IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Слабото евро подкрепя индексите на Стария континент

Предстои изключително важната седмица за Стария континент, през която се очаква срещата на Европейската централна банка в четвъртък

11:10 | 01.12.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

ФУНДАМЕНТАЛЕН КОМЕНТАР – Станислав Фортунов

Европейските индекси започнаха новата седмица с разнопосочни движения, след като първоначален ръст на цената на петрола даде тласък на някои от основните измерители. Предстои изключително важната седмица за Стария континент, през която се очаква срещата на Европейската централна банка в четвъртък. Очаква се президентът на институцията Марио Драги да предприеме допълнителни количествени улеснения, с което да съживи инфлацията и стимулира растежа в Европа. Спадът на еврото, което вчера достигна 1.0557 долара, подкрепя възходящото движение на индексите, като прави по-привлекателна инвестицията в европейски акции. Френският CAC и германският DAX завършиха търговията вчера с повишения, респективно с 0.6% и 0.8%, докато британският FTSE не успя да се задържи на зелена територия и отстъпи 0.3% от стойността си.

Цената на петрола, който се очертава един от основните фактори, влияещи на представянето на фондовите пазари през 2015 година също ще бъде във фокуса на инвеститорите, поради срещата на ОПЕК на 4 декември. Според пазарни участници организацията няма да промени към момента нивото на производство, въпреки нарастващите опасения за пренасищане на пазара, което натиска цената на „черното злато“ надолу. В момента суровината се търгува далеч под очакванията на ОПЕК, заради завишеното предлагане. От организацията бяха обявили, че няма да предприемат понижение на производството без това да е координирано и с намаляване на добивите и от страни, които не са членки на ОПЕК. Русия се явява основен конкурент на ОПЕК, тъй като страната продължава да поддържа високи нива на производство, а руската индустрия би могла да понесе дори спад в цената до 35 долара за барел. Срещата на ОПЕК остава с ключово значение за бъдещите котировки на „черното злато“.

Също така тревогите около занижените нива на растеж в Китай продължават да напомнят за себе си. Индексът на бизнес активността на производствения сектор в Китай остана на най-ниските си нива за последните 3 години при 49.6 пункта за месец ноември. Въпреки това производствения Caixin записа по-добри данни от очакваното, след като забавянето е по-слабо от това през октомври. Това даде надежди, че икономиката може би се отблъсква от застоя, на база на множеството мерки, инициирани от правителството. Хонгконгският Hang Seng реагира позитивно, ориентирайки се към печалбите и увеличи стойността си с 1.83%. Също така китайският юан се търгуваше почти без промяна, след като Международният валутен фонд (МВФ) добави валутата към кошницата от основни валути, заедно с щатския долар, еврото, японската йена и британския паунд.

Тази стъпка на МВФ намали дела на еврото в кошницата от 37.4% до 30.9%. Това не доведе до голям отзвук при двойката EURUSD, но като цяло това остава негативно за единната валута. Заедно с очакваните допълнителни мерки за стимулиране на европейската икономика на ЕЦБ и настроенията за по-висок лихвен процент в САЩ след срещата на Федералния резерв (Фед) в средата на декември, единната валута остава под натиск, като допълнително поевтиняване се очаква от пазарните участници.

В икономика номер едно Чикагският индекс на бизнес активността разочарова с по-слаби резултати. Икономистите очакват данните за новосъздадените работни места за месец ноември да бъдат около 200 000. Ако тази стойност бъде надхвърлена вероятно бихме станали свидетели на повишение на лихвените нива в САЩ за първи път от близо десетилетие. Това рефлектира върху това основните американски индекси да приключат търговията вчера на червена територия. „Сините чипове“ се понижиха с 0.44%, докато S&P 500 загубиха 0.46%. Въпреки това измерителите завършиха втори последователен месец с повишения.

ТЕХНИЧЕСКИ КОМЕНТАР – Стефан Продев

GBP/CAD

След около две-три седмици двойката вероятно ще бъде интересен вариант за инвестиране, предвид факта, че паундът остава за момента остава една от най-силните валути, докато канадският долар е неутрален и има потенциал за отслабване.

Канадската икономика е силно обвързана с петрола и неговата стойност. Пред черното злато не се очертава положителен сезон и това най-вероятно ще повлияе отрицателно на канадската валута. От друга страна, въпреки че увеличението на лихвения процент на Острова се отложи, за момента цялостната ситуация се запазва предимно положителна. Възможно е да видим и поскъпване на лирата директно от настоящите нива. Това няма да бъде особено удобен и рентабилен момент за покупки. Спад на цената до около 50% корекция по Фибоначи, или поне до локалния минимум около 1.9828, ще имаме налице много по-оправдан вход ако, разбира се, ситуацията остане непроменена.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 08:49 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още