IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Рали за долара и фондовите пазари в САЩ

След загубите за еврото вчера на практика печалбите през седмицата бяха неутрализирани

10:49 | 16.10.15 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Рали за долара и фондовите пазари в САЩ

ФУНДАМЕНТАЛЕН КОМЕНТАР – Станислав Фортунов

Щатският долар се възстанови от достигнатите най-ниски стойности за последните 7 седмици спрямо основните си конкуренти. Положителни новини, касаещи инфлацията в САЩ, причиниха поскъпване на долара и спряха спада на зелените пари.

Индексът на потребителските цени надхвърли очакваните стойности, нараствайки с 0,2%. Като основен измерител на инфлацията, това се възприе за положителен сигнал за американската икономика и съответно даде отражение в котировките на долара.

Освен това бяха обявени и данните за молбите за помощи за безработни, които се оказаха на по-ниски нива от очакваните. Този факт допринесе за още по-силно поскъпване на долара и рали на фондовите пазари в САЩ, тъй като тези данни говорят за силен трудов пазар в икономика номер едно, въпреки обявените на 2 октомври слаби данни за неселскостопанската заетост.

Доларът поскъпна спрямо еврото през вчерашния ден до 1,1362, заличавайки слабото представяне през седмицата, което го препъна до 1,1494. Единната валута бе поставена под натиск и от очертаващите се стимули за еврозоната, които се очакват да бъдат инициирани от Европейската централна банка.

След загубите за еврото вчера на практиката печалбите през седмицата бяха неутрализирани. Зелените пари поскъпнаха и спрямо японската йена до 119,16, след като първоначално се сринаха до 118,06 йени. Днес походът на долара продължава, като с отваряне на европейските пазари един долар се разменя за около 119,24 йени.

Щатската валута възвърна позиции спрямо новозеландския и австралийския долар, след като вследствие на загубите, които записа през последните 2 седмици срещу тях, инвеститорите се ориентираха към затваряне на печалбите. Австралиецът поевтиня до 0,7265 долара, докато кивито спадна до 0,6804 долара, като по-рано през вчерашния ден достигна ниво от 0,6897. Британският паунд също спря ралито си срещу долара след бурна търговия през вчерашния ден. В крайна сметка стерлинга завърши деня на ниво от 1.5469 долара, след като поевтиня до 1.5415.

Положителните данни от САЩ дадоха силен импулс на фондовите пазари. S&P 500 нарасна до 2 023.86 пункта, или с 1,5%. Dow Jones Industrial Average достигна 17 141,75 пункта, което е ръст от 1,3%. Тези стойности представляват върхови нива за общия измерител от 20 август насам, а за „сините чипове“ от 19 август насам.

Данните обявени в четвъртък показват, че инфлацията на годишна база е достигнала 1,9%, което е близо до целта на Федералния резерв на САЩ от 2%. Все пак институцията трябва да поддържа тези нива, а не да се доближава до тях, за да се вземе решение за повишение на лихвените нива.

Това вдъхна увереност на пазарните участници, че централните банкери едва ли ще се решат на тази стъпка през тази година, давайки същевременно необходимата доза позитивизъм за американската икономика. Данните от САЩ доведоха и до рали на азиатските борси през днешната търговия, като акциите там скочиха до 2-месечни върхове. Японският Nikkei и хонконгският Hang Seng нараснаха респективно с 1.08% и 0.48%, а повечето измерители в Азия завършиха на зелена територия.

ТЕХНИЧЕСКИ КОМЕНТАР – Димитър Шуйцов

EUR/USD

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 06:35 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още