IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

През 2017 г. вероятно ще се стигне до паритет между долара и еврото

След затягането на паричната политика от ФЕД вече няма да е налична изкуствена подкрепа за ликвидността на долара

13:09 | 05.01.17 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Засилването на долара спрямо всички основни световни валути се случи като по макроикономически учебник.

В продължение на много години, считано от 2009 г., американският президент Барак Обама упражняваше политика за дефицит по текущите сметки, превръщайки САЩ в нетен вносител. За да се компенсира валутният отлив и да се избегне дисбаланса в платежния баланс, се пристъпи към продажба на финансови активи, близки до пари в брой (облигации) на търговските партньори. И преди всичко на един: Китай (разбира се). Тези страни вече продават тези активи и приемат долари от пазара. 

Федералният резерв свива политиката си на количествено облекчаване, така че няма да е налична изкуствена подкрепа за ликвидността на долара, която в момента е в риск. Този недостиг на долари насърчава прекалено растежа на междубанковия лихвен процент и доходността на пазара на облигации. Фед няма да има друг избор, освен да продължи да повишава лихвените проценти.

Причината е проста. Финансовите институции ще заемат пари на междубанковия пазар на дадена цена, и ще получават по-малко, ако вкарват част от тези средства във ФЕД или ако купуват краткосрочни американски облигации. Те всъщност ще губят на практика пари.

Междувременно основните суровини ще поевтиняват, защото се търгуват в долари. Златото се отдалечи на 4 месеца от рекордната стойност, достигната след гласуването за Brexit.

Друг основен фактор е фактът, че централните банки на ЕС, Китай и Япония ликвидират своите резерви (или печатат нови пари и след това ги продават), за да отслабят своята валута и да увеличават конкурентоспособността в международен план. Оттук и двойката EURUSD ще се доближава до паритет. Експертите на CIX Markets вярват, че има голяма вероятност за паритет между еврото и долара през 2017 г., но ще следят отблизо действията на централните банки, за да проследят за евентуални промени през тази година.

Със сигурност изборите в големите европейски държави, като Франция и Германия, няма да имат пряко въздействие върху валутата, която ще остане предмет на паричната политика на ЕЦБ. Марио Драги вече обяви свиване, като намалява програмата за покупка на активи до 60 млрд. евро на месец от 80 млрд. евро, което в действителност ще представлява намаляване на инжектирането на ликвидност във финансовия сектор.

В рамките на Европейския съюз (но не на еврозоната) анализаторите ще следят и процеса по Brexit, за да се проследят последствията за Великобритания, нейния финансов пазар и нейната валута. Страната вече загуби рейтинга си AAA, което доведе до увеличаване на цената на кредитиране. 

Aнализът е дело на експертите от CIX Markets. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:59 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 0 rate down comment 1
kloynat
преди 7 години
турист спорт се появи аз си мислех 4е пове4е няма да те видим в инвестора понеже долара потьна под водата но ти си вярваш сам на себе си ще трябва малко да из4акаш патока Доналд да влвзе в президенството като президент и тогава за два три дена пак ще мрьдне два пункта напред и след два дена три пункта назад и турита няма да го видим цяла година 4е и пове4е
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 1
Tyrista
преди 7 години
strong parity ahead Q-1 17
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 15
kloynat
преди 7 години
паритет ще има ако ама акото цапа нали така аааа марио гаргамел драги кво семки ли ще 4опли в края на годината на последното заседание на ЕЦБ ще обяви плавното вдигане на лихвите като през 2018 г ще има три вдигания и кво првим с паритета някои казал някои 4ул и така нататьк ала бала нещата вьрвят синхронизирано и паралелно ЕЦБ и фед има уговорки ина4е ще настане хаос за надмощие вси4ко се прави не заради пари а заради много много мангизи паритет може би да но не и до 2020 г
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още