IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Предизборната надпревара във Франция даде тласък на еврото

Марин льо Пен явно е възприемана като много рисков фактор от пазарите, тъй като с намалелите ѝ шансове видяхме и моментен спад в търсенето на активи убежища

10:54 | 23.02.17 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

ФУНДАМЕНТАЛЕН КОМЕНТАР – Александър Божинов

Най-очакваното събитие на финансовите пазари в сряда беше протоколът от януарското заседание на Фед, на което основният лихвен процент беше оставен без промяна. Стенограмата предоставя детайлна информация за мотивите зад вече взетото решение, както и основанията, които може би ще са ръководни при вземане на следващото решение след месец. В крайна сметка тонът на срещата се оказва по-предпазлив от очакваното. В Европа еврото записа повишения благодарение на оформящата се силна опозиция срещу крайнодесния кандидат за президент във Франция Марин льо Пен.

Щатската валута започна деня с повишение, което беше подкрепено от данните за жилищния пазар. Продажбите на съществуващи жилища в САЩ записаха най-рязкото си повишение от близо десетилетие. По-късно през деня протоколът от януарската среща на Фед изтри напредъка на зелените пари, а доларовият индекс завърши деня с понижение от 0.2% до 101.23 пункта, след като беше достигнат едноседмичен връх от 101.72 в началото на търговската сесия.

Протоколът от последната среща на паричния комитет към Фед не оправда очакванията за по-агресивен тон и увеличение на основния лихвен процент в близко бъдеще. Повечето от членовете на комисията явно не са притеснени от инфлационния натиск, а политическите рискове още остават голям фактор в краткосрочните и средносрочните им икономически прогнози. Напомняме, че председателят на Фед Джанет Йелън заяви миналата седмица, че твърде дългото изчакване преди увеличение на лихвения процент "не би било мъдро." Инвеститорите възприеха това като силна индикация за затягане на паричната политика още на заседанието през март. Но от протокола от сряда вечер разбираме, че за повечето членове на комисията рискът инфлацията да надхвърли целевата рамка от 2 процента е "скромен". Все пак, малка част от членовете изразиха мнение, че един по-рязък инфлационен скок би изискал бърза ответна реакция, което би нанесло вреда на икономиката. Предпочитаният от Фед инфлационен измерител - PCE, нарасна до 1.6% до края на 2016 г., за разлика от само 0.2% през 2015. Трябва да се отбележи, че основният двигател на повишаващите се цени е петролът. Ако енергийните ресурси бъдат извадени от уравнението, инфлационният ръст изглежда стабилен.

Протоколът от Фед показа още, че не е имало единодушие и за пазара на труда. Изразени са мнения, че нивото на безработица от 4.8%, което сигнализира за почти оптимална заетост, може да изстреля заплатите, което ще подпомогне инфлацията. Мнозинството обаче, в това число и Джанет Йелън, изглежда се съмнява, че растежът на заплатите играе голяма роля като двигател на ценовия ръст. Въпреки разногласията Федералният резерв изрази увереност, че повишението на лихвата ще се случи "сравнително скоро", ако растежът на икономиката, инфлацията и пазара на труда се развиват според очакванията им, което засега е така. Едно е ясно - добрият фундамент оставя място за плавно и внимателно увеличение на лихвения процент. Не на последно място усещането, че Фед няма да бърза със затягането на паричната политика, беше подсилено и от политическите рискове. Членовете на комисията коментираха, че е нужно още време, за да се "изясни картината". Доста обсъждана беше темата за масивната програма за фискални стимули, която Доналд Тръмп обеща да представи скоро. Изглежда, че за несигурността допринасят и неясната търговската политика, както и идеите за ограничаване на имиграцията.

На Стария континент предизборната надпревара във Франция даде тласък на еврото. Оформи се по-широка коалиция срещу лидера на крайнодесния Национален фронт Марин льо Пен, а понижилите се шансове тя да бъде следващият президент на Франция изстреляха еврото от 6-седмичното дъно от 1.0494 долара за 1 евро. В крайна сметка беше достигната цената 1.0572, което представлява увеличение от 0.40%. Марин льо Пен явно е възприемана като много сериозен рисков фактор от пазарите, тъй като с намалелите ѝ шансове видяхме и моментен спад в търсенето на активи убежища.

Другите важни събития от Европа бяха свързани с данните за икономиката на Великобритания. Прогнозният БВП на Обединеното кралство отбелязва най-бързия си растеж от година насам от около 0.70% за последната четвърт на 2016-та година. За сметка на това видяхме намаление с 1% в бизнес инвестициите за същия период, а вече знаем, че по същото време са намалели и разходите на домакинствата. Намаляващите инвестиции и потребление подсказват за трудни времена пред британската икономика. Двойката GBPUSD записа понижение от около 80 пипса до края на деня, завършвайки на около 1.2450 долара за паунд, а единната валута повиши стойността си с 0.3% спрямо лирата.

Американските индекси завършиха търговската сесия в сряда с противоречиви резултати. Индустриалният Dow Jones завърши деня със скромното повишение от 0.2%, или 32.6 пункта, но пък записа най-дългата си последователна печеливша серия от 1987 г. насам. По-широкият S&P500 завърши на червена територия, понижавайки се с 2.56 пункта. Натиск оказаха акциите на енергийните компании, които записаха загуба от 1.6%. В Европа престижното изследване на бизнес климата на IFO подпомогна германския DAX30, който нарасна с 0.3% и за пръв път от април 2015 г. достигна нивото от 12 000 пункта, като най-добре се представи индустриалният сектор, а най-зле - фармацевтичният.

На стоковите пазари в сряда видяхме понижение от 74 цента или 1.4% на петрола сорт WTI, а петролът сорт Brent поевтиня с 82 цента до ниво от 55.84 долара за барел. Спадът се дължи на опасенията от евтино производство в САЩ, но най-вече от неспазването на споразумението за намаляване на добива, сключено от ОПЕК в края на миналата година. Изглежда, че Русия и Мексико, които са страни по споразумението, са намалили с 50% от това, което са обещали. Главният секретар на ОПЕК заяви вчера в интервю, че споразумението се спазва на 90% към настоящия момент.

ТЕХНИЧЕСКИ КОМЕНТАР – Стефан Продев

EUR/JPY

На 10 януари публикувахме коментар за двойката: "Двойката достигна нивото на съпротива при 123.131. Оказахме се прави, че именно там покачването моментно ще спре. Въпросът е дали ще видим последващо отслабване? Япония отчита леко икономическо възстановяване, също така се наблюдава и моментен пик в износа. От друга страна местната валута регистрира изключително рязко и дълбоко пропадане спрямо кошницата, нещо, което бе очаквано от нас и изтъргувано спрямо щатския долар (виж 28 окт.), това дава добри предпоставки за циклично покачване йената, еврото остава пасивно на фона на количествени улеснения. Погледнато така имаме всички основания да търсим къси позиции, но поради редица други фактори, таргетирането не бива да е по-дълбоко от 119.056 йени за едно евро.“

През последните дни, след повече от месец, цената достигна нивото на подкрепа при 119.056. Това беше стойността, определена като цел за затваряне на късите позиции.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 20:59 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още