IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ценовият натиск в САЩ остава слаб

Основната инфлация на годишна база обаче е 1,9%, което е най-големият ръст от юли 2014 г.

17:11 | 15.10.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

В САЩ продължава да няма и помен от продължителен ценови натиск. 

Потребителските цени в САЩ записаха през септември най-големия си спад (0,2%) от осем месеца насам. Преди всичко ниските цени на горивата, които са поевтинели с 4,7 на сто, са спрели инфлацията. За август пък Министерството на труда в САЩ потвърди предварително отчетеното понижение за индекса на потребителските цени (CPI - Consumer Price Index) от 0,1%, съобщи агенция Ройтерс.

На годишна база няма промяна в индекса за септември, като миналия месец беше записана инфлация от 0,2% в сравнение с август 2014 г.

Икономисти, анкетирани от агенция Ройтерс, прогнозираха 0,2% спад в цените през септември на месечна база и 0,1% понижение на годишна база.

Основната инфлация, която не включва цените на горивата и хранителните продукти, възлиза на 0,2%, като през август е била 0,1%.

На годишна база обаче стойността й е 1,9%, което е най-големият ръст от юли 2014 г., след като през август беше отчетено повишение на цените от 1,8%. Агенция Ройтерс посочва, че Фед следи индекса на личните потребителски разходи, без храната и енергетиката, който е значително под стойността на основната инфлация.

Ниската инфлация, която дълго време е под целта на Федералния резерв от 2%, е голяма пречка пред вдигането на лихвените проценти тази година.

През септември цените на горивата в САЩ падат с 9%, което е най-голямото понижение от януари. През август спадът беше 4,1%. Хранителните продукти записват ръст от 0,4%, което е най-бързият темп от май 2014 г., след като се увеличиха с 0,2% предходния месец.

Министерството на труда на САЩ публикува и данни за подадените молби за безработица, които са отбелязали неочакван спад миналата седмица. Те са намалели със 7000 до 255 000 през седмицата до 10 октомври. Средната прогноза на анализаторите, анкетирани от Bloomberg, беше за 270 000 молби за безработица. Така средната стойност за изминалия месец достига най-ниското си ниво от декември 1973 г.

„Тези числа са доста впечатляващи“, казва Браян Джоунс, главен икономист в Societe Generale в Ню Йорк, и допълва, че това говори за стабилен пазар на труда, който продължава да се подобрява.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:02 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още