IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Защо доларът е толкова силен

Засилването на глобалната валута се дължи до голяма степен на силни разпродажби на деноминирани в долари държавни и корпоративни облигации

12:21 | 19.12.16 г. 4
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

След като през миналата седмица Федералната комисия за отворения пазар (FOMC) към Федералния резерв на САЩ (Фед) реши единодушно да увеличи официалния лихвен процент със срамежливите 0,25% и предупреди, че ще има още повишения през 2017 г., доларът, който и без това е в бичи настроение, показа зъбите си и излетя до рекордни за последните 13 години стойности. Това всъщност не е много добра новина, смятат експертите на CIX Markets.

Въпросът е как се стигна до такава сила на долара въпреки масовото инжектиране на ликвидност чрез количествени улеснения през последните 8 години. 

Балансът на Фед нарасна с 4 пъти от 2008 г. насам, изпреварвайки растежа на американския брутен вътрешен продукт (БВП), като по този начин създаде дълг за 60 трлн. долара и около  300 трлн. долара под формата на деривати.

Нека не забравяме, че по-голямата част от този дълг и деривати не са пари в брой, както е известно, и когато стойността на обезпечението намалява или дадена институция започне да се притеснява за платежоспособността на свой партньор, тя ликвидира позицията и настоява да получи обратно "парите". Точно това се случва в момента, коментира Франческо Брагадин, мениджър в CIX Markets. 

Засилването на глобалната валута се дължи до голяма степен на силни разпродажби на деноминирани в долари облигации – както държавни, така и корпоративни, от страна на дърави, които се нуждаят от долари, за да компенсират валутния отлив, като Русия, Китай, Европа, Япония, Мексико, Бразилия и други развиващи се пазари. Така че това е ясен знак за недостига на долари, което води до това десетгодишните облигации най-накрая да се търгуват извън отрицателната територия.

Според CIX Markets решенията на ФЕД за бъдещо увеличение на лихвените проценти може да представлява сериозна заплаха за репо пазара, на който някои институции биха могли да изпитат затруднения да платят обезпеченията си или други свои задължения.
 
Aнализът е дело на експертите от CIX Markets.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:44 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 0 rate down comment 0
kloynat
преди 7 години
приятел илко и на ко4а мьдете се клатят моментно и а да паднат ама не падат
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 0 rate down comment 0
kloynat
преди 7 години
приятел илко и на ко4а мьдете се клатят моментно и а да паднат ама не падат
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 10 rate down comment 1
Илко
преди 7 години
А защо доларът беше слаб преди 5 години? Пиндосите в момента печатът много малко хартийки, но вижте Япония и ЕС бухат като ненормални. Паунда и той се стопи и сега пред тия обстоятелства долара изглежда "силен". Това е моментно състояние.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 8
kloynat
преди 7 години
Защо доларът е толкова силен защо ли сльн4евите ль4и огряват и *** на ку4ето интересен вьпрос за децата от детската градина
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още