IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ръстът на йената спомогна за загубите на Nikkei 225

Подновеният интерес на инвеститорите към активи убежища засили покупките на японската валута

12:39 | 24.02.16 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Ръстът на йената спомогна за загубите на Nikkei 225

ФУНДАМЕНТАЛЕН КОМЕНТАР – Станислав Фортунов

Петролът регистрира спадове, на база на изявлението на петролния министър на Саудитска Арабия, че координирано намаляване на производството на страни членки на ОПЕК и други основни износителки като Русия няма да се осъществи, тъй като едва част от страните биха ефективно намалили добивите. Според Саудитска Арабия преговорите за редуциране на производствените нива единствено удължава времето необходимо за балансиране на пазара. Ниската цена на суровината възпрепятства производителите с по-високи разходи за добив, имайки предвид основно тези в Северна Америка. Именно спад в щатското производство се явява надежда на пазара за стабилизиране на цената на петрола.

Иран обаче няма намерение да ограничава своята продукция, като страната изяви амбиции да разгърне производствения си капацитет на нивата от преди санкциите. Предложението на Русия и Саудитска Арабия да се задържи производството на януарски нива не срещна съгласието на Иран и пренасищането от суровината изглежда ще продължи. Въпреки намаляването на добива от САЩ, което се очаква да се изразява в спад от 600 000 барела дневно за тази година и още 200 000 барела дневно за 2017, евентуално рязко увеличение на продукцията от Иран би неутрализирало този положителен за котировките на „черното злато“ знак. Освен това според Американския петролен институт щатските запаси са записали увеличение за седмицата до 19 февруари, което би натиснало още повече цената на суровината.

Подновените разпродажби на петрол се отразиха негативно върху фондовите пазари, като повечето азиатски измерители се оказаха на червена територия. Wall Street също се повлия негативно от спада на суровината, довеждайки DJIA под 16 400 пункта, или спад за сесията от 1.14%, докато обширният S&P 500 намали стойността си с 1.25%. Подновеният интерес на инвеститорите към активи убежища засили покупките на японската йена. Ръстът на йената от своя страна спомогна за загубите на Nikkei, като измерителят спадна с 0.85%. Намалената склонност на инвеститорите да поемат рискове засили позицията на йената, която напредна спрямо своите основни конкуренти.

Японската валута поскъпна до ниво 111.63 спрямо долара, докато еврото се свлече до най-ниската си стойност от близо 3 години при 123.02 йени. Единната валута бе негативно повлияна под нивото при 1.1000 долара от разочароващите данни за германския бизнес индекс, който намаля с най-значителна пропорция от финансовата криза през 2008 година, свличайки се до 105.7 пункта. Другият голям губещ се оказва британският паунд, който записа нова най-ниска стойност за последните 7 години, поевтинявайки спрямо долара до ниво 1.3963. Опасенията, че Великобритания може да напусне Европейския съюз след референдума през юни натискат котировките на стерлинга надолу.

ТЕХНИЧЕСКИ КОМЕНТАР – Стефан Продев

GBP/USD

Двойката поевтиня, след като в понеделник отвори с над 100 пипса гап. Всеки, който е продал е време да свие експозицията си с поне 60%. До края на седмицата имаме слаб икономически календар и вероятно няма да станем свидетели на някакви значими обрати в настроенията на валутните пазари. Петролът и йената ще диктуват до края на седмицата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 22:34 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още