IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Щатският долар продължи подема си

Зелените пари достигнаха 11-седмичен връх през изминалия ден на фона на позитивните прогнози за вдигане на лихвените равнища в САЩ

12:05 | 12.10.16 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

ФУНДАМЕНТАЛЕН КОМЕНТАР – Николай Шуманов

Доларът удари 11-седмичен връх спрямо кошница от валути във вторник, след като инвеститорите повишиха прогнозите си за вдигане на лихвените проценти в САЩ. Според анализатори Фед най-вероятно ще вдигне лихвите по федералните фондове през месец декември на база по-добрите икономически показатели. Щатската валута поскъпна с 0.79% спрямо кошницата от шест основни валути. Двойката EUR/USD проби рейнджа започнал през месец август, като ключовото ниво за продължаване на спада при двойката ще е 1.1000. Рано тази сутрин двойката продължава спада си, като се търгува на ниво от 1.1048 долара за 1 евро. Британският паунд също продължи да поевтинява в очакване на т.нар. Hard Brexit, като двойката GBP/USD се срина с 1.93% спрямо предходния ден. През днешния ден паундът продължава да губи позиции спрямо долара, като двойката се търгува на ниво от 1.2253.

Златото продължи да поевтинява след пробива на нивото от 1 300.00 долара за тройунция, като погледът на пазарните участници е насочен към следващата психологическа граница при 1 250.00 долара за тройунция. Евентуален пробив би засилил низходящия тренд при ценния метал. През изминалия ден златото записа спад от 0.54% до 1 254.47 долара за тройунция. Черното злато също записа спад след появили се съмнения сред пазарните участници за неуспех в бъдещите преговори за замразяване на производството. Лекият суров петрол сорт WTI записа спад с 1.09% до 50.76 долара за барел, след като от МАЕ обявиха, че петролът е все по-близо до връщане към баланс при евентуално сключване на сделка между страните членки на ОПЕК. Следващото ключово ниво на пробив за продължаване на възходящото движение при сорт WTI е 51.70 долара за барел.

Европейските борсови индекси затвориха на червена територия на фона на спада на акциите на енергийните компании. Компанията за френски луксозни стоки LVMH отчете ръст на продажбите за третото тримесечие в понеделник, като акциите ѝ поскъпнаха с 4.5%. Вследствие на новината и други имена в луксозния сектор дръпнаха напред, включително Christian Dior, Swatch. Германският DAX30 записа лек спад от 0.4% до 10 574.55 пункта, а френският САС40 се търгуваше на ниво от 4 468.80 пункта. Вчера американските борсови индекси записаха най-големия си дневен спад от началото на септември, след като опасенията, че демократите може да спечелят изборите следващия месец натежаха върху здравния и биотехнологичния сектор. Широкият индекс S&P500 записа спад от 1.1% до 2 141.43 пункта, като всички водещи сектори в показателя отчетоха понижения.

ТЕХНИЧЕСКИ КОМЕНТАР – Димитър Петков

BUND

Достигайки исторически върхове над 168 евро през последните месеци, Бундът в момента коригира до възходящата тренд линия, която води началото си от ключовото ниво за немската облигация – 160.65. Финансовият инструмент продължава да се представя позитивно, като очакванията са да се запази възходящата тенденция и през идните дни.

GER30

Германският индекс се намира в сравнително тесен рейндж на движение от началото на седмицата, но формиралият се от края на септември възходящ тренд остава валиден. Цената вероятно ще достигне съпротивата около 10 700 пункта, а пробив над това ниво ще отвори пътя на индекса за по-сериозно поскъпване.

USD/JPY

От началото на месец октомври двойката се движи в диапазона на 130 пипса, от 102.80 до 104.10. Въпреки опитите на японската централна банка да обезцени скъпата йена, тя продължава да държи високи нива. Очакванията за низходящо движение са до към 102.80/102.90, след което цената да поднови възходящото си движение и да тества съпротивата в зоната на 104.10/104.20, вследствие на което можем да станем свидетели на по-изразено поскъпване.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 06:55 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още