат по-предпазливи на фондовите пазари, като европейските индекси записаха леки повишения. Германският DAX30 записа леко повишение до 10 433.30 пункта в края на вчерашния ден, а френският САС40 достигна до 6 812.75 пункта. Индексите зад Океана записаха минимални загуби, като индустриалния Dow Jones спадна до 18 518.00 пункта, а широкият S&P500 се понижи до 2 179.50 пункта.

Днешният ден също се очаква да бъде слаб откъм икономически данни, като инвеститорите очакват с интерес данните за индустриалното производство и търговския баланс на Великобритания.

ТЕХНИЧЕСКИ КОМЕНТАР – Стефан Продев

 

AUD/USD

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 17:12 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още