IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Финансовият сектор изведе индексите на Wall Street на зелена територия

Инвеститорите анализираха и икономическите данни от деня, които предполагат, че Фед ще отложи покачването на лихвите

23:15 | 15.10.15 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Водещите индекси на Wall Street приключиха търговията в четвъртък с повишения. Това се случи благодарение на финансовия сектор. Инвеститорите анализираха и икономическите данни, които предполагат, че Федералният резерв на САЩ (Фед) ще отложи покачването на лихвите, посочва CNBC.

Индексът на сините чипове Dow Jones Industrial Average отчете ръст от 1,28 на сто, или с 271,10 пункта, до 17 141,85 пункта. Широкият индекс Standard & Poor's 500 отбеляза повишение от 1,49% до 2 023,86 пункта основно заради силното представяне на финансовите компании. Технологичният бенчмарк Nasdaq Composite днес е нагоре с 1,82% до 4 870,10 пункта.

Данните от деня показват, че през септември индексът на потребителските цени записва спад от 0,2%, както предполагаха анализаторите.

„Леко разочароващо е, че потребителите в САЩ не харчат с темпото, с което си мислим, че биха могли да го правят“, казва Бен Пейс, главен инвестиционен директор в HPM Partners, цитиран от CNBC.

„Ниската инфлация продължава да издава, че Фед не бърза да вдига лихвените проценти, а инвеститорите приемат това като положителен знак“, заявява инвестиционният стратег в Edward Jones Кейт Уорн. „Въпреки това бих казала, че за голяма част от ниската инфлация са виновни ниските цени на петрола.“

Друг сигнал за продължаващото възстановяване на трудовия пазар са данните, че седмичните молби за помощи при безработица намаляват до 255 хил., докосвайки отново 42-годишното дъно.

В свое изказване, следено от пазара, по време на събитие, организирано от Brookings Institution, президентът на Фед в Ню Йорк Уилям Дъдли каза, че би подкрепил евентуално увеличаване на лихвите тази година, ако икономиката се представя в унисон с очакванията. Въпреки това той посочи, че икономическите новини предполагат известно забавяне на икономиката.

„Като цяло коментарите му, че икономиката се забавя, съвпадат с възгледите на инвеститорите, че Фед ще изчака и няма да вдигне лихвите през декември“, коментира Кейт Уорн.

Същевременно финансовият министър на САЩ Джак Лю предупреди, че дълговият лимит ще бъде достигнат на 3 ноември, или два дни по-рано в сравнение с първоначалните очаквания.

На корпоративния фронт третата по големина американска банка - Citigroup, отчете 51% ръст на печалбата си за третото тримесечие спрямо същия период на миналата година, след като оперативните разходи записаха по-голям спад от приходите. Акциите на трезора поскъпнаха с 4,44% до 52,97 долара.

Goldman Sachs Group пък отчете по-ниска от очакваната печалба за третото тримесечие, тъй като сътресенията на световните пазари са се отразили по-сериозно върху приходите от търговия в сравнение с конкурентите ѝ. Книжата на банката поскъпнаха с 3,04% до 184,96 долара.

„Като цяло имаме смесени сигнали от отчетите и икономическите данни“, казва Питър Кардийо, главен пазарен икономист в Rockwell Global Capital. „Това е пазар, който все още търси посока и тази посока е неясна заради докладите за икономиката.“

След приключване на днешната търговия на Wall Street се очакват отчетите на Schlumberger, Mattel, Western Alliance, People's United Financial и WD-40.

На облигационните пазари доходността по 10-годишните американски държавни ценни книжа се повиши до 2,02%. Възвръщаемостта по 2-годишните облигации кръжи около 0,6 на сто.

На валутния пазар доларът поскъпна с близо половин процент спрямо валутите на основните търговски партньори на САЩ. Курсът на еврото е около 1,14 долара, а йената доближи курс от 118,55 за долар.

На пазарите на суровини фючърсите върху лекия суровия петрол WTI с доставка през ноември изтриха 0,56% от стойността си до 46,38 долара за барел след новините за ръст на запасите в САЩ.

Спот цената на златото остана без промяна при 1 184,76 долара, след като вчера скочи до 1 190,63 долара за тройунция, което бе най-високото ниво от 22 юни насам. В сряда ценният метал отчете и петия си пореден ден с поскъпване, но серията бе прекъсната в четвъртък.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:21 | 30.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 0
Людени
преди 8 години
'сичкото QE 'се там отива .... у финансисчетаТА !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още