IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Спадът в петролните запаси на САЩ също подкрепи цената на петрола

В сряда бе отчетен най-високият ръст на „черното злато“ от 9 месеца насам

11:49 | 01.12.16 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Getty Images News</em></p>

Снимка: Getty Images News

ФУНДАМЕНТАЛЕН КОМЕНТАР – Николай Шуманов

От организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) обявиха след края на срещата във Виена в сряда, че са успели да постигнат договорка за намаляване на добива на черно злато до 32.5 млн. барела дневно от началото на 2017 г. Тази новина доведе до най-високия ръст при черното злато от 9 месеца насам. Суровината поскъпна с 9,1% до 49.15 долара за барел.

За първи път от 8 години добивът на петрол бе свит в опит да бъдат стабилизирани цените на едно по-приемливо ниво за самите производителки. Преди няколко месеца министърът на енергетиката на Саудитска Арабия Халед ал Фалих заяви, че при едно споразумение за замразяване на добива очаква покачване на цената на петрола до около 60 долара за барел.

След срещата на ОПЕК бе заявено, че продължителността на споразумението ще е половин година, като на следващата среща през май ще се вземе решение дали да бъде продължено с още 6 месеца. Саудитска Арабия се съгласи да намали добива си с 486 000 барела до 10.1 млн. барела дневно. По първоначални данни се съобщава, че Русия, която не е членка на ОПЕК, но вече заяви, че ще подкрепи решението за намаляване на производството, ще свие продукцията си с около 300 000 барела до 10 млн. барела дневно. От ОПЕК завиха, че желаят страните извън картела, който ще подкрепят споразумението, да намалят производството си с 600 000 барела дневно, но това ще бъде в процес на договаряне в следващите дни.

Спадът в петролните запаси на САЩ, който бе оповестен след края на срещата на ОПЕК, подкрепи допълнително цената на петрола. Администрацията за енергийна информация на страната обяви спад от 0,9 млн. барела дневно, като в се очаква тест на нивото от 52 долара за барел, което не бе пробито през юни и октомври тази година.

Щатският долар също записа ръст от 0.56% спрямо кошницата от валути вследствие на добрите икономически данни идващи от икономиката на страната. Повишението на новите работни места в частния сектор на САЩ с 216 000 при очаквани 161 000, показаха добро темпо на подобрение на трудовия пазар, което ще спомогне за бъдещо увеличение на лихвените равнища в страната на предстоящата среща на Фед през декември. Солиден ръст се забеляза и при потребителските доходи и разходи в САЩ през месец октомври, което е сигнал, че потребителите ще окажат подкрепа за икономическия растеж през годината. Личните доходи на американския потребител са се увеличили с 0.6%, а разходите им са записали ръст от 0.3%.

Споразумението на ОПЕК се отрази положително на индексите в Европа, които приключиха на зелена територия. Германският DAX30 се повиши с 0,2% до 10 633,55 пункта, следван от френския САС40, който приключи деня на ниво от 4 577,30 пункта. Индексите в САЩ затвориха последния ден от месеца в разнопосочна посока, но въпреки това записаха най-силния си месец от март тази година. Широкият S&P500 се понижи с 0,3% до 2 200,40, а индустриалният Dow Jones приключи с печалба на ниво от 10 633,55 пункта.

ТЕХНИЧЕСКИ КОМЕНТАР – Стефан Продев

GBP/JPY

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 06:37 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още